Kookgids - Frisée sla

Kookgids - Frisée sla

Frisée sla is een andijviesoort en wordt krulandijvie genoemd. De frisée wordt ook wel omschreven als een bittere krulsla, het gele binnenste gedeelte is echter veel minder bitter.


Frisée sla wordt soms wel eens als bitter omschreven, dit komt omdat het buitenste groene blad iets bitter is. Het lichtgele binnenste van frisée is dan ook vooral wat je in de salade wilt doen!

De gezondheidsvoordelen van frisée sla

Frisée is rijk aan mineralen en antioxidanten en laag in calorieën. 

Deze krulsla bevat veel vitamine C en B9 en daarnaast zal de kalium in frisée de afvoer van water in het lichaam bevorderen.

Wanneer is frisée sla verkrijgbaar?

In principe is frisée sla het hele jaar verkrijgbaar, maar het seizoen voor de beste frisée loopt van oktober tot februari.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XX XXX

Hoe kun je frisée sla het beste bewaren?

Frisée en andere slasoorten zijn een kwetsbare groente die maar enkele dagen houdbaar zijn.

Om de sla langer knapperig te houden kun je deze het beste wassen en vervolgens goed droog maken met een sla centrifuge. Plaats de droge frisée in een afgesloten bak of bak in de groentelade van de koelkast.

Hoe kies je de juiste frisée sla?

Een verse frisée heeft een mooie groengele kleur en de gekartelde bladeren zijn strak rond de kern. Absoluut dus niet uit elkaar vallen.

Behalve dat de sla nog knapperig en geen beschadigingen moet hebben, moet de sla ook niet te bleek van kleur zijn. Dit wijst erop dat de frisée te rijp is.

Soorten frisée sla

Frisée wordt ook wel krulandijvie genoemd en is dus een soort andijvie.

VoedingswaardePer 100 gram Frisée sla
Energiewaarde15 kcal
Vet0,3 gram
Voedingsvezels1,3 gram
Eiwitten1,4 gram plantaardig
Koolhydraten1 gram
Natrium/zout0,04 gram zout
BronVeggipedia.nl


Frisée sla: Veel gestelde vragen

Wat is frisée?

Frisée wordt ook wel krulandijvie genoemd omdat het een andijviesoort is. Het is een groengele grote en platte bladgroente.

Welk deel van frisée is eetbaar?

Je kunt de hele frisée eten, maar de lichtgele kern is minder bitter dan het groene buitenste blad.

Lekkere recepten met frisee


Rode linzensalade met gamba's

Rode linzensalade met gamba's

Verfrissende zomerse salade die klaar is in 20 minuten. Rode linzensalade met gamba's is het lekkerst op een warme zomerdag. Met knoflook !

Krulandijvie stamppot

Krulandijvie stamppot

Deze krulandijvie stamppot, ofwel een frisée sla stamppot, is een vegetarische maaltijd die het hele jaar door lekker is. Extra knapperig met appel en hazelnoten.

Kabeljauw, snijbonen en noodles lente salade

Kabeljauw, snijbonen en noodles lente salade

Licht en verfrissend gerecht, perfect voor de tijd van het jaar. Kabeljauw, snijbonen en noodles lente salade is het lekkerst met een glas witte wijn.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.