De snijboon is een platte boon die in verschillende kleuren bestaat. Heerlijk als bijgerecht, in een salade of bijv. als stamppot.
Snijbonen worden gezien als een groentesoort en zijn het grotere broertje van de sperzieboon. Zowel sperziebonen als snijbonen eet je in zijn geheel, dus niet enkel de peulen zoals dit bij tuinbonen of erwtjes wel het geval is.
Snijbonen zijn rijk aan vezels en ze bevatten voornamelijk veel vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor de stolling van je bloed en daarnaast speelt het ook een grote rol bij de calcium opname in je botten.
Snijbonen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Van maart tot september van eigen Nederlandse bodem en de rest van het jaar door import vanuit andere landen.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
Snijbonen kun je het beste in de koelkast bewaren, ze zijn dan ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar. Mochten de snijbonen al gesneden zijn, kun je deze maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.
Let bij het kopen van verse snijbonen vooral op de kleur, mochten de snijbonen al vlekken hebben of vrij slap zijn, kun je ze minder lang bewaren.
Er bestaan verschillende soorten snijbonen, de meeste soorten zijn groen maar er bestaan ook paarse, gele en witte snijbonen.
Voedingswaarde | Per 60 gram snijbonen |
---|---|
Energiewaarde | 13 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Voedingsvezels | 1,6 gram |
Eiwitten | 1,1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 1,2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Heb je een wok thuis? Probeer dan dit zoetzuur varkensvlees met ananas. Klaar in minder dan een half uur, recept voor 4 personen.
Een goede zalm en snijbonen risotto hoeft niet heel moeilijk te zijn om te maken. Geef het een frisse smaak door selderij en citroen toe te voegen.
Binnenkort een etentje? Haal dan eens een mooie varkensrollade en laat het de ster van de eettafel zijn! Inclusief heerlijk bloemkool recept.
De Valenciaanse paella, ofwel Paella Valenciana, is de traditionele paella uit Valencia. Heerlijk met kip, konijn, snijbonen en lima bonen. Bomvol smaak en niet moeilijk om te maken.
Licht en verfrissend gerecht, perfect voor de tijd van het jaar. Kabeljauw, snijbonen en noodles lente salade is het lekkerst met een glas witte wijn.
Maak tijdens warme dagen eens een frisse salade met parelcouscous, mozzarella en venkel als avondmaaltijd. Ook heerlijk als lunch of voorgerecht.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.