Kookgids - Prei

Kookgids - Prei

Of je nu herfst- winter- of zomerprei hebt; Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je prei het beste?


Prei hoort in dezelfde familie als ui en knoflook. Prei wordt vaak gebruikt om een gerecht extra smaak te geven, zoals bijvoorbeeld bij het maken van een bouillon of soep. Maar prei is ook heerlijk om als hoofdingrediënt te eten. Gestoofde of gekookte prei is bijvoorbeeld met een simpele saus of dressing al een heerlijk bij- of voorgerecht op zichzelf.

Tijdens het snijden en bereiden van de prei komt een geur vrij die lijkt op die van ui. Het lichaam van de prei bestaat uit bladeren die in elkaar passen. De groene bladeren en het witte deel (begraven in de grond) worden beide gegeten, hoewel het groene deel een meer uitgesproken smaak en een ruwere textuur heeft dan het witte deel.

De gezondheidsvoordelen van prei

Prei heeft een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. Het is rijk aan vezels, wat het de bijzonderheid geeft om de darmtransit te vergemakkelijken. Het witte gedeelte wordt over het algemeen meer gewaardeerd; geef er de voorkeur aan als je kwetsbare darmen hebt. 

Prei is ook een uitstekend voor de nieren en in feite helpt het ook bij het verdwijnen van urinewegproblemen zoals blaasontsteking doordat de prei vocht afdrijvend werkt. 

Het is rijk aan vitamine C, dezelfde vitamine die de opname van non-heem-ijzer (uit planten) bevordert, dus ideaal bij de behandeling van bloedarmoede. Het is rijk aan kalium en helpt het slechte cholesterol te verlagen.

Wanneer is prei verkrijgbaar?

Winterprei wordt gedurende het koude seizoen geoogst, terwijl herfstprei wordt geoogst van oktober tot de eerste nachtvorst. Het preiseizoen hiervan loopt van september tot april. Voor de zomerprei geldt een seizoen van mei tot juli. Prei is dus het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je prei het beste bewaren?

Prei, vooral winterprei, is zeer goed bestand tegen kou, het beste kan je ze in de groentela van je koelkast bewaren. Je kunt de toppen van de groene bladeren afsnijden, vooral als ze licht verwelkt zijn. De prei blijft ongeveer 5 dagen vers.

Hoe kies je de juiste prei?

Kies prei die erg stevig is met een groene kleur. Laat je niet misleiden door de grootte: dikke prei is net zo mals als dunne prei.

Preisoorten

Er bestaan ongeveer 190 soorten prei. Afgezien van de seizoensgebonden soorten, zijn sommige ook korter/langer dan de ander.

VoedingswaardePer 100 gram gekookte prei
Energiewaarde92 kcal
Vet0,5 gram
Voedingsvezels2,3 gram
Eiwitten1,0 gram plantaardig
Koolhydraten2,1 gram
Natrium/zout0,008 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Prei: Veel gestelde vragen

Hoe lang prei koken?

Prei kun je het beste niet te lang koken, dan wordt deze te zacht en verliest veel smaak. De prei is al gaar binnen 5 minuten, afhankelijk van de dikte van de prei.

Hoe kun je prei bereiden?

Je kunt prei behalve koken ook stomen, bakken, grillen en noem maar op. 

De prei is ook heerlijk van de barbecue, dan kun je de bladeren het beste met een prikker aan elkaar maken zodat de prei niet uit elkaar valt.

Hoe snijd je prei?

Prei bevat veel zand, dus behoort goed gewassen te worden. Verwijder de onderkant en de buitenste bladeren. Je kunt de prei meerdere keren insnijden en deze dan onder stromend koud water afspoelen. 

Je kunt de prei ook in zijn geheel door de helft snijden en spoel dan beide helften goed onder stromend koud water. Na het wassen kan de prei in dikke of dunne (halve) ringen gesneden worden. 

Hoeveel weegt een prei?

Prei weegt gemiddeld meestal zo'n 250 gram per stuk.

Lekkere recepten met prei


Bisque de homard - kreeftensoep

Bisque de homard - kreeftensoep

Bisque de homard is de franse benaming voor een heerlijke kreeftensoep gemaakt van kreeftenschalen, groenten en meer. Dé ideale soep tijdens de kerstdagen!

Stoofpotje in bladerdeeg

Stoofpotje in bladerdeeg

Een geurende en smaakvolle runderstoof uit de slowcooker, vol met groenten. Dit stoofpotje in bladerdeeg kan natuurlijk ook gemaakt worden in de pan!

Plaattaart met witte asperges en ei

Plaattaart met witte asperges en ei

Een plaattaart met witte asperges en ei is een heel goed idee voor de lunch. Een echt lente gerecht met witte asperges, ei en ham.

Vegetarische bami

Vegetarische bami

Een vegetarische bami is een heerlijke doordeweekse maaltijd bomvol groenten en extra lekker met een gebakken eitje en satésaus. Het lekkerste uit de wok voor een authentieke smaak.

Gestoofde prei

Gestoofde prei

Gestoofde prei is een heerlijk en simpel bijgerecht, bijvoorbeeld met aardappel en een gehaktbal. Ouderwets lekker en staat binnen 20 minuten op tafel.

Zalm teriyaki met noedels

Zalm teriyaki met noedels

Deze zalm teriyaki met noedels en groenten is een ideale doordeweekse maaltijd. Een heerlijke teriyaki saus, verse groenten en zalm uit de oven.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.