Maak je eigen baklava! Mega zoet en is heerlijk om te serveren bij een grote kop thee. Recept voor 10 minuten, klaar in iets meer dan een uur.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 05-08-2015, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 10 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verhit de oven voor tot een temperatuur van 160 graden Celsius. Snijd 150 gram pistachenootjes en 150 gram walnoten fijn. Leg ongeveer 2 eetlepels pistachenootjes apart om mee te garneren.
Pak de grote bakplaat en voeg daar de gesneden nootjes aan toe. Verdeel zeste van 1 citroen over de gemengde nootjes. Voeg dan 60 gram suiker en 1 theelepel kaneelpoeder toe.
Meng alles goed door elkaar en bak dit in de voorverwarmde oven terwijl je de suiker-coating maakt. Smelt 150 gram roomboter in een klein sauspannetje, let erop dat de boter niet verbrand.
Verhit de boter daarom op de laagste temperatuur mogelijk. Haal de gebakken nootjes uit de oven en stel de temperatuur van de oven in op 200 graden Celsius.
Plaats de gebakken nootjes in een middelgrote kom en laat deze tot kamertemperatuur afkoelen. Vet de grote bakplaat in met de gesmolten boter uit het kleine sauspannetje met behulp van een siliconen kwast.
Voeg 2 lagen deeg toe aan de bakplaat. Vet steeds elke laag in met de gesmolten boter. Verdeel wat van de gebakken nootjes over het deeg.
Herhaal deze stap 4 keer, totdat alle nootjes opgemaakt zijn. Verdeel de overgebleven boter over de bovenste laag van de baklava.
Snijd de baklava in rechthoeken, vierkanten of welke vorm dan ook. Dit kan lastig zijn aangezien het deeg erg snel kan breken.
Bak de baklava in de voorverwarmde oven 40 minuten lang, of totdat de baklava goudbruin is. De exacte baktijd is afhankelijk van het type oven.
Controleer daarom de baklava tijdens het maken van de honingsiroop.
Het beste onderdeel van een baklava is toch wel de honingsiroop. De siroop geeft de baklava zijn zoete smaak. Pers sap van 1 citroen in de kleine sauspan die je al eerder gebruikt hebt.
Voeg dan 75 gram honing, 150 gram suiker, 1 theelepel kaneelpoeder en 150 gram water toe. Zet het vuur middelhoog en laat dit 15 minuten lang pruttelen.
Controleer in de tussentijd de baklava in de oven! Haal de baklava uit de oven zodra deze mooi goudbruin gebakken is. Giet er dan de honingsiroop overheen met behulp van een grote (soep) lepel.
Bedruip ook de openingen tussen elk vakje. Verdeel de overgebleven pistachenootjes over de baklava en serveer direct. Je kunt de baklava tot 2 dagen in de koelkast bewaren in een gesloten bak.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.