Kookgids - Watermeloen

Kookgids - Watermeloen

De watermeloen is dorstlessend en daarom de perfecte fruitsoort tijdens een picknick in de zomer. Ze kunnen met gemak wel meer dan 5 kilo wegen!


Een watermeloen behoort tot de meest grote fruitsoorten en komt oorspronkelijk uit West-Afrika.

De gezondheidsvoordelen van watermeloen

Watermeloen is van al het fruit de meest dorstlessende, deze meloensoort bevat namelijk 92% water.

Rijk aan kalium, ijzer, antioxidanten, vitamine C, bètacaroteen en nog veel meer. Daardoor versterkt de watermeloen ons immuunsysteem.

Wanneer is watermeloen verkrijgbaar?

Watermeloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen voor de beste watermeloen is van juni tot augustus.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX

Hoe kun je watermeloen het beste bewaren?

De meloen heeft een dikke schil waardoor deze goed te bewaren is. Bij voorkeur op een koele plek zoals een kelder en dan is deze met gemak langer dan een week te bewaren.

Als de watermeloen is aangesneden, kun je deze tot wel 5 dagen in de koelkast te bewaren. Dek de gesneden kant dan af met folie om uitdrogen te voorkomen.

Hoe kies je de juiste watermeloen?

Als je een hele watermeloen wilt kopen, kun je voelen of de watermeloen zwaar is. Dit is namelijk een goed teken.

Als de watermeloen gele vlekken op de schil heeft, is dit juist een goed teken. Dit betekent namelijk dat de meloen veel zon heeft gehad, waardoor deze waarschijnlijk zoeter is.

Als je een aangesneden watermeloen koopt, let er dan op dat deze dieprood is.

Soorten watermeloen

Een watermeloen is in vele soorten en maten te koop. De ene wat groter dan de andere.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen watermeloen met rood, geel of wit vruchtvlees. De rode watermeloen is het meest gangbaar.

VoedingswaardePer schijf (300 gram)
Energiewaarde108 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels1,8 gram
Eiwitten1,5 gram plantaardig
Koolhydraten24 gram
Natrium/zout0,02 gram zout
Suikers24 gram
BronVoedingscentrum.nl


Watermeloen: Veel gestelde vragen

Waar groeien watermeloenen?

Watermeloenen groeien het liefste in een warm klimaat. Ze groeien aan grote kruipende planten, de planten lijken op komkommerplanten.

Wanneer is een watermeloen rijp?

Een watermeloen rijpt door de zon, daardoor krijgt de watermeloen een gele vlek op de schil. Als deze ‘rijpplek’ wit of groenig is, is de watermeloen geoogst voordat deze volledig rijp was.

Als je op de watermeloen klopt, klinkt deze een beetje hol. Dat is een teken dat de watermeloen rijp is.

Is watermeloen gezond?

Vooral de antioxidanten in watermeloen zijn een goede bescherming voor ons lichaam. Daarnaast is watermeloen een goede bron van vitamine C.

Lekkere recepten met watermeloen


Salade met gemarineerde kippendijen en watermeloen

Salade met gemarineerde kippendijen en watermeloen

Erg verfrissende salade met gemarineerde kippendijen en watermeloen, het lekkerst in de zon! Serveer met brood voor een complete maaltijd.

Watermeloen ijsthee

Watermeloen ijsthee

Zin in een lekker verfrissend drankje om af te koelen? Dan is deze watermeloen ijsthee zeker wat voor jou. Met verse watermeloen en frisse citroen.

Watermeloen sorbet

Watermeloen sorbet

Deze heerlijke watermeloen sorbet is te maken met maar 3 ingrediënten en kost weinig moeite. Lekker fris voor een warme zomerdag.

Fruitsalade

Fruitsalade

Een heerlijke fruitsalade staat binnen een handomdraai op tafel is het ideale gerecht bij de barbecue of tijdens een warme dag. Extra lekker met het sappigste zomerfruit.

Dronken watermeloen met wodka

Dronken watermeloen met wodka

Om een dronken watermeloen met wodka te maken heb je maar 2 ingrediënten nodig en één dag wachttijd. Een leuk alternatief voor op je volgende feest!

Wodka watermeloen-ijsjes

Wodka watermeloen-ijsjes

Ben je klaar voor de zomer? Deze wodka watermeloen-ijsjes zijn super lekker en simpel! Klaar in een kwartier voorbereiding + wachttijd.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.