Kookgids - Rabarber

Kookgids - Rabarber

Rabarber wordt vooral in zoete bereidingen gebruikt, maar gebruik rabarber ook eens in hartige combinaties. Hoe bewaar je rabarber en waar let je op tijdens het kopen van rabarber?


Rabarber is één van de weinige soorten fruit die je niet rauw eet. Rabarber heeft een typische smaak waar velen dol op zijn. Rabarber is een goede combinatie met aardbei en wordt vooral in zoete bereidingen gebruikt, maar soms ook in hartige combinaties.

Wat is rabarber?

Rabarber is een rustieke plant afkomstig uit Azië, het eetbare deel van deze plant is de stengel. De stengel is vezelig en wordt daardoor gekookt gegeten. 

De gezondheidsvoordelen van rabarber

Rabarber is rijk aan calcium, net zoals de meeste bladgroenten. Het is een fruitsoort met weinig calorieën en veel vezels.

Wanneer is rabarber verkrijgbaar?

Rabarber is een echte lente favoriet, het seizoen loopt vanaf eind april tot juli.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXX

Hoe kun je rabarber het beste bewaren?

Rabarber kun je het beste bewaren in de koelkast, in de groentelade is rabarber 2 tot 3 dagen houdbaar.

Als je rabarber lang wilt bewaren, kun je deze het beste inmaken in de vorm van compote.

Kun je rabarber invriezen?

Ja, je kunt rabarber invriezen. Je kunt de stengels in stukjes snijden en rauw invriezen. Sommigen geven de voorkeur om de stukjes eerst kort te blancheren alvorens in te vriezen.

Hoe kies je de juiste rabarber?

De rabarber stengels behoren stevig te zijn. De uiteinden mogen niet beschadigd of droog zijn. De stengels zijn het beste qua smaak als deze roze tot rood van kleur zijn met eventueel enkele groene plekken. Sommige rassen zijn echter volledig groen en alsnog heerlijk zoet van smaak.

Soorten rabarber

Er bestaan meerdere soorten rabarber, zo spreekt men van tuinrabarber en wilde rabarber.

De meest voorkomende rabarber rassen;

  • Red Champagne; Zoete rabarber met felrode stengels
  • Holsteiner Blut; Zoete rabarber met dieprode stengels
  • Frambozenrood; Zoete rabarber met dieprode kleur
  • Victoria; de zoetste rabarber met een dieprode kleur

VoedingswaardePer 100 gram
Energiewaarde62 kJoule
14 kcal
Vet0,1 gram
Voedingsvezels2 gram
Eiwitten0,5 gram plantaardig
Koolhydraten0,2 gram
Natrium/zout0,005 gram zout
Suikers1,7 gram suikers
BronVoedingswaardetabel.nl


Rabarber: Veel gestelde vragen

Is rabarber gezond?

Ja, want rabarber bevat veel vitamine B, C en K en is ook nog eens een goede bron van vezels.

Is rabarber groente of fruit?

Rabarber is een groente die vaak als fruit wordt aangezien. Dit komt omdat rabarber meestal in zoete bereidingen wordt gebruikt. Een groentesoort met een fruitige smaak dus!

Hoe bereid je rabarber?

Rabarber heeft een zurige smaak als deze rauw gegeten zal worden, daarom is het aangereden deze eerst te koken.

Afhankelijk van de zuurheid van de stengels die je gebruikt, zul je meer of minder suiker toe moeten voegen. Je kunt de rabarber koken tot een compote, gecombineerd met bijvoorbeeld aardbeien of sinaasappel. Je kunt de rabarber ook garen in de oven, stoven in de pan of zelfs grillen op de barbecue.

Lekkere recepten met rabarber


Rabarber toetje

Rabarber toetje

Dit rabarber toetje heeft laagjes heerlijke luchtige rabarbermousse, aardbeien en frambozen. Een toetje voor de echte fruit liefhebber!

Rabarber-frambozentaart

Rabarber-frambozentaart

Deze rabarber-frambozentaart is heerlijk fris, met een luchtige cake en een romige laag van rabarbercompote met vanille. Hier pak je vlug nog een stuk van..

Sandwich met gegrilde rabarber en carre d'ambre

Sandwich met gegrilde rabarber en carre d'ambre

Heb je zin in iets anders voor de lunch? Combineer dan eens rabarber en kaas, laat je verrassen met een sandwich met gegrilde rabarber en carre d'ambre!

'Gezonde' rabarber schuim vlaai

'Gezonde' rabarber schuim vlaai

Een ouderwetse rabarber schuim vlaai, maar dan met speltbloem en kokosbloesemsuiker en daarom (best) 'gezond'. Gemaakt met een typische gist vlaaienbodem.

Rabarbertaart

Rabarbertaart

Een heerlijk luchtige rabarbertaart met een vleugje citroen en vanille. Makkelijk te maken met weinig ingrediënten en weinig moeite. Het lekkerste met zoete rabarber.

Rabarbercompote

Rabarbercompote

Rabarber is een heerlijk friszure en toch ook zoete groente. Maak er een heerlijke rabarbercompote met vanille mee voor door de yoghurt of bij een dessert.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.