Tuinbonen zijn maar kort in het seizoen en wist je dat er bruine en groene tuinbonen zijn?
De tuinboon is de grootste van alle peulvruchten. Tuinbonen kun je direct uit de peul bereiden, of je kiest ervoor om het vliesje eraf te halen. Dit noemt men dubbeldoppen.
Verse tuinbonen bevatten veel vitamine C en B en ze helpen tegen vermoeidheid. Door het vezel- en magnesiumgehalte zorgen ze voor een betere spijsvertering.
Daarnaast bevatten tuinbonen veel eiwitten en ijzer.
Het seizoen voor verse tuinbonen is zeer kort, enkel in mei en juni. Uit de diepvries, in blik en gedroogd zijn ze wel het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X |
Verse tuinbonen kun je het beste in de peul bewaren, ze zijn dan zo'n 2 dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast.
Je kunt de verse tuinbonen ook invriezen. Haal de bonen dan eerst uit de peul en blancheer ze kort.
Mooie tuinbonen zijn frisgroen van kleur en de peul voelt stevig aan. Als de peul gelig is zal de boon melig zijn.
Er bestaan meerdere rassen tuinbonen. Deze worden onderverdeeld in bruine tuinbonen en blanke/groene tuinbonen, dit is de kleur die ze behouden na het koken.
Voedingswaarde | Per 1 opscheplepel (55 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 28 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 4 gram |
Eiwitten | 2,8 gram plantaardig |
Koolhydraten | 2,2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 0 gram |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoeveel tuinbonen per persoon?
Houd ongeveer 200 - 250 gram tuinbonen per persoon aan als bijgerecht. Dit is ongeveer 750 - 800 gram verse tuinbonen in hun peul.
Hoe lang tuinbonen koken?
Als de tuinbonen vers zijn, zullen ze tussen de 5 en 10 minuten kooktijd nodig hebben. Hoe ouder de tuinbonen, hoe langer ze moeten koken.
Niet veel tijd om te koken? Geen probleem! Deze Gebakken buikspek met aardappel- tuinbonensalade is klaar in 20 minuten, recept voor 4 personen.
Deze gebakken tuinbonen met knoflook zijn een makkelijk bijgerecht. Als je gedroogde tuinbonen gebruikt dien je deze wel eerst te wellen in koud water, dus daar heb je even geduld voor nodig.
Tuinbonen horen bij de lente, een heerlijk boontje waar niet iedereen van houdt. Voor de liefhebber is dit heerlijke bijgerecht een aanrader, tuinbonen met spekjes staan binnen no-time op tafel!
De combinatie van verse basilicum, Parmezaanse kaas en tuinbonen zal je zeker verrassen! Heb je ooit een tuinbonensalade gegeten?
Zet een prachtig gerecht binnen een half uur op tafel. Misschien is deze kabeljauw met tuinbonen en bloemkool wel iets dat je wilt onthouden voor de kerst?
Deze frisse tuinbonensoep is hartig en toch perfect voor deze laatste dagen van de zomer vanwege de frisheid van de citroen. Klaar in 20 minuten.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.