Kidneybonen zijn vooral bekend van chili con carne - of chili sin carne - en zijn vaak onderdeel van vele andere Texmex gerechten.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 12-08-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-08-2022
De kidneyboon is meestal uit blik of gedroogd verkrijgbaar, een veelzijdige peulvrucht die behalve heerlijk is ook nog veel voedingsstoffen bevat.
De kidneybonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, net zoals alle andere peulvruchten.
Kidneybonen bevatten geen vetten en wel veel vezels, waardoor ze een verzadigd gevoel geven. Ze bevatten vitamine B9, kalium en fosfor die belangrijk zijn voor gezonde botten en ons zenuwstelsel.
Verse kidneybonen zijn in Nederland nagenoeg nooit te koop, maar kidneybonen - ofwel rode nierbonen - zijn het hele jaar verkrijgbaar in blik of als gedroogde variant.
Bewaar gedroogde kidneybonen in een goed afgesloten bak of pot op een donkere en koele plek.
Bij het kopen van gedroogde kidneybonen kun je het beste op de kleur en de datum letten. Hoe ouder de bonen zijn hoe langer ze namelijk gekookt moeten worden.
Er bestaan meerdere soorten kidneybonen, deze rode bonen kunnen in formaat en kleur verschillen.
Hoe lang kidneybonen koken?
Laat gedroogde kidneybonen eerst een nachtlang weken in ruim water. Kook ze vervolgens minimaal anderhalf uur in ruim kokend water.
Hoeveel kidneybonen per persoon?
Als kidneybonen het hoofdingrediënt van de maaltijd zijn, kun je uitgaan van 75 tot 100 gram gedroogde kidneybonen.
Dit zijn zo'n 200 tot 250 gram kidneybonen uit blik.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.