Wanneer is Chinese kool verkrijgbaar, hoeveel rassen zijn er en hoe kun je deze knapperige kool het beste bewaren?
De Chinese kool wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en is dan ook een ideale groente voor in de wok, maar fijngesneden is deze kool rauw ook erg lekker.
De Chinese kool bevat maar 15 kcal per 100 gram en is daarmee een zeer caloriearme groente.
Chinese kool is een goede bron van plantaardige eiwitten en veel vezels voor de spijsvertering en onze darmen.
Daarnaast bevat Chinese kool vitamine A, C en K, kalium, calcium, ijzer en antioxidanten.
De Chinese kool is bijna het hele jaar door verkrijgbaar, het seizoen is van juni tot februari.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Chinese kool kun je goed bewaren in de groentelade van de koelkast, tot wel 10 dagen.
Wil je de Chinese kool rauw eten, kun je deze echter wel beter al binnen 5 dagen eten.
Je kunt Chinese kool ook invriezen, blancheer deze dan wel eerst kort.
Je kunt zien of een Chinese kool vers is als deze stevig is en de bladeren dicht zijn. Het blad moet egaal gekleurd zijn zonder beschadigingen.
Er bestaan zo'n 30 soorten Chinese kool, deze worden doorgaans in Azië geteeld.
Sommige rassen maken een lage gesloten kool, andere zijn ovaal en iets breder.
Voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energiewaarde | 17 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 2,5 gram |
Eiwitten | 1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 0 gram |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe groeit Chinese kool?
Een Chinese kool groeit als een langwerpige krop aan een plant.
Hoe snijd je Chinese kool?
Snijd na het wassen van de kool de onderkant weg. Snijd de Chinese kool vervolgens door de helft en snijd van elke helft dikkere of smallere reepjes.
Deze risotto met kip en Chinese kool is ontzettend lekker door de toevoeging van champignons en spekjes. Extra vol van smaak door de kaas.
Een vullende kippensoep met Chinese kool en kerrie. Serveer met brood als volledige maaltijd of lunch. Klaar binnen een half uur.
In de Koreaanse keuken wordt er veel gebruik gemaakt van kimchi. Dit is gefermenteerde kool met kruiden en groenten, leer hoe je zelf makkelijk kimchi maakt!
Deze groene kool stamppot is extra lekker met cashewnoten, ketjap en rookworst. Een verrassende combinatie die ook nog eens snel klaar is.
Gyoza lijkt misschien moeilijk om te maken, maar dat valt reuze mee. Gyoza met gehakt is extra lekker door de krokante onderkant, dat maakt deze Japanse dumplings zo smaakvol.
Een snelle en makkelijke rijstsalade met zalm en koolvis. Te serveren als volledige avondmaaltijd of lunch. Met een sausje van o.a. sojasaus en gember.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.