Welke soorten spinazie zijn er, hoe bewaar je deze het beste en hoe bereid je spinazie?
Spinazie is een bladgewas die het meeste gekookt of gebakken gegeten wordt. Rauw is spinazie ook ontzettend lekker, soorten met een klein blad zijn hier het meest geschikt voor. Spinazie heeft een zachte smaak en groeit erg snel.
Hoewel spinazie vooral bekend staat om zijn hoge ijzergehalte, deels dankzij het tekenfilm figuur Popeye, bevat het niet zoveel ijzer als je zou denken. Deze legende is te wijten aan een typefout door een secretaresse die een komma op de verkeerde plaats zette. Het werd namelijk genoteerd met een dosering van 27 mg / 100 g in plaats van 2,7 mg.
Hoewel het niet het belangrijkste ijzerhoudende voedsel is, bevat spinazie wel o.a. vitamine B9 en foliumzuur. Dat speelt een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en dit zorgt ook voor een goede ontwikkeling van het embryo bij zwangere vrouwen.
Spinazie bevat veel vezels die goed zijn voor de darmen.
Het piekseizoen voor spinazie is juni, maar is het grootste gedeelte van het jaar goed verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Spinazie is zeer kwetsbaar, je kunt deze maar enkele dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Je kunt spinazie ook invriezen, blancheer deze dan vooraf kort en verdeel deze dan over diepvrieszakjes.
De spinazieblaadjes moeten erg groen en stevig zijn. Als er slappere of natte blaadjes tussen zitten, worden de overige blaadjes sneller aangetast.
Jonge spinazie kan na het wassen meteen gebruikt worden. Wilde spinazie heeft hardere stelen, dus die kun je het beste na het wassen grotendeels verwijderen.
De verse spinazie kan vervolgens gekookt of gebakken worden in de pan, de spinazie zal dan in delen toegevoegd moeten worden en zal dan ontzettend slinken. Wij gebruiken bijna altijd verse spinazie, maar vaak kan deze ook vervangen worden door diepvries spinazie.
Voedingswaarde | Per 25 gram verse spinazie |
---|---|
Energiewaarde | 6 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Voedingsvezels | 0,5 gram |
Eiwitten | 0,8 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoeveel spinazie per persoon?
Verse spinazie slinkt ontzettend, reken daarom zo'n 250 gram verse spinazie per persoon.
Reken zo'n 150 gram diepvries spinazie per persoon.
Hoe spinazie koken?
Verse spinazie kun je na het wassen koken in ruim kokend water met zout. Doe dit maar enkele minuten, ongeveer 3 minuten is al genoeg.
Druk bij voorkeur na het koken of bakken overtollig water uit de spinazie.
Waar komt spinazie vandaan?
Spinazie - Spinacia oleracea - komt oorspronkelijk uit Iran, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Europa verbouwd vanwege zijn smaak en voedingswaarden.
Noedelsoep met varkensvlees op Japanese stijl met runderbouillon, verse spinazie en maïs. Klaar in minder dan een half uur.
Deze cannelloni met spinazie en feta is een ideale doordeweekse maaltijd. Grote gevulde pasta met 2 soorten kaas voor nog meer smaak. Laat voor een vegetarische versie de pancetta weg.
Dit torentje met spinazie en gepocheerd ei is een feestelijk vegetarisch voorgerecht. De perfecte start van je kerstmenu, met een makkelijke romige dressing.
Serveer deze kabeljauw met geroosterde paprikasaus met een pasta naar keuze en een simpele spinaziesalade. Klaar in 45 minuten, recept voor 4 personen.
Met kaas gevulde tortellini met een romige speksaus en een frisse kruidenolie. Recept voor 4 personen, klaar in een half uur.
Deze Spaanse bonen met spinazie en tomaat is heerlijk als bijgerecht, hoofdgerecht of als tapas. Een vegetarische maaltijd met boterzachte bonen en een smaakvolle tomatensaus.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.