Kookgids - Linzen

Kookgids - Linzen

Linzen kun je zowel warm als koud eten en zijn een voedzame peulvrucht.


Linzen zijn de zaden van een linzenplant en ze groeien in peulen. Linzen zijn vooral populair bij vegetariërs en veganisten aangezien deze boordevol plantaardige eiwitten en koolhydraten zitten.

De gezondheidsvoordelen van linzen

Linzen zijn zeer rijk aan koolhydraten en eiwitten en geven ons daardoor energie en verzadiging.

Ze bevatten weinig calorieën en door het hoge vezelgehalte hebben ze ene positief effect op de darmen.

Wanneer zijn linzen verkrijgbaar?

Linzen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je linzen het beste bewaren?

Linzen kun je heel lang bewaren in een goed afgesloten bak of pot.

Hoe kies je de juiste linzen?

Goede linzen zijn glad en hebben geen beschadigingen.

Soorten linzen

Er bestaan heel veel soorten linzen, de meeste bekende is de groene soort (Puy linzen). 

Daarnaast bestaan er o.a. ook bruine, blonde, gele en rode linzen.

VoedingswaardePer 60 gram linzen
Energiewaarde59 kcal
Vet0,4 gram
Voedingsvezels3,2 gram
Eiwitten5,3 gram plantaardig
Koolhydraten7 gram
Natrium/zout0,01 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Linzen: Veel gestelde vragen

Wat zijn linzen?

Linzen zijn de zaden van een linzenplant. Linzen zijn peulvruchten, technisch gezien is het een graangewas. Ze komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa.

Hoe lang linzen koken?

Hoe lang linzen moeten koken is afhankelijk van de soort die je gebruikt. Kook linzen in gezouten water, zo behouden ze hun vorm beter. 

Rode linzen zijn al na ongeveer een kwartier gaar, terwijl bruine linzen bijna een uur kooktijd nodig hebben.

Hoe groeien linzen?

Linzen groeien aan de linzenplant, de zaden zitten in een peul. De zaden worden uit de peulen gehaald en vervolgens gedroogd.

Lekkere recepten met linzen


Turkse linzensoep - mercimek çorbasi

Turkse linzensoep - mercimek çorbasi

Een Turkse linzensoep maken, ofwel mercimek çorbasi, is makkelijk en zit bomvol kruiden. Een fluweelzachte rode linzensoep met o.a. munt, knoflook en zwarte peper.

Wortelsoep met aardappel en gember

Wortelsoep met aardappel en gember

Deze simpele wortelsoep met aardappel en gember zit bomvol smaak en is een vullende soep die ideaal is voor de lunch. Een soep met veel groenten en kruiden.

Vegetarische linzen stoofpot

Vegetarische linzen stoofpot

Een vegetarische linzen stoofpot is vullend, vol van smaak en makkelijk te maken. Heerlijk met wortel, erwtjes en kruiden. Een éénpansgerecht waar je eventueel rijst bij kunt serveren.

Flespompoen gevuld met linzen en feta

Flespompoen gevuld met linzen en feta

Geweldig vegetarisch hoofdgerecht voor een doordeweekse dag. Flespompoen gevuld met linzen en feta zit boordevol smaken die perfect in balans zijn.

Rode linzensalade met gamba's

Rode linzensalade met gamba's

Verfrissende zomerse salade die klaar is in 20 minuten. Rode linzensalade met gamba's is het lekkerst op een warme zomerdag. Met knoflook !

Harira - Marokkaanse soep

Harira - Marokkaanse soep

Deze Marokkaanse soep zit boordevol kruiden, vlees, tomaat, kikkererwten en zelfs linzen. Harira is een heerlijk vullende maaltijdsoep.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.