Kookgids - Broccoli

Kookgids - Broccoli

Welke voedingsstoffen bevat broccoli, wat kun je er allemaal mee en hoe kun je broccoli het beste bewaren?


Broccoli is de bekendste en meest gegeten koolsoort. Deze groene koolsoort, afkomstig uit Italië, is ontzettend veelzijdig. 

De gezondheidsvoordelen van broccoli

Broccoli is bijzonder rijk aan vitamine C en E. Het vitamine C-gehalte is hoger dan dat van een sinaasappel! 

Bovendien staat het, zoals elke groente uit de kruisbloemigenfamilie, ook bekend om zijn eigenschappen tegen kanker, omdat het sulforafaan bevat, een antibacteriële verbinding. Het beperkt het risico op borstkanker en kanker van de onderbuik (blaas, prostaat, baarmoeder).

Broccoli heeft antioxiderende eigenschappen die veroudering tegengaan en zorgen voor een goede gezondheid van de ogen. Deze groente is rijk aan vitamine B9 en wordt sterk aanbevolen voor zwangere vrouwen. Broccoli bevat weinig calorieën.

Wanneer is broccoli verkrijgbaar?

Broccoli is het hele jaar verkrijgbaar, maar het hoogseizoen loopt van juni tot november.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe bewaar je broccoli het beste?

Broccoli is het beste te bewaren in de groentela van je koelkast. 

Je kunt broccoli ook invriezen, verdeel deze dan in roosjes en blancheer deze dan enkele minuten. Dompel ze onder in ijswater en verdeel over diepvrieszakjes.

Hoe kies je de juiste broccoli?

Bekijk eerst de onderkant van de stengel. De stengel mag niet uitgedroogd lijken of bruine vlekken hebben. 

Let ook op de kleur van de broccoli: deze behoort mooi groen te zijn (of paars, afhankelijk van de variëteit). Als de broccoli bloemknopjes al beginnen te openen en geel te kleuren, is deze minder lang houdbaar.

De soorten broccoli

Er zijn verschillende soorten broccoli, zoals de bekende groene soort en de paarse soort. 

Maar er zijn ook 'sprouting broccoli' soorten, die zijn minder compact en hebben meer zijscheuten. De aspergebroccoli (bimi) is een soort die is ontstaan door het kruisen van broccoli met Chinese stengelkool.

Hoe bereid je broccoli?

Broccoli kan op veel manieren bereid worden, maar is het aller lekkerste als deze beetgaar is. Als deze te gaar is verliest de broccoli zijn smaak en kleur.

De broccoli kan worden gekookt of gestoomd, maar is ook lekker in de wok of quiche en noem maar op. Je kunt er alle kanten mee op en combineert qua smaak met bijna alles.

VoedingswaardePer stuk 50 gram broccoli
Energiewaarde14 kcal
Vet0,4 gram
Voedingsvezels1,6 gram
Eiwitten1,4 gram plantaardig
Koolhydraten0,4 gram
Natrium/zout0,01 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Broccoli: Veel gestelde vragen

Wat is broccoli?

Broccoli - brassica oleracea - komt van een variëteit wilde kool, afkomstig uit Italië. De grootte varieert tussen de 40 en 80 cm in hoogte, afhankelijk van de soort. De bladeren van deze kool hebben een grijsgroene kleur, een langwerpige, getande vorm. 

De stengel van broccoli produceert aan de bovenkant kleine clusters, variërend van groen-wit tot groen-paarsachtig, afhankelijk van de soort. Broccoli heeft dus eigenlijk een heleboel nog gesloten bloemknoppen bij elkaar.

Hoe lang broccoli koken?

Broccoli is het lekkerste als deze beetgaar is, broccoli verliest namelijk veel smaak als deze te zacht is. 

Broccoli kook je daarom het beste niet langer dan 5 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de broccoli roosjes.

Lekkere recepten met broccoli


Pasta ovenschotel met broccoli

Pasta ovenschotel met broccoli

Deze pasta ovenschotel met broccoli is heerlijk romig, smaakvol en met 2 soorten kaas. Deze vegetarische ovenschotel staat binnen een uur op tafel.

Kruidige kippen-groentesoep

Kruidige kippen-groentesoep

Deze kruidige kippen-groentesoep is klaar binnen een half uurtje en je kunt hem zo pittig maken als je zelf wilt. Boordevol groenten en kruiden.

Vegetarische rode linzen en broccoli stoof

Vegetarische rode linzen en broccoli stoof

Een vegetarisch rode linzen en broccoli stoof met een beetje pit. Heerlijk met verschillende kruiden en kokosmelk. Klaar binnen 40 minuten.

Broccolisoep uit de slowcooker

Broccolisoep uit de slowcooker

Deze broccolisoep uit de slowcooker heeft 1 geheim; je hebt er geen omkijken naar! Heerlijk als doordeweekse maaltijd met een stukje brood erbij.

Kip teriyaki

Kip teriyaki

Een stukje kip is altijd goed met een heerlijke en simpele teriyaki saus die je in een handomdraai hebt gemaakt. Kip teriyaki maken is niet moeilijk en extra lekker met knapperige groenten en rijst.

Rundvlees met broccoli en hoisinsaus uit de wok

Rundvlees met broccoli en hoisinsaus uit de wok

Een biefstuk gerecht smaakt het beste als deze gemaakt is in een echte wok. Voeg verschillende verse groentes toe en bak deze met hoisinsaus


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.