Witlof
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over witlof

Er bestaat behalve witlof ook roodlof. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je witlof het beste?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 20-07-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 20-07-2022

Inhoudsopgave

Deze heerlijke groente wordt vooral gewaardeerd om zijn frisheid en bitterheid in een tijd dat salades schaars zijn, in de winter. Knapperig rauw, of gekookt waardoor de witlof zacht zal worden. Boordevol vitamines, gemakkelijk te bereiden en veelzijdig.

Deze wintergroente was zeer succesvol in België en ontwikkelde zich vervolgens in de buurlanden. De witlof is nu veel minder bitter dan vroeger, waardoor het wordt gewaardeerd door jong en oud. Een witlof stronk weegt ongeveer 150 gram.

De gezondheidsvoordelen van witlof

Zoals alle salades is het belangrijkste voordeel van witlof het lage caloriegehalte: 17 per 100 gram. Het bevat geen eiwitten of lipiden.

Witlof bevat vitamine B9 die een rol spelen bij de aanmaak van rode bloedcellen, het is ook belangrijk tijdens de zwangerschap voor de goede ontwikkeling van het embryo. Witlof bevat ook vezels en vitamine C. In termen van minerale zouten zijn er mangaan en selenium bekend om hun antioxiderende eigenschappen, waardoor we kanker kunnen bestrijden.

Wanneer is witlof verkrijgbaar?

Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je witlof het beste bewaren?

Je kunt witlof enkele dagen bewaren in de groentela van de koelkast of in de kelder. Het is belangrijk dat ze worden beschermd tegen licht om hun witte kleur te behouden, en ze zijn vaak verpakt in donker gekleurd papier. Witlof kan ook worden ingevroren, je kunt de witlof in stukken blancheren of in zijn geheel voordat je ze gaat invriezen.

Hoe kies je de juiste witlof?

De witlof moet zeer stevig zijn en de bladeren zijn wit met een gele zoom.

Witlof soorten

De witlofsoorten van tegenwoordig zijn erg wit en compact. Hun bitterheid is veel minder uitgesproken dan vroegere soorten. 

Er bestaat ook een paarse soort, deze rooflof is ontstaan bij een kruising tussen witlof en radicchio rosso. Er zijn wel meer dan 35 soorten witlof.

Voedingswaarde
Per struik (80 gram) witlof
Energiewaarde
15 kcal
Vet
0,2 gram
Voedingsvezels
1 gram
Eiwitten
1 gram plantaardig
Koolhydraten
1,9 gram
Natrium/zout
0 gram zout
Suikers
1,9 gram

Tips!

Hoe lang witlof koken?

Een hele witlofstronk is na ongeveer 15 minuten koken in kokend water meestal volledig gaar, afhankelijk van de grootte van de witlof.

Plaats eens zwaars op de witlof zodat deze tijdens het koken onder water blijft, dit voorkomt dat de witlof gaat verkleuren.

Hoe bereid je witlof?

Witlof combineert goed met heel veel soorten smaken, zowel met uitgesproken smaken zoals blauwschimmelkaas als met zoete smaken door de witlof te karameliseren. De witlof kan worden gekookt, gebakken, gegrild, in een quiche, er kan soep van gemaakt worden en nog veel meer. 

Hoe groeit witlof?

Witlof wordt geteeld volgens een speciale methode die lijkt op die van paddenstoelen. Het wordt geproduceerd in donkere kelders en laat zijn witte bladeren zien. 

Het verhaal gaat dat deze methode werd ontdekt door een boer die zijn productie in een kelder wilde verbergen. De teelt in het donker is nu echter zijn kenmerk.

Witlof groeit dus in het donker of onder de grond, als je deze boven de grond laat groeien zal het namelijk andijvie worden. Witlof en andijvie groeien namelijk het dezelfde wortel.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Witlof"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met witlof

27 resultaten gevonden
1
2
...
7

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.