De perzik is een heerlijk sappige vrucht die bij de zomer hoort. Er zijn verschillende soorten perzik, van geel tot wit en zelfs rood en heb je al eens een platte perzik gegeten?
Een prachtige steenvrucht met een pluizige schil. Een veelzijdige zomervrucht die zowel in zoete en hartige gerechten heerlijk is.
Perziken zijn door de vitamines, sporenelementen en mineralen goed voor de huid. Ze zijn daarnaast laag in calorieën en bevatten veel water en vezels.
Perzik bevat veel antioxidanten die helpen bij een goed immuunsysteem. Het is bewezen dat ze een goede bescherming tegen hart- en vaatziekten zijn.
Deze zomervrucht is in het seizoen van mei tot september.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X |
De perzik is een kwetsbare vrucht die snel bederft. Bewaar perziken niet in de koelkast, de kou zal het vruchtvlees melig van smaak maken.
Bewaar perzik op een vrij koele plek, ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
De perzik koop je het beste terwijl deze rijp zijn. Ze zullen namelijk eerder bederven dan dat ze mooi verder rijpen thuis.
Een goede perzik herken je aan de geur, als deze een aangename geur heeft is de perzik perfect rijp.
Er bestaan ontzettend veel perzik variëteiten. Perziken hebben een lichte dons, hierdoor zijn ze zacht en fluweelachtig. Het vruchtvlees kan wit, geel of rood zijn, meestal zijn ze zoet maar ze kunnen ook heel lichtzuur zijn.
Ze kunnen behalve van kleur ook van uiterlijk verschillen. Zo zijn er ook platte perziken, maar de meeste soorten zijn vrij rond.
Voedingswaarde | Per stuk (115 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 46 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Voedingsvezels | 2,3 gram |
Eiwitten | 1,2 gram plantaardig |
Koolhydraten | 8,3 gram |
Natrium/zout | 0 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe eet je een perzik?
Snijd de perzik rondom tot de pit en halveer de perzik. Verwijder de pit en je kunt de perzik nu direct eten, je hoeft deze niet te schillen.
Wat is het verschil tussen perzik en nectarine?
Een nectarine heeft een gladde schil, terwijl de perzik een lichte dons heeft. Het vruchtvlees van een rijpe nectarine is net zo zoet als een perzik, maar is minder kwetsbaar.
Deze zoetzure kip, groenten en perzik is een makkelijke maaltijd die in iets meer dan een half uur op tafel staat. Perfect voor doordeweeks. Te maken met allerlei soorten groenten naar keuze.
Zomerse zuurkool met wilde perzik is erg verfrissend en smaakvol! Wie dacht dat zuurkool enkel voor de winter is heeft het mis, echt waar, probeer het eens.
Een Limburgse perzikvlaai is een klassieker, geliefd door velen. Hij ziet er niet alleen mooi uit, hij smaakt ook nog eens heerlijk fruitig en fris.
Oorspronkelijk was de bereidingswijze voor pilav gelijk aan die van risotto. Dit is een zeer simpele versie van kip pilav met perzik (of pilaf). Mmm!
Overnight oats zijn ideaal als je in de ochtend geen tijd hebt. Je maakt de havermout al de avond vooraf klaar en in de ochtend is je ontbijt al klaar, ideaal!
Hét recept voor de enige echte Limburgse vlaai, al generaties lang in mijn familie. Kersenvlaai is een heerlijke klassieke vlaai uit Limburg.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.