Kookgids - Kweepeer

Kookgids - Kweepeer

Er zijn verschillende soorten kweepeer. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je kweeperen het beste?


De kweepeer is een ouderwetse fruitsoort die alleen gekookt kan worden gegeten. De kweepeer is een onmisbare vrucht voor liefhebbers van jam, fruitgelei en compotes. 

Rijk aan vezels, vitamines en mineralen, kweepeer is niet erg zoet, maar heeft een indrukwekkende gelerende kracht. Daarom wordt het vaak tot gelei gekookt. Kweepeer is ook heerlijk in combinatie met hartige gerechten.

De kweepeer is samentrekkend en scherp als hij rauw is, net als zijn neven, de peer en de appel, een pitvrucht. De onrijpe vruchten zijn groen en donzig aan de oppervlakte. Als het rijp is, voor het einde van de herfst, wordt het goudgeel, zeer geurig en verliest het deze dikke donzige sluier om het een delicaat dons te geven.

De gezondheidsvoordelen van kweepeer

Kweepeer is zeer suikerarm en een vrucht vol vitamines, mineralen en sporenelementen. Van nature rijk aan vitamine C, maar dit verdampt helaas voor een groot deel tijdens het koken.

Kweepeer staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, met name vanwege zijn rijkdom aan onoplosbare vezels. Het is een krachtig middel tegen diarree en een vrucht die de insulinesecretie na de maaltijd kan verminderen. Het helpt ook het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen door de opname van lipiden te vertragen en de eliminatie ervan te verhogen.

Wanneer is kweepeer verkrijgbaar?

Kweepeer heeft lange periodes van warmte nodig om te rijpen. Het is een van die vruchten die alleen aan bomen rijpen en niet meer narijpt. Het wordt daarom zo laat mogelijk in de herfst geoogst, zodat het tot volle rijpheid kan komen. De oogst is daarom erg kort: van oktober tot november.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XX

Hoe kun je kweepeer het beste bewaren?

De kweepeer blijft enkele weken goed en hij blijft nog beter als deze in een koele en geventileerde ruimte wordt bewaard.

Hoe kies je de juiste kweepeer?

Aangezien de kweepeer niet meer narijpt zul je een kweepeer moeten kopen die volledig rijp is. 

Zo kun je zien of een kweepeer rijp is: 

  • geven een aangename en heerlijke geur af
  • heldergeel van kleur, zonder blauwe plekken
  • een fijne dons op het oppervlak die gemakkelijk verdwijnt door over het fruit te wrijven
  • stevig en intact blijven

Soorten kweepeer

Volgens de vorm van hun fruit zijn kweepeerbomen verdeeld in twee groepen:

Cydonia oblonga piriformis: peervormig

Cydonia oblonga maliformis: appelvormig

VoedingswaardePer 125 gram
Energiewaarde69 kcal
Vet0,1 gram
Voedingsvezels2,0 gram
Eiwitten0,5 gram plantaardig
Koolhydraten15,5 gram
Natrium/zout0,04 gram zout
BronVoedingswaardetabel.nl


Kweepeer: Veel gestelde vragen

Hoe ziet een kweepeer eruit?

De kweepeer is peer- of appelvormig en relatief groot: hij is 7 tot 12 cm lang en 6 tot 9 cm breed. Een kweepeer weegt meestal tussen de 200 en 300 gram.

Hoe bereid je kweepeer?

Door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid tannines heeft de kweepeer een lichte bitterheid. Het is ook een vrucht waarvan het vruchtvlees bijzonder hard is als het rauw is. Daarom wordt kweepeer alleen gekookt gegeten. De kweepeer kan gekookt of gestoomd worden, dit kan zowel in een pan als in de oven of snelkookpan.

Lekkere recepten met kweepeer


Kweepeer snoepjes

Kweepeer snoepjes

Deze kweepeer snoepjes zijn een Franse klassieker, oftewel gekonfijte kweepeer met citroen. Zoet en fris tegelijk. Kweeperen zonder te schillen!

Kweepeer gelei

Kweepeer gelei

Deze kweepeer gelei is heerlijk bij een kaasplank. Een frisse en zoete gelei gemaakt met het ouderwetse en smaakvolle fruit; de kweepeer.

Pavlova met kweepeer en rode port

Pavlova met kweepeer en rode port

Pavlova met kweepeer en rode port is een heerlijk herfst gebak. Een krokante buitenkant en een zachte binnenkant, met zoete kweeperen en tijm.

Chutney van kweepeer

Chutney van kweepeer

Deze chutney van kweepeer is zoet en zuur tegelijk, perfect om als bijgerecht te serveren. Een makkelijke manier om kweeperen in te maken.

Rundergebraad met kweepeer en pompoen

Rundergebraad met kweepeer en pompoen

Rundergebraad met kweepeer en pompoen is een heerlijk herfst gerecht dat perfect is tijdens een etentje. Klaar in een uur, rundvlees met aardse smaken, mm!


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.