Kookgids - Palmkool

Kookgids - Palmkool

Palmkool is meestal beter bekend als cavolo nero, de Italiaanse benaming van deze prachtige koolsoort.


De palmkool lijkt enigszins op boerenkool. Het is een koolsoort afkomstig uit Italië en wordt ook wel cavolo nero genoemd. Cavolo nero betekent zwarte kool, dit komt omdat het blad zeer donker is en daardoor vergeleken wordt met de kleur zwart.

De gezondheidsvoordelen van palmkool

De palmkool is vooral gezond vanwege de hoge hoeveelheid calcium, zelfs meer calcium dan in melk.

Daarnaast bevat palmkool antioxidanten, vitamine A en C waardoor het immuunsysteem wordt versterkt. 

Wanneer is palmkool verkrijgbaar?

Cavolo nero is verkrijgbaar van september tot maart.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX XXXX

Hoe kun je palmkool het beste bewaren?

Je kunt palmkool 3 tot 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. 

Hoe kies je de juiste palmkool?

Let erop dat de bladeren van de palmkool stevig en donker gekleurd zijn.

VoedingswaardePer 100 gram palmkool
Energiewaarde23 kcal
Vet0,5 gram
Voedingsvezels2,2 gram
Eiwitten3,5 gram plantaardig
Koolhydraten0,1 gram
Natrium/zout0,06 gram zout
BronEkoplaza.nl


Palmkool: Veel gestelde vragen

Hoe snij je palmkool?

Verwijder de harde nerf door deze weg te snijden of je hand om deze eraf te scheuren. Hierna kun je het blad in stukjes snijden of scheuren.

Je kunt de nerf eventueel laten zitten, de kooktijd van de palmkool zal dan wel iets langer worden omdat de nerf harder is dan het blad.

Kun je palmkool rauw eten?

Je kunt palmkool, net zoals boerenkool, ook rauw eten in een salade bijvoorbeeld.

Lekkere recepten met palmkool


Pasta met palmkool

Pasta met palmkool

Een heerlijke doordeweekse maaltijd met extra veel groenten is altijd goed. Deze pasta met palmkool, bloemkool en paprika staat binnen een half uur op tafel.

Limabonen met palmkool en champignons

Limabonen met palmkool en champignons

Dit limabonen met palmkool en champignons éénpansgerecht zit bomvol groenten, walnoten en de boterzachte bonen maken dit een ideale vegan maaltijd. Een echte herfsttopper.

Palmkool quiche

Palmkool quiche

Palmkool is ook wel bekend onder de Italiaanse naam 'cavolo nero'. Maak er eens een palmkool quiche mee, met o.a. ricotta en een vleugje citroen.

Cavolo nero risotto

Cavolo nero risotto

Deze cavolo nero risotto is een vegetarische risotto met een volle smaak en een prachtige groene kleur. Een heerlijke doordeweekse maaltijd met o.a. palmkool en Parmezaanse kaas.

Ribollita - Toscaanse soep

Ribollita - Toscaanse soep

Een Ribollita is een Toscaanse maaltijdsoep bomvol groenten en kruiden. Deze groentesoep met bonen en brood is een heerlijke vegetarische soep.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.