De perzik is een heerlijk sappige vrucht die bij de zomer hoort. Er zijn verschillende soorten perzik, van geel tot wit en zelfs rood en heb je al eens een platte perzik gegeten?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 20-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-07-2022
Een prachtige steenvrucht met een pluizige schil. Een veelzijdige zomervrucht die zowel in zoete en hartige gerechten heerlijk is.
Perziken zijn door de vitamines, sporenelementen en mineralen goed voor de huid. Ze zijn daarnaast laag in calorieën en bevatten veel water en vezels.
Perzik bevat veel antioxidanten die helpen bij een goed immuunsysteem. Het is bewezen dat ze een goede bescherming tegen hart- en vaatziekten zijn.
Deze zomervrucht is in het seizoen van mei tot september.
De perzik is een kwetsbare vrucht die snel bederft. Bewaar perziken niet in de koelkast, de kou zal het vruchtvlees melig van smaak maken.
Bewaar perzik op een vrij koele plek, ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
De perzik koop je het beste terwijl deze rijp zijn. Ze zullen namelijk eerder bederven dan dat ze mooi verder rijpen thuis.
Een goede perzik herken je aan de geur, als deze een aangename geur heeft is de perzik perfect rijp.
Er bestaan ontzettend veel perzik variëteiten. Perziken hebben een lichte dons, hierdoor zijn ze zacht en fluweelachtig. Het vruchtvlees kan wit, geel of rood zijn, meestal zijn ze zoet maar ze kunnen ook heel lichtzuur zijn.
Ze kunnen behalve van kleur ook van uiterlijk verschillen. Zo zijn er ook platte perziken, maar de meeste soorten zijn vrij rond.
Hoe eet je een perzik?
Snijd de perzik rondom tot de pit en halveer de perzik. Verwijder de pit en je kunt de perzik nu direct eten, je hoeft deze niet te schillen.
Wat is het verschil tussen perzik en nectarine?
Een nectarine heeft een gladde schil, terwijl de perzik een lichte dons heeft. Het vruchtvlees van een rijpe nectarine is net zo zoet als een perzik, maar is minder kwetsbaar.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.