Kookgids - Avocado

Kookgids - Avocado

Het vruchtvlees van een avocado is groen, zacht en romig als boter. Een vrucht die veelzijdig is en vooral veel voorkomt in de Mexicaanse keuken.


De avocado is een steeds populairder wordende vrucht, die behalve veel smaak ook veel vitamines en mineralen bevat. Een calorierijke vrucht die rijk is aan goede vetzuren.

De gezondheidsvoordelen van avocado

Avocado is zeer rijk aan antioxidanten en een goede bron van vezels. De avocado is daarnaast rijk aan goede vetten, ofwel onverzadigde vetten die helpen met het verlagen van ons cholesterol.

Avocado's bevatten o.a. vitamine B9 en E, kalium, magnesium en carotenoïden.

Wanneer is avocado verkrijgbaar?

Avocado's zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Het hoogseizoen is echter van oktober tot april.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXX XXX

Hoe kun je avocado het beste bewaren?

De houdbaarheid is afhankelijk van het rijpheidsstadium van de avocado. Een stevige avocado kun je tot wel 5 dagen op kamertemperatuur bewaren. Zodra de avocado al zacht is, kun je deze het beste op een iets koudere plek bewaren. Niet in de koelkast, maar bijvoorbeeld in een kelder, waar je deze vervolgens 2 tot 3 dagen kunt bewaren.

Wil je de avocado helpen om sneller rijp te worden? Plaats deze dan op de fruitschaal naast bananen en/of appels. 

Zodra je de avocado hebt aangesneden zal deze snel verkleuren. Om dit proces te vertragen, kun je deze - met pit - het beste zo snel mogelijk inwrijven met citroensap en inpakken met aluminiumfolie. Bewaar deze vervolgens in de koelkast.

Hoe kies je de juiste avocado?

Welke avocado je het beste kunt kiezen, hangt af wanneer je deze wilt eten. Als je de avocado op dezelfde dag of een dag later wilt eten, kun je het beste een exemplaar kiezen die al zacht is. Let er dan wel op dat deze niet te zacht is, een te zachte avocado is namelijk al overrijp.

Wanneer je de avocado een aantal dagen later nodig hebt, kun je het beste een exemplaar kiezen die nog een beetje stevig is. Kies bij voorkeur geen avocado die keihard is.

Soorten avocado

Er bestaan ontzettend veel soorten avocado, deze variëren vooral in vorm en formaat. De meest bekende zijn de Hass avocado en de Fuerte avocado.

VoedingswaardePer avocado (180 gram)
Energiewaarde335 kcal
Vet33,1 gram
Voedingsvezels5,6 gram
Eiwitten3,6 gram plantaardig
Koolhydraten3,2 gram
Natrium/zout0,02 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Avocado: Veel gestelde vragen

Is avocado gezond?

Een avocado is gezond omdat deze veel goede vetten, vezels, vitamines en mineralen bevat.

Hoeveel calorieën in een avocado?

Er zitten ongeveer 335 kilocalorieën in een avocado (180 gram).

Is avocado goed om af te vallen?

Ondanks dat avocado een calorierijke vrucht is kan deze je helpen om af te vallen. De vrucht zorgt er namelijk voor dat je lang een verzadigd gevoel hebt, hierdoor ga je minder eten.

Lekkere recepten met avocado


Taquitos met kip

Taquitos met kip

Heerlijke taquitos met kip geserveerd met knapperige ijsbergsla, tomaat en avocado. Lekkere kleine gefrituurde opgerolde tortillas gevuld met kip.

Huevos rancheros

Huevos rancheros

Huevos rancheros (ranch-stijl eieren) is een populair ontbijt in Mexico. Spiegeleieren op een gefrituurde tortilla met een tomatensalsa, kaas en avocado.

Vegetarische wraps met bloemkool en bonen

Vegetarische wraps met bloemkool en bonen

Deze vegetarische wraps met bloemkool en bonen zijn een ideale doordeweekse maaltijd met extra groenten. Heerlijk met feta en een kruidige en frisse yoghurtsaus.

Avocado ijs

Avocado ijs

Heerlijk zacht en snel te maken avocado ijs, die je ook zonder ijsmachine kunt maken! Klaar in 25 minuten, recept voor 2 personen.

Halloumi salade

Halloumi salade

Een halloumi salade met een heerlijk romige dressing van o.a. basilicum. Deze vegetarische salade is nóg lekkerder door de gegrilde avocado.

Avocado tosti

Avocado tosti

Een heerlijke avocado tosti met 2 verschillende soorten kaas, knapperige bacon en mayonaise saus is werkelijk onweerstaanbaar!


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.