Er bestaat behalve witlof ook roodlof. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je witlof het beste?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 20-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-07-2022
Deze heerlijke groente wordt vooral gewaardeerd om zijn frisheid en bitterheid in een tijd dat salades schaars zijn, in de winter. Knapperig rauw, of gekookt waardoor de witlof zacht zal worden. Boordevol vitamines, gemakkelijk te bereiden en veelzijdig.
Deze wintergroente was zeer succesvol in België en ontwikkelde zich vervolgens in de buurlanden. De witlof is nu veel minder bitter dan vroeger, waardoor het wordt gewaardeerd door jong en oud. Een witlof stronk weegt ongeveer 150 gram.
Zoals alle salades is het belangrijkste voordeel van witlof het lage caloriegehalte: 17 per 100 gram. Het bevat geen eiwitten of lipiden.
Witlof bevat vitamine B9 die een rol spelen bij de aanmaak van rode bloedcellen, het is ook belangrijk tijdens de zwangerschap voor de goede ontwikkeling van het embryo. Witlof bevat ook vezels en vitamine C. In termen van minerale zouten zijn er mangaan en selenium bekend om hun antioxiderende eigenschappen, waardoor we kanker kunnen bestrijden.
Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar.
Je kunt witlof enkele dagen bewaren in de groentela van de koelkast of in de kelder. Het is belangrijk dat ze worden beschermd tegen licht om hun witte kleur te behouden, en ze zijn vaak verpakt in donker gekleurd papier. Witlof kan ook worden ingevroren, je kunt de witlof in stukken blancheren of in zijn geheel voordat je ze gaat invriezen.
De witlof moet zeer stevig zijn en de bladeren zijn wit met een gele zoom.
De witlofsoorten van tegenwoordig zijn erg wit en compact. Hun bitterheid is veel minder uitgesproken dan vroegere soorten.
Er bestaat ook een paarse soort, deze rooflof is ontstaan bij een kruising tussen witlof en radicchio rosso. Er zijn wel meer dan 35 soorten witlof.
Hoe lang witlof koken?
Een hele witlofstronk is na ongeveer 15 minuten koken in kokend water meestal volledig gaar, afhankelijk van de grootte van de witlof.
Plaats eens zwaars op de witlof zodat deze tijdens het koken onder water blijft, dit voorkomt dat de witlof gaat verkleuren.
Hoe bereid je witlof?
Witlof combineert goed met heel veel soorten smaken, zowel met uitgesproken smaken zoals blauwschimmelkaas als met zoete smaken door de witlof te karameliseren. De witlof kan worden gekookt, gebakken, gegrild, in een quiche, er kan soep van gemaakt worden en nog veel meer.
Hoe groeit witlof?
Witlof wordt geteeld volgens een speciale methode die lijkt op die van paddenstoelen. Het wordt geproduceerd in donkere kelders en laat zijn witte bladeren zien.
Het verhaal gaat dat deze methode werd ontdekt door een boer die zijn productie in een kelder wilde verbergen. De teelt in het donker is nu echter zijn kenmerk.
Witlof groeit dus in het donker of onder de grond, als je deze boven de grond laat groeien zal het namelijk andijvie worden. Witlof en andijvie groeien namelijk het dezelfde wortel.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.