Kookgids - Tuinbonen

Kookgids - Tuinbonen

Tuinbonen zijn maar kort in het seizoen en wist je dat er bruine en groene tuinbonen zijn?


De tuinboon is de grootste van alle peulvruchten. Tuinbonen kun je direct uit de peul bereiden, of je kiest ervoor om het vliesje eraf te halen. Dit noemt men dubbeldoppen.

De gezondheidsvoordelen van tuinbonen

Verse tuinbonen bevatten veel vitamine C en B en ze helpen tegen vermoeidheid. Door het vezel- en magnesiumgehalte zorgen ze voor een betere spijsvertering.

Daarnaast bevatten tuinbonen veel eiwitten en ijzer.

Wanneer zijn tuinbonen verkrijgbaar?

Het seizoen voor verse tuinbonen is zeer kort, enkel in mei en juni. Uit de diepvries, in blik en gedroogd zijn ze wel het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XX

Hoe kun je tuinbonen het beste bewaren?

Verse tuinbonen kun je het beste in de peul bewaren, ze zijn dan zo'n 2 dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast.

Je kunt de verse tuinbonen ook invriezen. Haal de bonen dan eerst uit de peul en blancheer ze kort.

Hoe kies je de juiste tuinbonen?

Mooie tuinbonen zijn frisgroen van kleur en de peul voelt stevig aan. Als de peul gelig is zal de boon melig zijn.

Soorten tuinbonen

Er bestaan meerdere rassen tuinbonen. Deze worden onderverdeeld in bruine tuinbonen en blanke/groene tuinbonen, dit is de kleur die ze behouden na het koken.

VoedingswaardePer 1 opscheplepel (55 gram)
Energiewaarde28 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels4 gram
Eiwitten2,8 gram plantaardig
Koolhydraten2,2 gram
Natrium/zout0,01 gram zout
Suikers0 gram
BronVoedingscentrum.nl


Tuinbonen: Veel gestelde vragen

Hoeveel tuinbonen per persoon?

Houd ongeveer 200 -  250 gram tuinbonen per persoon aan als bijgerecht. Dit is ongeveer 750 - 800 gram verse tuinbonen in hun peul.

Hoe lang tuinbonen koken?

Als de tuinbonen vers zijn, zullen ze tussen de 5 en 10 minuten kooktijd nodig hebben. Hoe ouder de tuinbonen, hoe langer ze moeten koken.

Lekkere recepten met tuinbonen


Gebakken buikspek met aardappel- tuinbonensalade

Gebakken buikspek met aardappel- tuinbonensalade

Niet veel tijd om te koken? Geen probleem! Deze Gebakken buikspek met aardappel- tuinbonensalade is klaar in 20 minuten, recept voor 4 personen.

Gebakken tuinbonen met knoflook

Gebakken tuinbonen met knoflook

Deze gebakken tuinbonen met knoflook zijn een makkelijk bijgerecht. Als je gedroogde tuinbonen gebruikt dien je deze wel eerst te wellen in koud water, dus daar heb je even geduld voor nodig.

Tuinbonen met spekjes

Tuinbonen met spekjes

Tuinbonen horen bij de lente, een heerlijk boontje waar niet iedereen van houdt. Voor de liefhebber is dit heerlijke bijgerecht een aanrader, tuinbonen met spekjes staan binnen no-time op tafel!

Tuinbonensalade

Tuinbonensalade

De combinatie van verse basilicum, Parmezaanse kaas en tuinbonen zal je zeker verrassen! Heb je ooit een tuinbonensalade gegeten?

Kabeljauw met tuinbonen en bloemkool

Kabeljauw met tuinbonen en bloemkool

Zet een prachtig gerecht binnen een half uur op tafel. Misschien is deze kabeljauw met tuinbonen en bloemkool wel iets dat je wilt onthouden voor de kerst?

Frisse tuinbonensoep

Frisse tuinbonensoep

Deze frisse tuinbonensoep is hartig en toch perfect voor deze laatste dagen van de zomer vanwege de frisheid van de citroen. Klaar in 20 minuten.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.