Het vruchtvlees van een avocado is groen, zacht en romig als boter. Een vrucht die veelzijdig is en vooral veel voorkomt in de Mexicaanse keuken.
De avocado is een steeds populairder wordende vrucht, die behalve veel smaak ook veel vitamines en mineralen bevat. Een calorierijke vrucht die rijk is aan goede vetzuren.
Avocado is zeer rijk aan antioxidanten en een goede bron van vezels. De avocado is daarnaast rijk aan goede vetten, ofwel onverzadigde vetten die helpen met het verlagen van ons cholesterol.
Avocado's bevatten o.a. vitamine B9 en E, kalium, magnesium en carotenoïden.
Avocado's zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Het hoogseizoen is echter van oktober tot april.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
De houdbaarheid is afhankelijk van het rijpheidsstadium van de avocado. Een stevige avocado kun je tot wel 5 dagen op kamertemperatuur bewaren. Zodra de avocado al zacht is, kun je deze het beste op een iets koudere plek bewaren. Niet in de koelkast, maar bijvoorbeeld in een kelder, waar je deze vervolgens 2 tot 3 dagen kunt bewaren.
Wil je de avocado helpen om sneller rijp te worden? Plaats deze dan op de fruitschaal naast bananen en/of appels.
Zodra je de avocado hebt aangesneden zal deze snel verkleuren. Om dit proces te vertragen, kun je deze - met pit - het beste zo snel mogelijk inwrijven met citroensap en inpakken met aluminiumfolie. Bewaar deze vervolgens in de koelkast.
Welke avocado je het beste kunt kiezen, hangt af wanneer je deze wilt eten. Als je de avocado op dezelfde dag of een dag later wilt eten, kun je het beste een exemplaar kiezen die al zacht is. Let er dan wel op dat deze niet te zacht is, een te zachte avocado is namelijk al overrijp.
Wanneer je de avocado een aantal dagen later nodig hebt, kun je het beste een exemplaar kiezen die nog een beetje stevig is. Kies bij voorkeur geen avocado die keihard is.
Er bestaan ontzettend veel soorten avocado, deze variëren vooral in vorm en formaat. De meest bekende zijn de Hass avocado en de Fuerte avocado.
Voedingswaarde | Per avocado (180 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 335 kcal |
Vet | 33,1 gram |
Voedingsvezels | 5,6 gram |
Eiwitten | 3,6 gram plantaardig |
Koolhydraten | 3,2 gram |
Natrium/zout | 0,02 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Is avocado gezond?
Een avocado is gezond omdat deze veel goede vetten, vezels, vitamines en mineralen bevat.
Hoeveel calorieën in een avocado?
Er zitten ongeveer 335 kilocalorieën in een avocado (180 gram).
Is avocado goed om af te vallen?
Ondanks dat avocado een calorierijke vrucht is kan deze je helpen om af te vallen. De vrucht zorgt er namelijk voor dat je lang een verzadigd gevoel hebt, hierdoor ga je minder eten.
Huevos rancheros (ranch-stijl eieren) is een populair ontbijt in Mexico. Spiegeleieren op een gefrituurde tortilla met een tomatensalsa, kaas en avocado.
Een heerlijke avocado tosti met 2 verschillende soorten kaas, knapperige bacon en mayonaise saus is werkelijk onweerstaanbaar!
Een poké bowl met biefstuk is een heerlijk alternatief om een poké bowl zonder vis te maken. Biefstuk in een heerlijke sojasaus marinade, met rijst en knapperige groenten.
Een poké bowl met tonijn in een heerlijke limoenmarinade staat binnen een half uur op tafel. Een vrolijke kom vol rijst, knapperige groenten en verse tonijn.
Super makkelijke en snelle dip voor bij tortilla chips. Deze romige avocado dip is stiekem misschien nog wel lekkerder dan de bekende guacamole.
Gallo pinto is een ontbijtschotel uit Costa Rica. Een heerlijk rijst en bonen gerecht met weinig ingrediënten en extra lekker met tortilla's, avocado, kaas en bakbanaan.
Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.