Ohmydish.nl


Baklava

Maak je eigen baklava! Mega zoet en is heerlijk om te serveren bij een grote kop thee. Recept voor 10 minuten, klaar in iets meer dan een uur.

Baklava
1 uur 10 minuten 10 personen Hapjes en snacks
Baklava

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 210 gram suiker
  • 75 gram honing
  • 1 citroen
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram pistachenootjes
  • 150 gram walnoten
  • 225 gram filodeeg
  • 150 gram water
Baklava ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes
  • Snijplank
  • Grote bakplaat
  • Zester
  • Oven
  • Kleine sauspan
  • Middelgrote kom
  • Siliconen kwast
  • Grote (soep) lepel

Bereiden

1 uur 10 minuten 10 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/baklava


Voorbereiding -- 15 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 160 graden Celsius. Snijd 150 gram pistachenootjes en 150 gram walnoten fijn. Leg ongeveer 2 eetlepels pistachenootjes apart om mee te garneren. Pak de grote bakplaat en voeg daar de gesneden nootjes aan toe. Verdeel zeste van 1 citroen over de gemengde nootjes. Voeg dan 60 gram suiker en 1 theelepel kaneelpoeder toe. Meng alles goed door elkaar en bak dit in de voorverwarmde oven terwijl je de suiker-coating maakt.

Smelt 150 gram roomboter in een klein sauspannetje, let erop dat de boter niet verbrand. Verhit de boter daarom op de laagste temperatuur mogelijk. Haal de gebakken nootjes uit de oven en stel de temperatuur van de oven in op 200 graden celsius. Plaats de gebakken nootjes in een middelgrote kom en laat deze tot kamertemperatuur afkoelen.

Vet de grote bakplaat in met de gesmolten boter uit het kleine sauspannetje met behulp van een siliconen kwast. Voeg 2 lagen deeg toe aan de bakplaat. Vet steeds elke laag in met de gesmolten boter. Verdeel wat van de gebakken nootjes over het deeg. Herhaal deze stap 4 keer, totdat alle nootjes opgemaakt zijn. Verdeel de overgebleven boter over de bovenste laag van de baklava.

De baklava afbakken -- 40 minuten

Snijd de baklava in rechthoeken, vierkanten of welke vorm dan ook. Dit kan lastig zijn aangezien het deeg erg snel kan breken. Bak de baklava in de voorverwarmde oven 40 minuten lang, of totdat de baklava goudbruin is. De exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Controleer daarom de baklava tijdens het maken van de honingsiroop.

De honingsiroop maken -- 15 minuten

Het beste onderdeel van een baklava is toch wel de honingsiroop. De siroop geeft de baklava zijn zoete smaak. Pers sap van 1 citroen in de kleine sauspan die je al eerder gebruikt hebt. Voeg dan 75 gram honing, 150 gram suiker, 1 theelepel kaneelpoeder en 150 gram water toe. Zet het vuur middelhoog en laat dit 15 minuten lang pruttelen. Controleer in de tussentijd de baklava in de oven!

Haal de baklava uit de oven zodra deze mooi goudbruin gebakken is. Giet er dan de honingsiroop overheen met behulp van een grote (soep) lepel. Bedruip ook de openingen tussen elk vakje. Verdeel de overgebleven pistachenootjes over de baklava en serveer direct.

Je kunt de baklava tot 2 dagen in de koelkast bewaren in een gesloten bak.


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!



Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.