Welke voedingsstoffen bevat broccoli, wat kun je er allemaal mee en hoe kun je broccoli het beste bewaren?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 17-11-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-11-2022
Broccoli is de bekendste en meest gegeten koolsoort. Deze groene koolsoort, afkomstig uit Italië, is ontzettend veelzijdig.
Broccoli is bijzonder rijk aan vitamine C en E. Het vitamine C-gehalte is hoger dan dat van een sinaasappel!
Bovendien staat het, zoals elke groente uit de kruisbloemigenfamilie, ook bekend om zijn eigenschappen tegen kanker, omdat het sulforafaan bevat, een antibacteriële verbinding. Het beperkt het risico op borstkanker en kanker van de onderbuik (blaas, prostaat, baarmoeder).
Broccoli heeft antioxiderende eigenschappen die veroudering tegengaan en zorgen voor een goede gezondheid van de ogen. Deze groente is rijk aan vitamine B9 en wordt sterk aanbevolen voor zwangere vrouwen. Broccoli bevat weinig calorieën.
Broccoli is het hele jaar verkrijgbaar, maar het hoogseizoen loopt van juni tot november.
Broccoli is het beste te bewaren in de groentela van je koelkast.
Je kunt broccoli ook invriezen, verdeel deze dan in roosjes en blancheer deze dan enkele minuten. Dompel ze onder in ijswater en verdeel over diepvrieszakjes.
Bekijk eerst de onderkant van de stengel. De stengel mag niet uitgedroogd lijken of bruine vlekken hebben.
Let ook op de kleur van de broccoli: deze behoort mooi groen te zijn (of paars, afhankelijk van de variëteit). Als de broccoli bloemknopjes al beginnen te openen en geel te kleuren, is deze minder lang houdbaar.
Er zijn verschillende soorten broccoli, zoals de bekende groene soort en de paarse soort.
Maar er zijn ook 'sprouting broccoli' soorten, die zijn minder compact en hebben meer zijscheuten. De aspergebroccoli (bimi) is een soort die is ontstaan door het kruisen van broccoli met Chinese stengelkool.
Broccoli kan op veel manieren bereid worden, maar is het aller lekkerste als deze beetgaar is. Als deze te gaar is verliest de broccoli zijn smaak en kleur.
De broccoli kan worden gekookt of gestoomd, maar is ook lekker in de wok of quiche en noem maar op. Je kunt er alle kanten mee op en combineert qua smaak met bijna alles.
Wat is broccoli?
Broccoli - brassica oleracea - komt van een variëteit wilde kool, afkomstig uit Italië. De grootte varieert tussen de 40 en 80 cm in hoogte, afhankelijk van de soort. De bladeren van deze kool hebben een grijsgroene kleur, een langwerpige, getande vorm.
De stengel van broccoli produceert aan de bovenkant kleine clusters, variërend van groen-wit tot groen-paarsachtig, afhankelijk van de soort. Broccoli heeft dus eigenlijk een heleboel nog gesloten bloemknoppen bij elkaar.
Hoe lang broccoli koken?
Broccoli is het lekkerste als deze beetgaar is, broccoli verliest namelijk veel smaak als deze te zacht is.
Broccoli kook je daarom het beste niet langer dan 5 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de broccoli roosjes.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.