Mais heeft een laag vetgehalte en zit bomvol antioxidanten. Een goede reden om vaker mais te eten. Wist je dat er ook paarse mais bestaat?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 12-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 06-09-2024
In Amerika kun je in het seizoen op veel plekken langs de weg zelfs maiskolven kopen, terwijl de verse maiskolven in Nederland minder goed verkrijgbaar zijn.
Mais is rijk aan koolhydraten, in de vorm van zetmeel. Hierdoor is mais een goede vorm van energie voor onze spieren en hersenen.
Mais bevat ook veel vezels, welke zorgen voor een goede spijsvertering.
Mais bevat weinig vet, maar wel veel antioxidanten die zorgen voor een goede gezondheid van onze ogen.
Verse mais is in augustus en september verkrijgbaar. Mais uit blik, gedroogde mais of gevacumeerde mais is het hele jaar door verkrijgbaar.
Verse maiskolven kun je het beste met blad in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan ongeveer een week houdbaar.
Bij het kopen van verse maiskolven let je als eerste op het blad. De bladeren moeten groen en glad zijn en de maiskorrels mogen niet doorschijnen.
Daarnaast moeten de maiskorrels rond en glad zijn, dus niet bruin of deels gedroogd.
Er bestaan meer dan 300 soorten mais, de belangrijkste 3 groepen:
Is mais gezond?
De antioxidanten en vezels in mais maken dit voornamelijk een gezonde keuze.
Hoe lang mais koken?
Een maiskolf kun je in zijn geheel, zonder blad, gaar koken in ruim kokend water met zout. Dit zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren, afhankelijk van het formaat van de maiskolf.
Is mais groente?
Maïs wordt wel gegeten als een groentesoort, maar dit is het niet. Mais is namelijk geen groente of fruit maar een graangewas.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.