Kookgids - Snijbiet

Kookgids - Snijbiet

Deze bladgroente is er in alle kleuren van de regenboog. Hoe kies je de beste snijbiet en hoe bewaar je deze vervolgens het beste?


Snijbiet is een ouderwetse groenten die al sinds de oudheid wordt verbouwd. Deze groenten is namelijk makkelijk om te verbouwen, kan op veel manieren gebruikt worden en heeft veel gezondheidsvoordelen.

De gezondheidsvoordelen van snijbiet

Deze groente bevat weinig calorieën maar wel veel vitamine C, vitamine A, magnesium, kalium, fosfor, calcium en natirum. Snijbiet helpt ook nog eens veroudering tegen te gaan door de polyfenolen. 

Ook zitten er veel vezels in snijbiet, wat goed is voor de stoelgang. De betaïne in snijbiet helpen de levercellen en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Wanneer is snijbiet verkrijgbaar?

Het seizoen van snijbiet loopt van mei tot november.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXX

Hoe kun je snijbiet het beste bewaren?

Wikkel de snijbiet in een vochtige doek en bewaar deze enkele dagen in de groentelade van de koelkast. 

Kun je snijbiet invriezen?

Je kunt snijbiet invriezen, maar dan kun je deze het beste eerst blancheren. Breng hiervoor een grote pan met water aan de kook en kook de schoongemaakte snijbiet enkele minuten tot ze beetgaar zijn.

Verplaats deze dan gelijk naar een kom met ijskoud water om het kookproces te stoppen. Dep de afgekoelde snijbiet droog en vries deze dan pas in.

Hoe maak je snijbiet klaar?

Je kunt snijbiet op verschillende manieren bereiden; koken in kokend water, roerbakken in een wok of pan, smoren in boter of olijfolie of zelfs roosteren in de oven. 

Daarna kun je de snijbiet in veel gerechten gebruiken, zoals een quiche, lasagne en nog veel meer.

VoedingswaardePer 100 gram snijbiet
Energiewaarde28 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels2,4 gram
Eiwitten3,2 gram plantaardig
Koolhydraten3,2 gram
Natrium/zout0,48 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Snijbiet: Veel gestelde vragen

Wat is snijbiet?

Snijbiet is een bladgroente en noemt men ook wel warmoes. Snijbiet is er in veel soorten kleuren, alle kleuren van de regenboog en daarom zijn ze extra mooi om mee te koken. De snijbiet bestaat uit een stengel en een blad, de stengels worden ook wel ribben genoemd. 

Snijbiet komt uit dezelfde familie als bietjes, maar het mooie van snijbiet is dat je van deze plant kunt blijven oogsten. De stengels groeien namelijk terug als je deze niet met wortel en al oogst.

Hoe lang moet snijbiet koken?

In kokend water zijn de stengels na ongeveer 5 tot 10 minuten gaar. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de stengels.

Lekkere recepten met snijbiet


Polenta met roergebakken snijbiet

Polenta met roergebakken snijbiet

Super snelle en smaakvolle vegetarische maaltijd. Polenta met roergebakken snijbiet, rode biet en walnoten. Hiermee zul je het vlees niet eens missen!

Zalm met sesamkorst

Zalm met sesamkorst

Deze zalm met sesamkorst is gemarineerd in sojasaus en gember voor een heerlijke zoete en zoute zalm, gebakken tot perfectie. Klaar in 20 minuten.

Wilde bramensalade

Wilde bramensalade

In de natuur zie je weer heerlijke bramen, daar is het nu de perfecte tijd voor. Je kunt ze evt. ook in de winkel kopen voor deze wilde bramensalade.

Courgette spaghetti met garnalen en romige bloemkool

Courgette spaghetti met garnalen en romige bloemkool

Op zoek naar een lactose- en glutenvrij recept? Dan moet je zeker eens deze courgette spaghetti met garnalen en romige bloemkool proberen.

Sarma van snijbiet

Sarma van snijbiet

Deze rolletjes komen je vast bekend voor, maar dan i.p.v. wijnbladeren zijn deze sarma van snijbiet gemaakt. Stiekem nóg veel lekkerder.

Rode bieten koken doe je zo

Rode bieten koken doe je zo

Rauwe rode bieten koken is niet moeilijk. Gekookte rode bieten zijn op veel verschillende manieren te gebruiken, in een salade, lasagne, quiche en meer.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.