Er zijn verschillende soorten kweepeer. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je kweeperen het beste?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 17-11-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-11-2022
De kweepeer is een ouderwetse fruitsoort die alleen gekookt kan worden gegeten. De kweepeer is een onmisbare vrucht voor liefhebbers van jam, fruitgelei en compotes.
Rijk aan vezels, vitamines en mineralen, kweepeer is niet erg zoet, maar heeft een indrukwekkende gelerende kracht. Daarom wordt het vaak tot gelei gekookt. Kweepeer is ook heerlijk in combinatie met hartige gerechten.
De kweepeer is samentrekkend en scherp als hij rauw is, net als zijn neven, de peer en de appel, een pitvrucht. De onrijpe vruchten zijn groen en donzig aan de oppervlakte. Als het rijp is, voor het einde van de herfst, wordt het goudgeel, zeer geurig en verliest het deze dikke donzige sluier om het een delicaat dons te geven.
Kweepeer is zeer suikerarm en een vrucht vol vitamines, mineralen en sporenelementen. Van nature rijk aan vitamine C, maar dit verdampt helaas voor een groot deel tijdens het koken.
Kweepeer staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, met name vanwege zijn rijkdom aan onoplosbare vezels. Het is een krachtig middel tegen diarree en een vrucht die de insulinesecretie na de maaltijd kan verminderen. Het helpt ook het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen door de opname van lipiden te vertragen en de eliminatie ervan te verhogen.
Kweepeer heeft lange periodes van warmte nodig om te rijpen. Het is een van die vruchten die alleen aan bomen rijpen en niet meer narijpt. Het wordt daarom zo laat mogelijk in de herfst geoogst, zodat het tot volle rijpheid kan komen. De oogst is daarom erg kort: van oktober tot november.
De kweepeer blijft enkele weken goed en hij blijft nog beter als deze in een koele en geventileerde ruimte wordt bewaard.
Aangezien de kweepeer niet meer narijpt zul je een kweepeer moeten kopen die volledig rijp is.
Zo kun je zien of een kweepeer rijp is:
Volgens de vorm van hun fruit zijn kweepeerbomen verdeeld in twee groepen:
Cydonia oblonga piriformis: peervormig
Cydonia oblonga maliformis: appelvormig
Hoe ziet een kweepeer eruit?
De kweepeer is peer- of appelvormig en relatief groot: hij is 7 tot 12 cm lang en 6 tot 9 cm breed. Een kweepeer weegt meestal tussen de 200 en 300 gram.
Hoe bereid je kweepeer?
Door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid tannines heeft de kweepeer een lichte bitterheid. Het is ook een vrucht waarvan het vruchtvlees bijzonder hard is als het rauw is. Daarom wordt kweepeer alleen gekookt gegeten. De kweepeer kan gekookt of gestoomd worden, dit kan zowel in een pan als in de oven of snelkookpan.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.