Of je nu herfst- winter- of zomerprei hebt; Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je prei het beste?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 25-11-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-01-2024
Prei hoort in dezelfde familie als ui en knoflook. Prei wordt vaak gebruikt om een gerecht extra smaak te geven, zoals bijvoorbeeld bij het maken van een bouillon of soep. Maar prei is ook heerlijk om als hoofdingrediënt te eten. Gestoofde of gekookte prei is bijvoorbeeld met een simpele saus of dressing al een heerlijk bij- of voorgerecht op zichzelf.
Tijdens het snijden en bereiden van de prei komt een geur vrij die lijkt op die van ui. Het lichaam van de prei bestaat uit bladeren die in elkaar passen. De groene bladeren en het witte deel (begraven in de grond) worden beide gegeten, hoewel het groene deel een meer uitgesproken smaak en een ruwere textuur heeft dan het witte deel.
Prei heeft een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. Het is rijk aan vezels, wat het de bijzonderheid geeft om de darmtransit te vergemakkelijken. Het witte gedeelte wordt over het algemeen meer gewaardeerd; geef er de voorkeur aan als je kwetsbare darmen hebt.
Prei is ook een uitstekend voor de nieren en in feite helpt het ook bij het verdwijnen van urinewegproblemen zoals blaasontsteking doordat de prei vocht afdrijvend werkt.
Het is rijk aan vitamine C, dezelfde vitamine die de opname van non-heem-ijzer (uit planten) bevordert, dus ideaal bij de behandeling van bloedarmoede. Het is rijk aan kalium en helpt het slechte cholesterol te verlagen.
Winterprei wordt gedurende het koude seizoen geoogst, terwijl herfstprei wordt geoogst van oktober tot de eerste nachtvorst. Het preiseizoen hiervan loopt van september tot april. Voor de zomerprei geldt een seizoen van mei tot juli. Prei is dus het hele jaar door verkrijgbaar.
Prei, vooral winterprei, is zeer goed bestand tegen kou, het beste kan je ze in de groentela van je koelkast bewaren. Je kunt de toppen van de groene bladeren afsnijden, vooral als ze licht verwelkt zijn. De prei blijft ongeveer 5 dagen vers.
Kies prei die erg stevig is met een groene kleur. Laat je niet misleiden door de grootte: dikke prei is net zo mals als dunne prei.
Er bestaan ongeveer 190 soorten prei. Afgezien van de seizoensgebonden soorten, zijn sommige ook korter/langer dan de ander.
Hoe lang prei koken?
Prei kun je het beste niet te lang koken, dan wordt deze te zacht en verliest veel smaak. De prei is al gaar binnen 5 minuten, afhankelijk van de dikte van de prei.
Hoe kun je prei bereiden?
Je kunt prei behalve koken ook stomen, bakken, grillen en noem maar op.
De prei is ook heerlijk van de barbecue, dan kun je de bladeren het beste met een prikker aan elkaar maken zodat de prei niet uit elkaar valt.
Hoe snijd je prei?
Prei bevat veel zand, dus behoort goed gewassen te worden. Verwijder de onderkant en de buitenste bladeren. Je kunt de prei meerdere keren insnijden en deze dan onder stromend koud water afspoelen.
Je kunt de prei ook in zijn geheel door de helft snijden en spoel dan beide helften goed onder stromend koud water. Na het wassen kan de prei in dikke of dunne (halve) ringen gesneden worden.
Hoeveel weegt een prei?
Prei weegt gemiddeld meestal zo'n 250 gram per stuk.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.