De pruim is een steenvrucht en kent vele soorten kleuren en rassen. Een heerlijk sappige vrucht met een vrij zoete smaak.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 09-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-07-2022
Het pruimenseizoen is van korte duur, een heerlijke dorstlessende vrucht die vele soorten kent.
Een middelgrote pruim bevat net zo weinig calorieën als een appel.
De pruim zit boordevol vitamines, mineralen en sporenelementen.
Een pruim is rijk aan vezels en in het bijzonder cellulose. De pruim heeft dus een positief effect op de darmen, maar deze eigenschap kan bij overmatig eten van pruimen of bij onrijpe pruimen een laxerend effect hebben.
Pruimen zijn van juli tot september verkrijgbaar. Gedroogde pruimen zijn echter wel het hele jaar door verkrijgbaar.
Verse pruimen zijn niet lang houdbaar, want het is een kwetsbare vrucht. In de groentelade van de koelkast kun je ze een aantal dagen bewaren, haal ze dan wel even vooraf al uit de koelkast zodat ze hun smaak terug krijgen.
Je kunt pruimen ook drogen of invriezen. Als je ze wilt invriezen dien je wel eerst de pit te verwijderen.
Een goede pruim is niet te hard, maar vooral niet te zacht. De buitenkant moet glad en glanzend zijn, zonder beschadigingen.
Er bestaan ontzettend veel pruimen rassen, waarvan de bekendste Reine Claude is.
Daarnaast is er ook nog de mirabel, deze relatief onbekende soort is veel kleiner dan de meeste pruimensoorten en kan geel of roodachtig zijn. De mirabel lijkt een beetje op een kers.
Er bestaat ook nog een kerspruim, dit is geen kruising tussen een kers en een pruim maar wel een kleine pruimensoort.
Hoeveel pruimen per dag?
Doordat pruimen veel vezels bevatten, wordt het aangeraden om niet meer dan 3 pruimen per dag te eten.
Wanneer zijn pruimen rijp?
Pruimen zijn rijp als ze stevig aanvoelen en tegelijkertijd iets ingedrukt kunnen worden.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.