Het meiknolletje is in Nederland niet heel erg populair en dat is zonde, want deze kleine roze en witte rapen zijn ontzettend smaakvol.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 12-12-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-12-2022
De meiknol is lekker om geroosterd, gekookt of rauw te eten. Rauw hebben ze een milde iets scherpe smaak, naarmate ze worden gekookt worden ze minder scherp.
Het blad van de meiknol wordt ook wel raapstelen genoemd en kun je ook eten als ze mooi groen en vers zijn.
Meiknolletjes zijn rijk aan water en lager in koolhydraten en eiwitten dan de meeste groenten. De meiraap is laag in calorieën.
De meiknol is een goede bron van vitamine C en dankzij dit hoge gehalte helft het om ijzer uit andere voedingsmiddelen beter op te nemen.
Meiknolletjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen loopt van oktober tot mei.
De knollen kunnen enkele weken in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Haal dan wel het blad eraf, dit zal namelijk wel al na enkele dagen verwelken.
Hoe langer je de meiknol zal bewaren, hoe vezeliger hij zal worden.
Kies een stevige meiknol zonder beschadigingen. De geur moet neutraal zijn, als deze scherp ruikt wijst dit erop dat de meiknol al ouder is.
Hoe kleiner de meiknol is, hoe smaakvollen deze zal zijn. Grote knollen zijn vezeliger en soms kunnen ze zelfs hol zijn.
Meiknolletjes worden ook wel meiraapjes of knolrapen genoemd, maar hiermee wordt dezelfde soort knol bedoeld.
Er zijn echter wel verschillende soorten meiknol, waaronder de ronde meiraap, de platte witte meiraap, langwerpige meiraapjes, de sneeuwbal en nog veel meer.
Hoe smaakt meiknol?
Rauw heeft meiknol een redelijk scherpe smaak, vergelijkbaar met radijs. Na het koken worden ze milder en zoeter.
Wat zijn andere namen voor meiknol?
Meiknol, meiraap of knolraap wordt ook wel liefkozend meiknolletjes of meiraapjes genoemd vanwege hun kleine formaat. De Franse naam navet wordt soms ook wel eens gebruikt.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.