Boerenkool heeft mooie gekrulde bladeren en is één van de gezondste soort groente die er bestaat. Zowel gekookt als rauw in een salade erg lekker.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 17-11-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-11-2022
Boerenkool is in principe een gekrulde groene kool die zich van andere koolsoorten onderscheidt doordat de boerenkool geen krop heeft.
Boerenkool is al een eeuwenoude groente en bestaat voor 90% uit water. Daardoor is boerenkool caloriearm.
Boerenkool is daarnaast goed voor ons immuunsysteem en onze ogen door antioxidanten en flavonoïden.
Ook bevat het veel vitamine A, C en K, calcium en mineralen.
Verse boerenkool afkomstig uit Nederland is van januari tot maart en van september tot december verkrijgbaar.
Diepvries boerenkool is het hele jaar door verkrijgbaar.
Boerenkool kan goed tegen kou, dus in de groentelade van de koelkast blijft deze minstens een week mooi.
Om de bladeren langer knapperig en vers te houden, kun je deze in een vochtige theedoek wikkelen en bewaren in de groentelade.
Verse boerenkool heeft donkergroene bladeren, zonder vlekken of beschadigingen. Het blad behoort stevig en niet verkleurt te zijn.
In Nederland kennen de meeste mensen de boerenkool echter voornamelijk voorgesneden uit de koeling van de supermarkt.
Er bestaan meerdere soorten boerenkool, waar de één donkergroen van kleur is zijn andere soorten paars.
Zo bestaat er ook een ras dat een combinatie is van spruitjes en boerenkool, de kalettes, ofwel flower sprouts.
Hoe lang moet boerenkool koken?
Afhankelijk van de grootte van de stukken boerenkool, is deze na ongeveer 15 tot 20 minuten koken in ruim kokend water met zout gaar.
Hoeveel boerenkool per persoon?
Ga voor een hoofdmaaltijd uit van ongeveer 250 gram boerenkool per persoon.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.