Spinazie
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over spinazie

Welke soorten spinazie zijn er, hoe bewaar je deze het beste en hoe bereid je spinazie?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 18-01-2023.

Bijgewerkt op: 06-09-2023

Inhoudsopgave

Spinazie is een bladgewas die het meeste gekookt of gebakken gegeten wordt. Rauw is spinazie ook ontzettend lekker, soorten met een klein blad zijn hier het meest geschikt voor. Spinazie heeft een zachte smaak en groeit erg snel.

De gezondheidsvoordelen van spinazie

Hoewel spinazie vooral bekend staat om zijn hoge ijzergehalte, deels dankzij het tekenfilm figuur Popeye, bevat het niet zoveel ijzer als je zou denken. Deze legende is te wijten aan een typefout door een secretaresse die een komma op de verkeerde plaats zette. Het werd namelijk genoteerd met een dosering van 27 mg / 100 g in plaats van 2,7 mg.

Hoewel het niet het belangrijkste ijzerhoudende voedsel is, bevat spinazie wel o.a. vitamine B9 en foliumzuur. Dat speelt een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en dit zorgt ook voor een goede ontwikkeling van het embryo bij zwangere vrouwen.

Spinazie bevat veel vezels die goed zijn voor de darmen.

Wanneer is spinazie verkrijgbaar?

Het piekseizoen voor spinazie is juni, maar is het grootste gedeelte van het jaar goed verkrijgbaar.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je spinazie het beste bewaren?

Spinazie is zeer kwetsbaar, je kunt deze maar enkele dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Je kunt spinazie ook invriezen, blancheer deze dan vooraf kort en verdeel deze dan over diepvrieszakjes.

Hoe kies je de juiste spinazie?

De spinazieblaadjes moeten erg groen en stevig zijn. Als er slappere of natte blaadjes tussen zitten, worden de overige blaadjes sneller aangetast.

Soorten spinazie

  • Bladspinazie, dit is jonge spinazie met kleine blaadjes.
  • Wilde spinazie of grofbladige spinazie heeft wilde en gekrulde bladeren en is een stuk groter en grover dan jonge spinazie.

Hoe bereid je spinazie?

Jonge spinazie kan na het wassen meteen gebruikt worden. Wilde spinazie heeft hardere stelen, dus die kun je het beste na het wassen grotendeels verwijderen. 

De verse spinazie kan vervolgens gekookt of gebakken worden in de pan, de spinazie zal dan in delen toegevoegd moeten worden en zal dan ontzettend slinken. Wij gebruiken bijna altijd verse spinazie, maar vaak kan deze ook vervangen worden door diepvries spinazie.

Voedingswaarde
Per 25 gram verse spinazie
Energiewaarde
6 kcal
Vet
0,2 gram
Voedingsvezels
0,5 gram
Eiwitten
0,8 gram plantaardig
Koolhydraten
0,2 gram
Natrium/zout
0,01 gram zout

Tips!

Hoeveel spinazie per persoon?

Verse spinazie slinkt ontzettend, reken daarom zo'n 250 gram verse spinazie per persoon.

Reken zo'n 150 gram diepvries spinazie per persoon.

Hoe spinazie koken?

Verse spinazie kun je na het wassen koken in ruim kokend water met zout. Doe dit maar enkele minuten, ongeveer 3 minuten is al genoeg.

Druk bij voorkeur na het koken of bakken overtollig water uit de spinazie.

Waar komt spinazie vandaan?

Spinazie - Spinacia oleracea - komt oorspronkelijk uit Iran, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Europa verbouwd vanwege zijn smaak en voedingswaarden.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Spinazie"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met spinazie

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.