Rabarber
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over rabarber

Rabarber wordt vooral in zoete bereidingen gebruikt, maar gebruik rabarber ook eens in hartige combinaties. Hoe bewaar je rabarber en waar let je op tijdens het kopen van rabarber?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 20-07-2020.

Bijgewerkt op: 21-06-2024

Inhoudsopgave

Rabarber is één van de weinige soorten fruit die je niet rauw eet. Rabarber heeft een typische smaak waar velen dol op zijn. Rabarber is een goede combinatie met aardbei en wordt vooral in zoete bereidingen gebruikt, maar soms ook in hartige combinaties.

Wat is rabarber?

Rabarber is een rustieke plant afkomstig uit Azië, het eetbare deel van deze plant is de stengel. De stengel is vezelig en wordt daardoor gekookt gegeten. 

De gezondheidsvoordelen van rabarber

Rabarber is rijk aan calcium, net zoals de meeste bladgroenten. Het is een fruitsoort met weinig calorieën en veel vezels.

Wanneer is rabarber verkrijgbaar?

Rabarber is een echte lente favoriet, het seizoen loopt vanaf eind april tot juli.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X

Hoe kun je rabarber het beste bewaren?

Rabarber kun je het beste bewaren in de koelkast, in de groentelade is rabarber 2 tot 3 dagen houdbaar.

Als je rabarber lang wilt bewaren, kun je deze het beste inmaken in de vorm van compote.

Kun je rabarber invriezen?

Ja, je kunt rabarber invriezen. Je kunt de stengels in stukjes snijden en rauw invriezen. Sommigen geven de voorkeur om de stukjes eerst kort te blancheren alvorens in te vriezen.

Hoe kies je de juiste rabarber?

De rabarber stengels behoren stevig te zijn. De uiteinden mogen niet beschadigd of droog zijn. De stengels zijn het beste qua smaak als deze roze tot rood van kleur zijn met eventueel enkele groene plekken. Sommige rassen zijn echter volledig groen en alsnog heerlijk zoet van smaak.

Soorten rabarber

Er bestaan meerdere soorten rabarber, zo spreekt men van tuinrabarber en wilde rabarber.

De meest voorkomende rabarber rassen;

  • Red Champagne; Zoete rabarber met felrode stengels
  • Holsteiner Blut; Zoete rabarber met dieprode stengels
  • Frambozenrood; Zoete rabarber met dieprode kleur
  • Victoria; de zoetste rabarber met een dieprode kleur

Voedingswaarde
Per 100 gram
Energiewaarde
62 kJoule
14 kcal
Vet
0,1 gram
Voedingsvezels
2 gram
Eiwitten
0,5 gram plantaardig
Koolhydraten
0,2 gram
Natrium/zout
0,005 gram zout
Suikers
1,7 gram suikers

Tips!

Is rabarber gezond?

Ja, want rabarber bevat veel vitamine B, C en K en is ook nog eens een goede bron van vezels.

Is rabarber groente of fruit?

Rabarber is een groente die vaak als fruit wordt aangezien. Dit komt omdat rabarber meestal in zoete bereidingen wordt gebruikt. Een groentesoort met een fruitige smaak dus!

Hoe bereid je rabarber?

Rabarber heeft een zurige smaak als deze rauw gegeten zal worden, daarom is het aangereden deze eerst te koken.

Afhankelijk van de zuurheid van de stengels die je gebruikt, zul je meer of minder suiker toe moeten voegen. Je kunt de rabarber koken tot een compote, gecombineerd met bijvoorbeeld aardbeien of sinaasappel. Je kunt de rabarber ook garen in de oven, stoven in de pan of zelfs grillen op de barbecue.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Rabarber"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met rabarber

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.