Kookgids - Meiknol

Kookgids - Meiknol

Het meiknolletje is in Nederland niet heel erg populair en dat is zonde, want deze kleine roze en witte rapen zijn ontzettend smaakvol.


De meiknol is lekker om geroosterd, gekookt of rauw te eten. Rauw hebben ze een milde iets scherpe smaak, naarmate ze worden gekookt worden ze minder scherp.

Het blad van de meiknol wordt ook wel raapstelen genoemd en kun je ook eten als ze mooi groen en vers zijn.

De gezondheidsvoordelen van meiknol

Meiknolletjes zijn rijk aan water en lager in koolhydraten en eiwitten dan de meeste groenten. De meiraap is laag in calorieën.

De meiknol is een goede bron van vitamine C en dankzij dit hoge gehalte helft het om ijzer uit andere voedingsmiddelen beter op te nemen.

Wanneer is meiknol verkrijgbaar?

Meiknolletjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen loopt van oktober tot mei.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXX XXX

Hoe kun je meiknol het beste bewaren?

De knollen kunnen enkele weken in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Haal dan wel het blad eraf, dit zal namelijk wel al na enkele dagen verwelken.

Hoe langer je de meiknol zal bewaren, hoe vezeliger hij zal worden.

Hoe kies je de juiste meiknol?

Kies een stevige meiknol zonder beschadigingen. De geur moet neutraal zijn, als deze scherp ruikt wijst dit erop dat de meiknol al ouder is.

Hoe kleiner de meiknol is, hoe smaakvollen deze zal zijn. Grote knollen zijn vezeliger en soms kunnen ze zelfs hol zijn.

Soorten meiknol

Meiknolletjes worden ook wel meiraapjes of knolrapen genoemd, maar hiermee wordt dezelfde soort knol bedoeld.

Er zijn echter wel verschillende soorten meiknol, waaronder de ronde meiraap, de platte witte meiraap, langwerpige meiraapjes, de sneeuwbal en nog veel meer.

VoedingswaardePer meiknol (150 gram)
Energiewaarde42 kcal
Vet0,2 gram
Voedingsvezels2,7 gram
Eiwitten1,4 gram plantaardig
Koolhydraten9,6 gram
Natrium/zout0,025 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Meiknol: Veel gestelde vragen

Hoe smaakt meiknol?

Rauw heeft meiknol een redelijk scherpe smaak, vergelijkbaar met radijs. Na het koken worden ze milder en zoeter.

Wat zijn andere namen voor meiknol?

Meiknol, meiraap of knolraap wordt ook wel liefkozend meiknolletjes of meiraapjes genoemd vanwege hun kleine formaat. De Franse naam navet wordt soms ook wel eens gebruikt.

Lekkere recepten met meiknol


Zalm met rucolapesto en rijstnoedels

Zalm met rucolapesto en rijstnoedels

Zalm met rucolapesto en rijstnoedels is een heerlijke snelle maaltijd. Combineer rucola, walnoten en kappertjes voor een lekkere toevoeging aan zalm.

Zomerse witte bonensoep

Zomerse witte bonensoep

Een zomerse witte bonensoep is heerlijk vullend, te serveren als lunch of avondmaaltijd. Met meiknol, aardappel, wortel en meer.

Meiknol puree

Meiknol puree

Een meiknol puree is een heerlijke aardappelpuree met extra groenten, makkelijk om te maken. Heerlijk zacht, smeuïg en vol van smaak. Het ideale bijgerecht tijdens de feestdagen.

Hartige taartjes met meiknol

Hartige taartjes met meiknol

Deze mini hartige taartjes met meiknol zien er niet alleen super schattig uit, ze zijn ook nog eens overheerlijk. Gebruik bladerdeeg voor een snelle versie.

Meiknol partjes in mosterd

Meiknol partjes in mosterd

Meiknol partjes in mosterd uit de oven is een heerlijk bijgerecht dat goed combineert met bijvoorbeeld gehaktballen. Recept voor 2 personen.

Kip in het pannetje

Kip in het pannetje

Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.