Welke soorten spinazie zijn er, hoe bewaar je deze het beste en hoe bereid je spinazie?
Spinazie is een bladgewas die het meeste gekookt of gebakken gegeten wordt. Rauw is spinazie ook ontzettend lekker, soorten met een klein blad zijn hier het meest geschikt voor. Spinazie heeft een zachte smaak en groeit erg snel.
Hoewel spinazie vooral bekend staat om zijn hoge ijzergehalte, deels dankzij het tekenfilm figuur Popeye, bevat het niet zoveel ijzer als je zou denken. Deze legende is te wijten aan een typefout door een secretaresse die een komma op de verkeerde plaats zette. Het werd namelijk genoteerd met een dosering van 27 mg / 100 g in plaats van 2,7 mg.
Hoewel het niet het belangrijkste ijzerhoudende voedsel is, bevat spinazie wel o.a. vitamine B9 en foliumzuur. Dat speelt een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en dit zorgt ook voor een goede ontwikkeling van het embryo bij zwangere vrouwen.
Spinazie bevat veel vezels die goed zijn voor de darmen.
Het piekseizoen voor spinazie is juni, maar is het grootste gedeelte van het jaar goed verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Spinazie is zeer kwetsbaar, je kunt deze maar enkele dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Je kunt spinazie ook invriezen, blancheer deze dan vooraf kort en verdeel deze dan over diepvrieszakjes.
De spinazieblaadjes moeten erg groen en stevig zijn. Als er slappere of natte blaadjes tussen zitten, worden de overige blaadjes sneller aangetast.
Jonge spinazie kan na het wassen meteen gebruikt worden. Wilde spinazie heeft hardere stelen, dus die kun je het beste na het wassen grotendeels verwijderen.
De verse spinazie kan vervolgens gekookt of gebakken worden in de pan, de spinazie zal dan in delen toegevoegd moeten worden en zal dan ontzettend slinken. Wij gebruiken bijna altijd verse spinazie, maar vaak kan deze ook vervangen worden door diepvries spinazie.
Voedingswaarde | Per 25 gram verse spinazie |
---|---|
Energiewaarde | 6 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Voedingsvezels | 0,5 gram |
Eiwitten | 0,8 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoeveel spinazie per persoon?
Verse spinazie slinkt ontzettend, reken daarom zo'n 250 gram verse spinazie per persoon.
Reken zo'n 150 gram diepvries spinazie per persoon.
Hoe spinazie koken?
Verse spinazie kun je na het wassen koken in ruim kokend water met zout. Doe dit maar enkele minuten, ongeveer 3 minuten is al genoeg.
Druk bij voorkeur na het koken of bakken overtollig water uit de spinazie.
Waar komt spinazie vandaan?
Spinazie - Spinacia oleracea - komt oorspronkelijk uit Iran, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Europa verbouwd vanwege zijn smaak en voedingswaarden.
Een traditioneel en heerlijk Turkse pannenkoek/brood dat meestal gevuld wordt met allerlei lekkers. Deze gözleme zijn gevuld met spinazie en feta en daardoor het perfecte vegetarische brood.
Kwartel uit de oven is erg makkelijke manier om een sappige en smaakvolle kleine vogel te bereiden. Lekker voor bij pasta, aardappels of rijstgerechten.
Deze spinazie en ham frittata is onweerstaanbaar. Gemaakt met heerlijke verse ingrediënten. Klaar in minder dan een half uur.
Een rode bieten salade met bramen, hazelnoten en een fantastische zelfgemaakte dressing is het perfecte voorgerecht of serveer als lunch salade. Een vega(n) salade bomvol smaak.
Een vegetarische lasagne met pompoen en spinazie heeft extra veel smaak door de bechamelsaus en een bite van walnoten. Een echte herfst/winter lasagne!
Een mega romige vegetarische pasta met gorgonzolasaus die binnen 20 minuten op tafel staat. Ideale snelle en makkelijke maaltijd voor een doordeweekse dag.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.