Appeltaart met custard

(14)

Een klassieke taart maar dan met een twist. Deze appeltaart met custard is een echte herfst taart, heerlijk in combinatie met de friszure appels en zoete vanille pudding.

Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake
Appeltaart met custard

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 citroen
  • snuf zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 kilo appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Ingrediënten custard

  • 2 eidooiers
  • 375 ml melk
  • 30 gram bloem
  • 1 theelepel vanille extract
  • 40 gram suiker
Appeltaart met custard Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • middelgrote kom
  • garde
  • citrusrasp
  • citruspers
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • grote kom
  • grote lepel
  • deegsnijder
  • oven
  • springvorm (24 cm)
  • siliconen kwast

Bereiding


Kooktijd 1 uur 55 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/appeltaart-met-custard


Voorbereiding – 15 minuten

Begin met het maken van het deeg. Snijd de boter in kleinere blokjes. Rasp de citroen en pers daarna het sap uit de citroen.

Gebruik je handen om de boter, zout, suiker, citroenrasp en de helft van het citroensap samen te kneden.

Zeef er nu de bloem door. Voeg een beetje water toe als je merkt dat het deeg aan de droge kant is.

Laat het appeltaart deeg nu rusten en maak in de tussentijd de custard en appeltaartvulling. 

Custard en appeltaartvulling maken – 30 minuten

Verwarm de melk samen met de vanille in een middelgrote pan. 

Meng ondertussen de eidooiers met de suiker, meng dit glad met een garde zodat er geen klontjes in zitten. Voeg de bloem toe en meng opnieuw glad. Voeg een beetje van de warme melk toe aan de eidooiers. Meng dit gelijk weer glad met de garde en voeg dit dan pas toe aan de rest van de melk. 

Blijf goed roeren met de garde zodat er geen klontjes ontstaan en het niet kan aanbranden. Zet het vuur laag en laat het nog enkele minuten zachtjes koken terwijl je roert. Je zult zien dat het mengsel snel dikker zal worden. 

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in evenredige blokjes. Vermeng de appelblokjes met de rest van het citroensap, gemalen kaneel en 3 eetlepels suiker.

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. 

Vet de springvorm in met boter en gebruik je handen om een appeltaartbodem te maken met 2/3e van het deeg, je hebt hier geen deegroller voor nodig.

Verdeel de custard over de taartbodem en verdeel hier het appelmengsel overheen. Druk de appelvulling goed aan.

Snijd de rest van het deeg in reepjes, en decoreer hiermee de appeltaart.

Appeltaart met custard
Appeltaart met custard

De appeltaart met custard afmaken – 1 uur + 10 minuten

Meng de abrikozenjam en (eventueel) wat citroensap samen, en gebruik een siliconen kwast om de jam op de deegreepjes te verdelen.

Dit geeft de heerlijke appeltaart na het bakken een hele mooie goudbruine kleur, en de jam zorgt ook voor extra smaak.

Bak de appeltaart een uur lang in het midden van de oven. Dit zorgt ervoor dat de taart gelijkmatig gebakken wordt.

Controleer tussentijds of de taart niet te donker wordt, dit is afhankelijk van de oven.

Dek de taart tijdens het bakken simpelweg af met wat aluminiumfolie als deze te donker wordt, maar nog niet gaar is.

Haal de appeltaart na het bakken uit de oven, en wacht minimaal 10 minuten voordat je deze aansnijd. Anders heb je grote kans dat de appeltaart vrij snel uit elkaar valt. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

14 stemmen

Appeltaart met custard: Veel gestelde vragen

Mijn appeltaart valt uit elkaar, hoe kan dat?

Als een gebakken appeltaart uit elkaar valt komt dat in de meeste gevallen doordat het deeg te droog is. Voeg in het vervolg meer boter (op kamertemperatuur) toe en vergeet niet om de vulling goed aan te drukken.

Een appeltaart die nog niet helemaal afgekoeld is kan ook sneller uit elkaar vallen, laat de taart eerst een beetje afkoelen voordat je hem serveert.

Hoe lang moet een appeltaart afkoelen?

Gemiddeld genomen wacht je 10 tot 15 minuten voordat je de taart uit de springvorm haalt. Haal de appeltaart voorzichtig uit de springvorm en laat deze verder afkoelen op een rooster.

Uiteraard is een appeltaart het allerlekkerst als deze nog een beetje warm is!

Wat voor soort appels kan ik het beste gebruiken voor een appeltaart?

Een friszure soort appel is het beste, zoals Elstar of Jonagold. Dit soort appels blijven namelijk stevig in de taart. 

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.