De pastinaak werd gezien als een vergeten groente, maar tegenwoordig wordt deze opnieuw steeds meer gebruikt.
De pastinaak heeft een lichtzoete smaak en zit bomvol vitamines en mineralen.
De pastinaak bevat bijna twee keer zoveel koolhydraten dan de wortel, maar de pastinaak is daarentegen rijker aan mineralen en vezels.
Pastinaak is zacht en daardoor extra goed verteerbaar, wat hem perfect maakt voor een goede werking van de darmen.
Pastinaak bevat veel kalium, magnesium en vitamine B1.
De pastinaak is meestal het hele jaar te koop, maar het seizoen loopt van oktober tot maart.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X |
Pastinaken houden niet van warmte, hoe langer ze op kamertemperatuur blijven hoe minder smaak ze zullen hebben.
In de groentelade van de koelkast zijn pastinaken ongeveer een week houdbaar.
Om ze langer te kunnen bewaren kun je ze in de kelder zetten in een bak met licht vocht zand.
Een mooie pastinaak heeft een lichte kleur, geen vlekken en is een beetje glanzend. Verse pastinaak heeft een aangename lichtzoete geur.
Kies een pastinaak die stevig is en let op het formaat. Als ze erg groot zijn, zullen ze vezeliger zijn.
Er zijn veel verschillende soorten pastinaak. Deze zijn als volgt onder te verdelen:
Voedingswaarde | Per 100 gram verse cactusvijg |
---|---|
Energiewaarde | 39 kcal |
Vet | 0,6 gram |
Voedingsvezels | 2,6 gram |
Eiwitten | 1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 6 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat is pastinaak?
De pastinaak wordt ook wel “witte wortel” genoemd. De pastinaak is ongeveer 20 cm en kan tot wel 400 gram per stuk wegen.
Waar smaakt pastinaak naar?
De smaak van pastinaak is het best te omschrijven als lichtzoet met aardse tinten.
Hoe lang pastinaak koken?
De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de pastinaak stukken, maar over het algemeen is de pastinaak na een minuut op 10 gaar.
Deze tomaat pastinaak soep zit bomvol groenten en een vleugje kruiden. Een vegetarische soep die heerlijk is op elk moment van de dag!
Deze pastinaaksoep met champignons is extra lekker met knoflook en een vleugje hazelnoot. Een vegetarische (en vegan) soep bomvol smaak die zijdezacht is zonder toevoeging van room.
Een smeuïge pastinaak-aardappelpuree is een heerlijk bijgerecht bij vlees en stoofpotjes. Met een aardse en toch zoete smaak een feestelijke puree.
Vegetarische zwarte bonen stoofpot is gevuld met lekkere verse groentes en kruiden. Recept voor 4 personen, klaar in een uurtje.
Combineer het beste van twee werelden, zoete aardappel en een krokante korst. Dit recept voor een zoete aardappelpizza is klaar in een uur tijd.
Een makkelijke maaltijd voor doordeweeks is deze pastinaak stamppot. Vegetarisch, vol van smaak én met als extra champignons en romaine sla, jammie!
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.