De witte bonen zijn ideaal in stoofpotjes en soepen, maar natuurlijk vooral bekend van het Engelse ontbijt: witte bonen in tomatensaus.
De witte bonen behoren tot de peulvruchten die veel eiwitten bevatten. Een ideale bron van vezels, vitamines en mineralen.
De witte bonen zijn rijk aan koolhydraten en plantaardige eiwitten waardoor ze ons energie geven.
Witte bonen zijn laag in calorieën, 78 calorieën per 100 gram. Rijk aan vezels en dus goed voor onze spijsvertering.
Daarnaast bevatten witte bonen magnesium, kalium en vitamines en helpen daarom mee aan een goed cholesterol.
Witte bonen zijn doorgaans niet vers verkrijgbaar in Nederland. De gedroogde witte bonen en uit pot zijn echter het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Droge witte bonen kunnen het beste in een goed afgesloten bak of pot op een koele en donkere plek bewaard worden.
Bij het kiezen van droge witte bonen geld dat ze niet te oud moeten zijn, ze zullen dan namelijk langer nodig hebben om gaar te worden.
Er bestaan verschillende soorten witte bonen. Ze verschillen in formaat, maar weinig qua smaak. Wel zijn alle soorten witte bonen milder qua smaak dan rode bonen.
Voedingswaarde | Per 60 gram witte bonen (in blik/glas) |
---|---|
Energiewaarde | 63 kcal |
Vet | 0,5 gram |
Voedingsvezels | 4,3 gram |
Eiwitten | 4,1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 8,4 gram |
Natrium/zout | 0,18 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoeveel gedroogde witte bonen per persoon?
Als witte bonen het hoofdingrediënt van de maaltijd zijn, gebruik je zo'n 75 tot 100 gram gedroogde witte bonen per persoon.
Voor bonen uit blik zijn dit 200 tot 250 gram witte bonen per persoon.
Hoe lang moeten witte bonen koken?
Gedroogde bonen dienen eerst minimaal een hele nacht te weken in ruim water. Kook de witte bonen dan minimaal een uur lang in ruim kokend water.
Deze zuurkoolsalade met bonen, wortels en walnoten is een heerlijk frisse salade voor bij de barbecue. Je kunt de bonen eventueel weglaten voor een minder vullende salade.
Een chili sin carne is een chili boordevol bonen, maïs en kruiden maar zonder vlees. Deze vegetarische versie is net zo lekker, met pepers, limoen, rijst en meer!
Garbure béarnaise kent vele versies, deze franse gevulde groentesoep met eend is de klassieke versie uit de regio waar wij wonen. Heeft even tijd nodig, maar meer dan de moeite waard.
Deze ovenschotel met witte bonen en worst is een heerlijke doordeweekse maaltijd bomvol groenten, aardappelen en kruiden. Extra vullend door het combineren van bonen en aardappelen.
Heb je ooit deze grote bonen gegeten? Je kunt ze overal vinden in Griekenland. Dit is een recept voor Griekse witte bonensalade die in weinig tijd klaar is.
Traditioneel Engels ontbijt bevat alles voor een goede start van de dag! Het bestaat uit spek, eieren, tomaten, champignons, bloedworst, bonen en toast.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.