Deze bladgroente is er in alle kleuren van de regenboog. Hoe kies je de beste snijbiet en hoe bewaar je deze vervolgens het beste?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 03-03-2023.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-06-2024
Snijbiet is een ouderwetse groenten die al sinds de oudheid wordt verbouwd. Deze groenten is namelijk makkelijk om te verbouwen, kan op veel manieren gebruikt worden en heeft veel gezondheidsvoordelen.
Deze groente bevat weinig calorieën maar wel veel vitamine C, vitamine A, magnesium, kalium, fosfor, calcium en natirum. Snijbiet helpt ook nog eens veroudering tegen te gaan door de polyfenolen.
Ook zitten er veel vezels in snijbiet, wat goed is voor de stoelgang. De betaïne in snijbiet helpen de levercellen en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Het seizoen van snijbiet loopt van mei tot november.
Wikkel de snijbiet in een vochtige doek en bewaar deze enkele dagen in de groentelade van de koelkast.
Je kunt snijbiet invriezen, maar dan kun je deze het beste eerst blancheren. Breng hiervoor een grote pan met water aan de kook en kook de schoongemaakte snijbiet enkele minuten tot ze beetgaar zijn.
Verplaats deze dan gelijk naar een kom met ijskoud water om het kookproces te stoppen. Dep de afgekoelde snijbiet droog en vries deze dan pas in.
Je kunt snijbiet op verschillende manieren bereiden; koken in kokend water, roerbakken in een wok of pan, smoren in boter of olijfolie of zelfs roosteren in de oven.
Daarna kun je de snijbiet in veel gerechten gebruiken, zoals een quiche, lasagne en nog veel meer.
Wat is snijbiet?
Snijbiet is een bladgroente en noemt men ook wel warmoes. Snijbiet is er in veel soorten kleuren, alle kleuren van de regenboog en daarom zijn ze extra mooi om mee te koken. De snijbiet bestaat uit een stengel en een blad, de stengels worden ook wel ribben genoemd.
Snijbiet komt uit dezelfde familie als bietjes, maar het mooie van snijbiet is dat je van deze plant kunt blijven oogsten. De stengels groeien namelijk terug als je deze niet met wortel en al oogst.
Hoe lang moet snijbiet koken?
In kokend water zijn de stengels na ongeveer 5 tot 10 minuten gaar. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de stengels.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.