Boerenkool
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over boerenkool

Boerenkool heeft mooie gekrulde bladeren en is één van de gezondste soort groente die er bestaat. Zowel gekookt als rauw in een salade erg lekker.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 17-11-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-11-2022

Inhoudsopgave

Boerenkool is in principe een gekrulde groene kool die zich van andere koolsoorten onderscheidt doordat de boerenkool geen krop heeft.

De gezondheidsvoordelen van boerenkool

Boerenkool is al een eeuwenoude groente en bestaat voor 90% uit water. Daardoor is boerenkool caloriearm.

Boerenkool is daarnaast goed voor ons immuunsysteem en onze ogen door antioxidanten en flavonoïden. 

Ook bevat het veel vitamine A, C en K, calcium en mineralen.

Wanneer is boerenkool verkrijgbaar?

Verse boerenkool afkomstig uit Nederland is van januari tot maart en van september tot december verkrijgbaar.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X
X
X

Diepvries boerenkool is het hele jaar door verkrijgbaar.

Hoe kun je boerenkool het beste bewaren?

Boerenkool kan goed tegen kou, dus in de groentelade van de koelkast blijft deze minstens een week mooi.

Om de bladeren langer knapperig en vers te houden, kun je deze in een vochtige theedoek wikkelen en bewaren in de groentelade.

Hoe kies je de juiste boerenkool?

Verse boerenkool heeft donkergroene bladeren, zonder vlekken of beschadigingen. Het blad behoort stevig en niet verkleurt te zijn.

In Nederland kennen de meeste mensen de boerenkool echter voornamelijk voorgesneden uit de koeling van de supermarkt.

Soorten boerenkool

Er bestaan meerdere soorten boerenkool, waar de één donkergroen van kleur is zijn andere soorten paars.

Zo bestaat er ook een ras dat een combinatie is van spruitjes en boerenkool, de kalettes, ofwel flower sprouts

Voedingswaarde
Per 300 gram verse boerenkool
Energiewaarde
99 kcal
Vet
1,8 gram
Voedingsvezels
14,1 gram
Eiwitten
9 gram plantaardig
Koolhydraten
4,8 gram
Natrium/zout
0,21 gram zout

Tips!

Hoe lang moet boerenkool koken?

Afhankelijk van de grootte van de stukken boerenkool, is deze na ongeveer 15 tot 20 minuten koken in ruim kokend water met zout gaar.

Hoeveel boerenkool per persoon?

Ga voor een hoofdmaaltijd uit van ongeveer 250 gram boerenkool per persoon.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Boerenkool"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met boerenkool

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.