Welke soorten spinazie zijn er, hoe bewaar je deze het beste en hoe bereid je spinazie?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 18-01-2023.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 06-09-2023
Spinazie is een bladgewas die het meeste gekookt of gebakken gegeten wordt. Rauw is spinazie ook ontzettend lekker, soorten met een klein blad zijn hier het meest geschikt voor. Spinazie heeft een zachte smaak en groeit erg snel.
Hoewel spinazie vooral bekend staat om zijn hoge ijzergehalte, deels dankzij het tekenfilm figuur Popeye, bevat het niet zoveel ijzer als je zou denken. Deze legende is te wijten aan een typefout door een secretaresse die een komma op de verkeerde plaats zette. Het werd namelijk genoteerd met een dosering van 27 mg / 100 g in plaats van 2,7 mg.
Hoewel het niet het belangrijkste ijzerhoudende voedsel is, bevat spinazie wel o.a. vitamine B9 en foliumzuur. Dat speelt een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en dit zorgt ook voor een goede ontwikkeling van het embryo bij zwangere vrouwen.
Spinazie bevat veel vezels die goed zijn voor de darmen.
Het piekseizoen voor spinazie is juni, maar is het grootste gedeelte van het jaar goed verkrijgbaar.
Spinazie is zeer kwetsbaar, je kunt deze maar enkele dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Je kunt spinazie ook invriezen, blancheer deze dan vooraf kort en verdeel deze dan over diepvrieszakjes.
De spinazieblaadjes moeten erg groen en stevig zijn. Als er slappere of natte blaadjes tussen zitten, worden de overige blaadjes sneller aangetast.
Jonge spinazie kan na het wassen meteen gebruikt worden. Wilde spinazie heeft hardere stelen, dus die kun je het beste na het wassen grotendeels verwijderen.
De verse spinazie kan vervolgens gekookt of gebakken worden in de pan, de spinazie zal dan in delen toegevoegd moeten worden en zal dan ontzettend slinken. Wij gebruiken bijna altijd verse spinazie, maar vaak kan deze ook vervangen worden door diepvries spinazie.
Hoeveel spinazie per persoon?
Verse spinazie slinkt ontzettend, reken daarom zo'n 250 gram verse spinazie per persoon.
Reken zo'n 150 gram diepvries spinazie per persoon.
Hoe spinazie koken?
Verse spinazie kun je na het wassen koken in ruim kokend water met zout. Doe dit maar enkele minuten, ongeveer 3 minuten is al genoeg.
Druk bij voorkeur na het koken of bakken overtollig water uit de spinazie.
Waar komt spinazie vandaan?
Spinazie - Spinacia oleracea - komt oorspronkelijk uit Iran, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Europa verbouwd vanwege zijn smaak en voedingswaarden.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.