Tuinbonen zijn maar kort in het seizoen en wist je dat er bruine en groene tuinbonen zijn?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 11-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-07-2022
De tuinboon is de grootste van alle peulvruchten. Tuinbonen kun je direct uit de peul bereiden, of je kiest ervoor om het vliesje eraf te halen. Dit noemt men dubbeldoppen.
Verse tuinbonen bevatten veel vitamine C en B en ze helpen tegen vermoeidheid. Door het vezel- en magnesiumgehalte zorgen ze voor een betere spijsvertering.
Daarnaast bevatten tuinbonen veel eiwitten en ijzer.
Het seizoen voor verse tuinbonen is zeer kort, enkel in mei en juni. Uit de diepvries, in blik en gedroogd zijn ze wel het hele jaar door verkrijgbaar.
Verse tuinbonen kun je het beste in de peul bewaren, ze zijn dan zo'n 2 dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast.
Je kunt de verse tuinbonen ook invriezen. Haal de bonen dan eerst uit de peul en blancheer ze kort.
Mooie tuinbonen zijn frisgroen van kleur en de peul voelt stevig aan. Als de peul gelig is zal de boon melig zijn.
Er bestaan meerdere rassen tuinbonen. Deze worden onderverdeeld in bruine tuinbonen en blanke/groene tuinbonen, dit is de kleur die ze behouden na het koken.
Hoeveel tuinbonen per persoon?
Houd ongeveer 200 - 250 gram tuinbonen per persoon aan als bijgerecht. Dit is ongeveer 750 - 800 gram verse tuinbonen in hun peul.
Hoe lang tuinbonen koken?
Als de tuinbonen vers zijn, zullen ze tussen de 5 en 10 minuten kooktijd nodig hebben. Hoe ouder de tuinbonen, hoe langer ze moeten koken.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.