Deze bladgroente is er in alle kleuren van de regenboog. Hoe kies je de beste snijbiet en hoe bewaar je deze vervolgens het beste?
Snijbiet is een ouderwetse groenten die al sinds de oudheid wordt verbouwd. Deze groenten is namelijk makkelijk om te verbouwen, kan op veel manieren gebruikt worden en heeft veel gezondheidsvoordelen.
Deze groente bevat weinig calorieën maar wel veel vitamine C, vitamine A, magnesium, kalium, fosfor, calcium en natirum. Snijbiet helpt ook nog eens veroudering tegen te gaan door de polyfenolen.
Ook zitten er veel vezels in snijbiet, wat goed is voor de stoelgang. De betaïne in snijbiet helpen de levercellen en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Het seizoen van snijbiet loopt van mei tot november.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
Wikkel de snijbiet in een vochtige doek en bewaar deze enkele dagen in de groentelade van de koelkast.
Je kunt snijbiet invriezen, maar dan kun je deze het beste eerst blancheren. Breng hiervoor een grote pan met water aan de kook en kook de schoongemaakte snijbiet enkele minuten tot ze beetgaar zijn.
Verplaats deze dan gelijk naar een kom met ijskoud water om het kookproces te stoppen. Dep de afgekoelde snijbiet droog en vries deze dan pas in.
Je kunt snijbiet op verschillende manieren bereiden; koken in kokend water, roerbakken in een wok of pan, smoren in boter of olijfolie of zelfs roosteren in de oven.
Daarna kun je de snijbiet in veel gerechten gebruiken, zoals een quiche, lasagne en nog veel meer.
Voedingswaarde | Per 100 gram snijbiet |
---|---|
Energiewaarde | 28 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 2,4 gram |
Eiwitten | 3,2 gram plantaardig |
Koolhydraten | 3,2 gram |
Natrium/zout | 0,48 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat is snijbiet?
Snijbiet is een bladgroente en noemt men ook wel warmoes. Snijbiet is er in veel soorten kleuren, alle kleuren van de regenboog en daarom zijn ze extra mooi om mee te koken. De snijbiet bestaat uit een stengel en een blad, de stengels worden ook wel ribben genoemd.
Snijbiet komt uit dezelfde familie als bietjes, maar het mooie van snijbiet is dat je van deze plant kunt blijven oogsten. De stengels groeien namelijk terug als je deze niet met wortel en al oogst.
Hoe lang moet snijbiet koken?
In kokend water zijn de stengels na ongeveer 5 tot 10 minuten gaar. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de stengels.
Super snelle en smaakvolle vegetarische maaltijd. Polenta met roergebakken snijbiet, rode biet en walnoten. Hiermee zul je het vlees niet eens missen!
Een hartige taart met snijbiet en een extra lekkere en krokante bodem van filodeeg. Je kunt eventueel ook bladerdeeg gebruiken.
Deze zalm met sesamkorst is gemarineerd in sojasaus en gember voor een heerlijke zoete en zoute zalm, gebakken tot perfectie. Klaar in 20 minuten.
In de natuur zie je weer heerlijke bramen, daar is het nu de perfecte tijd voor. Je kunt ze evt. ook in de winkel kopen voor deze wilde bramensalade.
Op zoek naar een lactose- en glutenvrij recept? Dan moet je zeker eens deze courgette spaghetti met garnalen en romige bloemkool proberen.
Een vegetarische snijbiet en aubergine lasagne, ook makkelijk met een extra laagje gehakt te maken voor de vleeseters. Lekker romig door de bechamelsaus.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.