Linzen kun je zowel warm als koud eten en zijn een voedzame peulvrucht.
Linzen zijn de zaden van een linzenplant en ze groeien in peulen. Linzen zijn vooral populair bij vegetariërs en veganisten aangezien deze boordevol plantaardige eiwitten en koolhydraten zitten.
Linzen zijn zeer rijk aan koolhydraten en eiwitten en geven ons daardoor energie en verzadiging.
Ze bevatten weinig calorieën en door het hoge vezelgehalte hebben ze ene positief effect op de darmen.
Linzen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Linzen kun je heel lang bewaren in een goed afgesloten bak of pot.
Goede linzen zijn glad en hebben geen beschadigingen.
Er bestaan heel veel soorten linzen, de meeste bekende is de groene soort (Puy linzen).
Daarnaast bestaan er o.a. ook bruine, blonde, gele en rode linzen.
Voedingswaarde | Per 60 gram linzen |
---|---|
Energiewaarde | 59 kcal |
Vet | 0,4 gram |
Voedingsvezels | 3,2 gram |
Eiwitten | 5,3 gram plantaardig |
Koolhydraten | 7 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat zijn linzen?
Linzen zijn de zaden van een linzenplant. Linzen zijn peulvruchten, technisch gezien is het een graangewas. Ze komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa.
Hoe lang linzen koken?
Hoe lang linzen moeten koken is afhankelijk van de soort die je gebruikt. Kook linzen in gezouten water, zo behouden ze hun vorm beter.
Rode linzen zijn al na ongeveer een kwartier gaar, terwijl bruine linzen bijna een uur kooktijd nodig hebben.
Hoe groeien linzen?
Linzen groeien aan de linzenplant, de zaden zitten in een peul. De zaden worden uit de peulen gehaald en vervolgens gedroogd.
Een Turkse linzensoep maken, ofwel mercimek çorbasi, is makkelijk en zit bomvol kruiden. Een fluweelzachte rode linzensoep met o.a. munt, knoflook en zwarte peper.
Deze simpele wortelsoep met aardappel en gember zit bomvol smaak en is een vullende soep die ideaal is voor de lunch. Een soep met veel groenten en kruiden.
Een vegetarische linzen stoofpot is vullend, vol van smaak en makkelijk te maken. Heerlijk met wortel, erwtjes en kruiden. Een éénpansgerecht waar je eventueel rijst bij kunt serveren.
Geweldig vegetarisch hoofdgerecht voor een doordeweekse dag. Flespompoen gevuld met linzen en feta zit boordevol smaken die perfect in balans zijn.
Verfrissende zomerse salade die klaar is in 20 minuten. Rode linzensalade met gamba's is het lekkerst op een warme zomerdag. Met knoflook !
Deze Marokkaanse soep zit boordevol kruiden, vlees, tomaat, kikkererwten en zelfs linzen. Harira is een heerlijk vullende maaltijdsoep.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.