Het meiknolletje is in Nederland niet heel erg populair en dat is zonde, want deze kleine roze en witte rapen zijn ontzettend smaakvol.
De meiknol is lekker om geroosterd, gekookt of rauw te eten. Rauw hebben ze een milde iets scherpe smaak, naarmate ze worden gekookt worden ze minder scherp.
Het blad van de meiknol wordt ook wel raapstelen genoemd en kun je ook eten als ze mooi groen en vers zijn.
Meiknolletjes zijn rijk aan water en lager in koolhydraten en eiwitten dan de meeste groenten. De meiraap is laag in calorieën.
De meiknol is een goede bron van vitamine C en dankzij dit hoge gehalte helft het om ijzer uit andere voedingsmiddelen beter op te nemen.
Meiknolletjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen loopt van oktober tot mei.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X |
De knollen kunnen enkele weken in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Haal dan wel het blad eraf, dit zal namelijk wel al na enkele dagen verwelken.
Hoe langer je de meiknol zal bewaren, hoe vezeliger hij zal worden.
Kies een stevige meiknol zonder beschadigingen. De geur moet neutraal zijn, als deze scherp ruikt wijst dit erop dat de meiknol al ouder is.
Hoe kleiner de meiknol is, hoe smaakvollen deze zal zijn. Grote knollen zijn vezeliger en soms kunnen ze zelfs hol zijn.
Meiknolletjes worden ook wel meiraapjes of knolrapen genoemd, maar hiermee wordt dezelfde soort knol bedoeld.
Er zijn echter wel verschillende soorten meiknol, waaronder de ronde meiraap, de platte witte meiraap, langwerpige meiraapjes, de sneeuwbal en nog veel meer.
Voedingswaarde | Per meiknol (150 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 42 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Voedingsvezels | 2,7 gram |
Eiwitten | 1,4 gram plantaardig |
Koolhydraten | 9,6 gram |
Natrium/zout | 0,025 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe smaakt meiknol?
Rauw heeft meiknol een redelijk scherpe smaak, vergelijkbaar met radijs. Na het koken worden ze milder en zoeter.
Wat zijn andere namen voor meiknol?
Meiknol, meiraap of knolraap wordt ook wel liefkozend meiknolletjes of meiraapjes genoemd vanwege hun kleine formaat. De Franse naam navet wordt soms ook wel eens gebruikt.
Zalm met rucolapesto en rijstnoedels is een heerlijke snelle maaltijd. Combineer rucola, walnoten en kappertjes voor een lekkere toevoeging aan zalm.
Een zomerse witte bonensoep is heerlijk vullend, te serveren als lunch of avondmaaltijd. Met meiknol, aardappel, wortel en meer.
Een meiknol puree is een heerlijke aardappelpuree met extra groenten, makkelijk om te maken. Heerlijk zacht, smeuïg en vol van smaak. Het ideale bijgerecht tijdens de feestdagen.
Deze mini hartige taartjes met meiknol zien er niet alleen super schattig uit, ze zijn ook nog eens overheerlijk. Gebruik bladerdeeg voor een snelle versie.
Meiknol partjes in mosterd uit de oven is een heerlijk bijgerecht dat goed combineert met bijvoorbeeld gehaktballen. Recept voor 2 personen.
Kip in het pannetje, ook wel bekend als de Franse klassieker 'Poule au pot'. Langzaam gegaarde kip en groenten in een smaakvolle bouillon, een aanrader!
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.