De pastinaak werd gezien als een vergeten groente, maar tegenwoordig wordt deze opnieuw steeds meer gebruikt.
De pastinaak heeft een lichtzoete smaak en zit bomvol vitamines en mineralen.
De pastinaak bevat bijna twee keer zoveel koolhydraten dan de wortel, maar de pastinaak is daarentegen rijker aan mineralen en vezels.
Pastinaak is zacht en daardoor extra goed verteerbaar, wat hem perfect maakt voor een goede werking van de darmen.
Pastinaak bevat veel kalium, magnesium en vitamine B1.
De pastinaak is meestal het hele jaar te koop, maar het seizoen loopt van oktober tot maart.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X |
Pastinaken houden niet van warmte, hoe langer ze op kamertemperatuur blijven hoe minder smaak ze zullen hebben.
In de groentelade van de koelkast zijn pastinaken ongeveer een week houdbaar.
Om ze langer te kunnen bewaren kun je ze in de kelder zetten in een bak met licht vocht zand.
Een mooie pastinaak heeft een lichte kleur, geen vlekken en is een beetje glanzend. Verse pastinaak heeft een aangename lichtzoete geur.
Kies een pastinaak die stevig is en let op het formaat. Als ze erg groot zijn, zullen ze vezeliger zijn.
Er zijn veel verschillende soorten pastinaak. Deze zijn als volgt onder te verdelen:
Voedingswaarde | Per 100 gram verse cactusvijg |
---|---|
Energiewaarde | 39 kcal |
Vet | 0,6 gram |
Voedingsvezels | 2,6 gram |
Eiwitten | 1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 6 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat is pastinaak?
De pastinaak wordt ook wel “witte wortel” genoemd. De pastinaak is ongeveer 20 cm en kan tot wel 400 gram per stuk wegen.
Waar smaakt pastinaak naar?
De smaak van pastinaak is het best te omschrijven als lichtzoet met aardse tinten.
Hoe lang pastinaak koken?
De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de pastinaak stukken, maar over het algemeen is de pastinaak na een minuut op 10 gaar.
Deze super lekkere aardappel goulash zit boordevol groenten en kruiden. Een ontzettend smaakvolle vegetarische en zelfs veganistische maaltijd.
Vegetarische zwarte bonen stoofpot is gevuld met lekkere verse groentes en kruiden. Recept voor 4 personen, klaar in een uurtje.
Zoete aardappel, spekjes en pastinaak maken deze herfstsalade met warme grove mosterddressing overheerlijk. Heb jij al eens een warme dressing gehad?
Pastinaak en peer zijn van nature lekker zoet. Deze zoete peer-pastinaaksoep maak je in een handomdraai. Klaar in 20 minuten, recept voor 4 personen.
Een makkelijk en heerlijk bijgerecht voor de feestdagen met 'vergeten groenten'. Deze geroosterde pastinaak met honing uit de oven is een tikje zoet en extra lekker met tijm en walnoten.
Deze gekarameliseerde pastinaak zit boordevol smaak door de verse kruiden. Extra lekker met krokant amandelschaafsel. Een perfect bijgerecht voor de feestdagen.
Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.