De perzik is een heerlijk sappige vrucht die bij de zomer hoort. Er zijn verschillende soorten perzik, van geel tot wit en zelfs rood en heb je al eens een platte perzik gegeten?
Een prachtige steenvrucht met een pluizige schil. Een veelzijdige zomervrucht die zowel in zoete en hartige gerechten heerlijk is.
Perziken zijn door de vitamines, sporenelementen en mineralen goed voor de huid. Ze zijn daarnaast laag in calorieën en bevatten veel water en vezels.
Perzik bevat veel antioxidanten die helpen bij een goed immuunsysteem. Het is bewezen dat ze een goede bescherming tegen hart- en vaatziekten zijn.
Deze zomervrucht is in het seizoen van mei tot september.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X |
De perzik is een kwetsbare vrucht die snel bederft. Bewaar perziken niet in de koelkast, de kou zal het vruchtvlees melig van smaak maken.
Bewaar perzik op een vrij koele plek, ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
De perzik koop je het beste terwijl deze rijp zijn. Ze zullen namelijk eerder bederven dan dat ze mooi verder rijpen thuis.
Een goede perzik herken je aan de geur, als deze een aangename geur heeft is de perzik perfect rijp.
Er bestaan ontzettend veel perzik variëteiten. Perziken hebben een lichte dons, hierdoor zijn ze zacht en fluweelachtig. Het vruchtvlees kan wit, geel of rood zijn, meestal zijn ze zoet maar ze kunnen ook heel lichtzuur zijn.
Ze kunnen behalve van kleur ook van uiterlijk verschillen. Zo zijn er ook platte perziken, maar de meeste soorten zijn vrij rond.
Voedingswaarde | Per stuk (115 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 46 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Voedingsvezels | 2,3 gram |
Eiwitten | 1,2 gram plantaardig |
Koolhydraten | 8,3 gram |
Natrium/zout | 0 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe eet je een perzik?
Snijd de perzik rondom tot de pit en halveer de perzik. Verwijder de pit en je kunt de perzik nu direct eten, je hoeft deze niet te schillen.
Wat is het verschil tussen perzik en nectarine?
Een nectarine heeft een gladde schil, terwijl de perzik een lichte dons heeft. Het vruchtvlees van een rijpe nectarine is net zo zoet als een perzik, maar is minder kwetsbaar.
Zelf Spaanse sangria maken is niet moeilijk, wel nog even geduld tot de smaken goed zijn ingetrokken voor het lekkerste zomerse drankje. Waan je op een Spaans terrasje met deze sangria.
Met deze sex on the beach cocktail krijg jij het vakantiegevoel terug, maar dan in een glas! Maak zelf het populaire drankje uit Florida met dit simpele recept.
Maak eens deze bbq varkensvlees en perzik spiesen, gegarandeerd een succes. De combinatie van gemarineerd varkensvlees, salie en zoete perzik is heerlijk.
Oorspronkelijk was de bereidingswijze voor pilav gelijk aan die van risotto. Dit is een zeer simpele versie van kip pilav met perzik (of pilaf). Mmm!
Deze fruittaart met slagroom is een makkelijke feesttaart voor een verjaardag. Leuk om te maken met de kinderen!
Een Bellini cocktail is een heerlijke cocktail met perzik en Prosecco. Frisse bubbels met een vleugje zoete perzik; de ideale zomer cocktail.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.