Spruitjes zijn mini kooltjes waar niet iedereen van houdt, dit komt meestal omdat te gare spruitjes bitter zullen worden.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 25-11-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 25-11-2022
Beetgaar zijn spruitjes het allerlekkerste, simpel gekookt, in een quiche of uit de wok. Er zijn zoveel mogelijkheden met deze smaakvolle mini's.
Spruitjes zijn caloriearm en ze bestaan grotendeels uit water met 88 gram water per 100 gram.
Ze zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, die het voordeel hebben dat ze cellulaire veroudering tegengaan. Ten slotte beschermt het cardiovasculaire systeem. Ze bevatten mineralen zoals kalium, calcium en magnesium, maar ook sporenelementen zoals bètacaroteen en ijzer.
Spruitjes zijn net als andere kolen verkrijgbaar in de winter van september tot maart.
Spruitjes zijn relatief goed houdbaar. Je kunt zo'n 4 tot 5 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Je kunt spruitjes ook invriezen, blancheer ze dan eerst in kokend water en koel ze dan terug in ijswater. Verdeel ze over diepvrieszakken en vries ze vervolgens in om ze enkele maanden te bewaren.
Zorg er eerst voor dat de spruitjes mooi groen zijn, niet vergeeld of verdord en er mogen ook geen donkere vlekken op zitten. De kleine compacte kooltjes zijn ongeveer 2 tot 4 centimeter in doorsnee.
Net als andere kolen maken spruitjes deel uit van de kruisbloemigenfamilie. Er zijn veel verschillende soorten spruitjes, waaronder ook paarse spruitjes. Je kunt de 3 hoofdsoorten onderverdelen n.a.v. hun oogstperiode:
Hoe lang spruitjes koken?
Spruitjes zijn het lekkerste als ze beetgaar zijn, kook ze daarom maar enkele minuten. Na een minuut of 5 zullen ze namelijk al te gaar zijn waardoor ze bitter zullen worden. Breng ze daarna op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een beetje roomboter.
Je kunt spruitjes in zijn geheel bereiden, door de helft snijden of zelfs enkel de blaadjes gebruiken bijvoorbeeld in een salade. Je kunt ze ook bakken in de pan of wok voor extra smaak of gebruik ze eens in de stamppot of in een quiche.
Hoe groeien spruitjes?
Spruitjes zijn een kleine soort kool, deze werd in het verleden vooral gekweekt voor zijn opbrengst. Ze groeien namelijk dicht op elkaar gepakt aan de hoofdstengel met velen tegelijk.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.