Kookgids - Spruitjes

Kookgids - Spruitjes

Spruitjes zijn mini kooltjes waar niet iedereen van houdt, dit komt meestal omdat te gare spruitjes bitter zullen worden.


Beetgaar zijn spruitjes het allerlekkerste, simpel gekookt, in een quiche of uit de wok. Er zijn zoveel mogelijkheden met deze smaakvolle mini's.

De gezondheidsvoordelen van spruitjes

Spruitjes zijn caloriearm en ze bestaan grotendeels uit water met 88 gram water per 100 gram.

Ze zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, die het voordeel hebben dat ze cellulaire veroudering tegengaan. Ten slotte beschermt het cardiovasculaire systeem. Ze bevatten mineralen zoals kalium, calcium en magnesium, maar ook sporenelementen zoals bètacaroteen en ijzer.

Wanneer zijn spruitjes verkrijgbaar?

Spruitjes zijn net als andere kolen verkrijgbaar in de winter van september tot maart.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX XXXX

Hoe kun je spruitjes het beste bewaren?

Spruitjes zijn relatief goed houdbaar. Je kunt zo'n 4 tot 5 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Je kunt spruitjes ook invriezen, blancheer ze dan eerst in kokend water en koel ze dan terug in ijswater. Verdeel ze over diepvrieszakken en vries ze vervolgens in om ze enkele maanden te bewaren.

Hoe kies je de juiste spruitjes?

Zorg er eerst voor dat de spruitjes mooi groen zijn, niet vergeeld of verdord en er mogen ook geen donkere vlekken op zitten.  De kleine compacte kooltjes zijn ongeveer 2 tot 4 centimeter in doorsnee.

De soorten spruitjes

Net als andere kolen maken spruitjes deel uit van de kruisbloemigenfamilie. Er zijn veel verschillende soorten spruitjes, waaronder ook paarse spruitjes. Je kunt de 3 hoofdsoorten onderverdelen n.a.v. hun oogstperiode:

  • Vroege rassen worden als eerste geoogst van september tot november.
  • Semi-late rassen die daarna arriveren en geoogst worden in november en december.
  • Late en zeer late rassen die je van januari tot maart aan kunt treffen. De wintervorst werkt positief op de smaak van de spruitjes.

VoedingswaardePer 60 gram spruitjes
Energiewaarde30 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels0,2 gram
Eiwitten0,1 gram plantaardig
Koolhydraten0,3 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Spruitjes: Veel gestelde vragen

Hoe lang spruitjes koken?

Spruitjes zijn het lekkerste als ze beetgaar zijn, kook ze daarom maar enkele minuten. Na een minuut of 5 zullen ze namelijk al te gaar zijn waardoor ze bitter zullen worden. Breng ze daarna op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een beetje roomboter.

Je kunt spruitjes in zijn geheel bereiden, door de helft snijden of zelfs enkel de blaadjes gebruiken bijvoorbeeld in een salade.  Je kunt ze ook bakken in de pan of wok voor extra smaak of gebruik ze eens in de stamppot of in een quiche.

Hoe groeien spruitjes?

Spruitjes zijn een kleine soort kool, deze werd in het verleden vooral gekweekt voor zijn opbrengst. Ze groeien namelijk dicht op elkaar gepakt aan de hoofdstengel met velen tegelijk.

Lekkere recepten met spruitjes


Klassieke saltimbocca met knolselderijpuree

Klassieke saltimbocca met knolselderijpuree

Een klassieke saltimbocca is gemaakt van kalfsvlees, maar je kunt ook kip of rund gebruiken. Serveer met een hele zachte knolselderijpuree.

Spruitjes met appel en banaan

Spruitjes met appel en banaan

Hartig, zoet en vrolijk bijgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Deze spruitjes met appel en banaan zijn in maar 15 minuten klaar!

Spruitjessalade met kip

Spruitjessalade met kip

Zout, zoet, bitter, hartig en fris. Al deze smaken komen samen in deze Spruitjessalade met kip. Klaar in 20 minuten, recept voor 4 personen.

Spruitjes met appelstroop

Spruitjes met appelstroop

Een bijgerecht voor het diner hoeft niet moeilijk te zijn. Deze simpele spruitjes met appelstroop zijn licht zoet van smaak, zo heb je ze nog nooit gegeten!

Spruitjesquiche

Spruitjesquiche

Een heerlijke vegetarische spruitjesquiche met cherry tomaten, eieren, room en kaas. Klaar in 40 minuten, recept voor 4 personen.

Kangoeroe biefstuk met stroopsaus

Kangoeroe biefstuk met stroopsaus

Kangoeroe? Ja echt, in Australië eten ze het volop en ik snap wel waarom. Héérlijk! Kangoeroe biefstuk met stroopsaus is heerlijk tijdens de kerstdagen.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.