Aubergine
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over aubergine

Een aubergine met zijn zijdezachte vruchtvlees is een zomergroente. Een aubergine dien je volledig te garen voor je deze zal eten, anders zal deze iets bitter zijn.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 02-09-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 02-09-2022

Inhoudsopgave

De aubergine is een echte zomergroente, de aubergine heeft namelijk veel zon nodig. Niet voor niks dat deze vooral gebruikt wordt in de Mediterrane keuken. De aubergine heeft een milde en fijne smaak en combineert goed bij vele soorten ingrediënten.

De gezondheidsvoordelen van aubergine

De aubergine is zeer caloriearm en rijk aan vezels die bijdragen aan een goede darmgezondheid. Daarnaast zit aubergine vol met vitamines, kalium, mangaan, koper en selenium. Deze groente zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor het ideaal is in een dieet.

Wanneer is aubergine verkrijgbaar?

Het seizoen van aubergine loopt van juni tot september, maar is in principe het hele jaar verkrijgbaar.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X

Hoe kun je aubergine het beste bewaren?

Aubergines zijn een kleine week houdbaar in de groentelade van de koelkast.

Hoe kies je de juiste aubergine?

Een goede aubergine herken je aan een gladde en glanzende schil en de aubergine moet stevig aanvoelen. Bij een verse aubergine is de steel groen.

Soorten aubergine

Er bestaan ontzettend veel soorten aubergine. De meestvoorkomende aubergine is de langwerpige paarse aubergine, bijna zwart van kleur. Deze heeft een glanzende schil en wit zacht vruchtvlees.

Er bestaan ook licht paarse, gestreepte en witte soorten. De vorm varieert ook van bol tot lang en langwerpig. Daarnaast zal het formaat ook nog per soort variëren.

Voedingswaarde
Per aubergine (290 gram)
Energiewaarde
58 kcal
Vet
0 gram
Voedingsvezels
5,8 gram
Eiwitten
2,9 gram plantaardig
Koolhydraten
8,7 gram
Natrium/zout
0,01 gram zout

Tips!

Hoeveel weegt een aubergine?

Een aubergine weegt gemiddeld ongeveer 300 gram.

Is aubergine gezond?

Aubergine is gezond omdat het veel vezels, mineralen en vitamines bevat.

Hoe lang aubergine bakken?

Aubergine kun je het beste pas eten als deze volledig gaar is, omdat rauwe aubergine slecht verteerbaar is.

De exacte baktijd van aubergine is afhankelijk van de dikte. 

Als je de aubergine in dikke plakken hebt gesneden kun je deze bakken in de oven (200 graden Celsius) en zijn ze na ongeveer 15 minuten volledig gaar.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Aubergine"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met aubergine

42 resultaten gevonden
1
2
...
11

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.