Pastinaak
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over pastinaak

De pastinaak werd gezien als een vergeten groente, maar tegenwoordig wordt deze opnieuw steeds meer gebruikt.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 03-03-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-03-2023

Inhoudsopgave

De pastinaak heeft een lichtzoete smaak en zit bomvol vitamines en mineralen.

De gezondheidsvoordelen van pastinaak

De pastinaak bevat bijna twee keer zoveel koolhydraten dan de wortel, maar de pastinaak is daarentegen rijker aan mineralen en vezels.

Pastinaak is zacht en daardoor extra goed verteerbaar, wat hem perfect maakt voor een goede werking van de darmen.

Pastinaak bevat veel kalium, magnesium en vitamine B1.

Wanneer is pastinaak verkrijgbaar?

De pastinaak is meestal het hele jaar te koop, maar het seizoen loopt van oktober tot maart.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je pastinaak het beste bewaren?

Pastinaken houden niet van warmte, hoe langer ze op kamertemperatuur blijven hoe minder smaak ze zullen hebben.

In de groentelade van de koelkast zijn pastinaken ongeveer een week houdbaar. 

Om ze langer te kunnen bewaren kun je ze in de kelder zetten in een bak met licht vocht zand.

Hoe kies je de juiste pastinaak?

Een mooie pastinaak heeft een lichte kleur, geen vlekken en is een beetje glanzend. Verse pastinaak heeft een aangename lichtzoete geur.

Kies een pastinaak die stevig is en let op het formaat. Als ze erg groot zijn, zullen ze vezeliger zijn.

Soorten pastinaak

Er zijn veel verschillende soorten pastinaak. Deze zijn als volgt onder te verdelen:

  • Lange pastinaak
  • Halflange pastinaak
  • Ronde pastinaak

Voedingswaarde
Per 100 gram verse cactusvijg
Energiewaarde
39 kcal
Vet
0,6 gram
Voedingsvezels
2,6 gram
Eiwitten
1 gram plantaardig
Koolhydraten
6 gram
Natrium/zout
0,01 gram zout

Tips!

Wat is pastinaak?

De pastinaak wordt ook wel “witte wortel” genoemd. De pastinaak is ongeveer 20 cm en kan tot wel 400 gram per stuk wegen.

Waar smaakt pastinaak naar?

De smaak van pastinaak is het best te omschrijven als lichtzoet met aardse tinten.

Hoe lang pastinaak koken?

De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de pastinaak stukken, maar over het algemeen is de pastinaak na een minuut op 10 gaar.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Pastinaak"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met pastinaak

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.