Kidneybonen zijn vooral bekend van chili con carne - of chili sin carne - en zijn vaak onderdeel van vele andere Texmex gerechten.
De kidneyboon is meestal uit blik of gedroogd verkrijgbaar, een veelzijdige peulvrucht die behalve heerlijk is ook nog veel voedingsstoffen bevat.
De kidneybonen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, net zoals alle andere peulvruchten.
Kidneybonen bevatten geen vetten en wel veel vezels, waardoor ze een verzadigd gevoel geven. Ze bevatten vitamine B9, kalium en fosfor die belangrijk zijn voor gezonde botten en ons zenuwstelsel.
Verse kidneybonen zijn in Nederland nagenoeg nooit te koop, maar kidneybonen - ofwel rode nierbonen - zijn het hele jaar verkrijgbaar in blik of als gedroogde variant.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Bewaar gedroogde kidneybonen in een goed afgesloten bak of pot op een donkere en koele plek.
Bij het kopen van gedroogde kidneybonen kun je het beste op de kleur en de datum letten. Hoe ouder de bonen zijn hoe langer ze namelijk gekookt moeten worden.
Er bestaan meerdere soorten kidneybonen, deze rode bonen kunnen in formaat en kleur verschillen.
Voedingswaarde | Per 60 gram kidneybonen uit blik |
---|---|
Energiewaarde | 70 kcal |
Vet | 0,4 gram |
Voedingsvezels | 5,1 gram |
Eiwitten | 4,9 gram plantaardig |
Koolhydraten | 9,1 gram |
Natrium/zout | 0,16 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe lang kidneybonen koken?
Laat gedroogde kidneybonen eerst een nachtlang weken in ruim water. Kook ze vervolgens minimaal anderhalf uur in ruim kokend water.
Hoeveel kidneybonen per persoon?
Als kidneybonen het hoofdingrediënt van de maaltijd zijn, kun je uitgaan van 75 tot 100 gram gedroogde kidneybonen.
Dit zijn zo'n 200 tot 250 gram kidneybonen uit blik.
Deze chili con carne met chipotle saus heeft een ontzettend volle smaak door de milde chipotles in combinatie met gehakt, bonen, kruiden en espresso. Serveer met rijst voor een ideale doordeweekse maaltijd.
Een chili sin carne is een chili boordevol bonen, maïs en kruiden maar zonder vlees. Deze vegetarische versie is net zo lekker, met pepers, limoen, rijst en meer!
Guur winterweer vraagt om een heerlijke stevige maaltijd deze stevige groentesoep met bonen en worst is daar perfect voor. Klaar in 45 minuten.
Enchiladas met kip zijn een heerlijk Mexicaanse vullende maaltijd. Met tortilla's, heerlijk gekruide kip en tomaat.
Deze nachos met kip zijn heerlijk krokant, kruidig en met een heerlijke laag salsa. Staat binnen 3 kwartier op tafel.
Soupe au pistou is een Franse Provençaalse maaltijdsoep met zomergroenten en bonen. Pistou is een makkelijke Franse pestosoort.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.