Boerenkool heeft mooie gekrulde bladeren en is één van de gezondste soort groente die er bestaat. Zowel gekookt als rauw in een salade erg lekker.
Boerenkool is in principe een gekrulde groene kool die zich van andere koolsoorten onderscheidt doordat de boerenkool geen krop heeft.
Boerenkool is al een eeuwenoude groente en bestaat voor 90% uit water. Daardoor is boerenkool caloriearm.
Boerenkool is daarnaast goed voor ons immuunsysteem en onze ogen door antioxidanten en flavonoïden.
Ook bevat het veel vitamine A, C en K, calcium en mineralen.
Verse boerenkool afkomstig uit Nederland is van januari tot maart en van september tot december verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Diepvries boerenkool is het hele jaar door verkrijgbaar.
Boerenkool kan goed tegen kou, dus in de groentelade van de koelkast blijft deze minstens een week mooi.
Om de bladeren langer knapperig en vers te houden, kun je deze in een vochtige theedoek wikkelen en bewaren in de groentelade.
Verse boerenkool heeft donkergroene bladeren, zonder vlekken of beschadigingen. Het blad behoort stevig en niet verkleurt te zijn.
In Nederland kennen de meeste mensen de boerenkool echter voornamelijk voorgesneden uit de koeling van de supermarkt.
Er bestaan meerdere soorten boerenkool, waar de één donkergroen van kleur is zijn andere soorten paars.
Zo bestaat er ook een ras dat een combinatie is van spruitjes en boerenkool, de kalettes, ofwel flower sprouts.
Voedingswaarde | Per 300 gram verse boerenkool |
---|---|
Energiewaarde | 99 kcal |
Vet | 1,8 gram |
Voedingsvezels | 14,1 gram |
Eiwitten | 9 gram plantaardig |
Koolhydraten | 4,8 gram |
Natrium/zout | 0,21 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe lang moet boerenkool koken?
Afhankelijk van de grootte van de stukken boerenkool, is deze na ongeveer 15 tot 20 minuten koken in ruim kokend water met zout gaar.
Hoeveel boerenkool per persoon?
Ga voor een hoofdmaaltijd uit van ongeveer 250 gram boerenkool per persoon.
Een boerenkoolsalade met rode biet en een heerlijke muntdressing is een ideale frisse lente salade. Boordevol kleur en boerenkool bevat ook nog eens veel voedingsstoffen.
Palmkool is ook wel bekend onder de Italiaanse naam 'cavolo nero'. Maak er eens een palmkool quiche mee, met o.a. ricotta en een vleugje citroen.
Deze cavolo nero risotto is een vegetarische risotto met een volle smaak en een prachtige groene kleur. Een heerlijke doordeweekse maaltijd met o.a. palmkool en Parmezaanse kaas.
Dit limabonen met palmkool en champignons éénpansgerecht zit bomvol groenten, walnoten en de boterzachte bonen maken dit een ideale vegan maaltijd. Een echte herfsttopper.
Ouderwetse boerenkoolstamppot staat bij velen regelmatig op tafel. Het is heerlijk met rookworst en een jus gemaakt van uien. Recept voor 6 personen.
Een boerenkool stamppot met aardpeer is een heerlijke variatie op de ouderwetse boerenkoolstamppot. Aardperen zijn een vergeten groenten die bomvol smaak zitten en ook nog eens gezond zijn.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.