Een aubergine met zijn zijdezachte vruchtvlees is een zomergroente. Een aubergine dien je volledig te garen voor je deze zal eten, anders zal deze iets bitter zijn.
De aubergine is een echte zomergroente, de aubergine heeft namelijk veel zon nodig. Niet voor niks dat deze vooral gebruikt wordt in de Mediterrane keuken. De aubergine heeft een milde en fijne smaak en combineert goed bij vele soorten ingrediënten.
De aubergine is zeer caloriearm en rijk aan vezels die bijdragen aan een goede darmgezondheid. Daarnaast zit aubergine vol met vitamines, kalium, mangaan, koper en selenium. Deze groente zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor het ideaal is in een dieet.
Het seizoen van aubergine loopt van juni tot september, maar is in principe het hele jaar verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X |
Aubergines zijn een kleine week houdbaar in de groentelade van de koelkast.
Een goede aubergine herken je aan een gladde en glanzende schil en de aubergine moet stevig aanvoelen. Bij een verse aubergine is de steel groen.
Er bestaan ontzettend veel soorten aubergine. De meestvoorkomende aubergine is de langwerpige paarse aubergine, bijna zwart van kleur. Deze heeft een glanzende schil en wit zacht vruchtvlees.
Er bestaan ook licht paarse, gestreepte en witte soorten. De vorm varieert ook van bol tot lang en langwerpig. Daarnaast zal het formaat ook nog per soort variëren.
Voedingswaarde | Per aubergine (290 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 58 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 5,8 gram |
Eiwitten | 2,9 gram plantaardig |
Koolhydraten | 8,7 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoeveel weegt een aubergine?
Een aubergine weegt gemiddeld ongeveer 300 gram.
Is aubergine gezond?
Aubergine is gezond omdat het veel vezels, mineralen en vitamines bevat.
Hoe lang aubergine bakken?
Aubergine kun je het beste pas eten als deze volledig gaar is, omdat rauwe aubergine slecht verteerbaar is.
De exacte baktijd van aubergine is afhankelijk van de dikte.
Als je de aubergine in dikke plakken hebt gesneden kun je deze bakken in de oven (200 graden Celsius) en zijn ze na ongeveer 15 minuten volledig gaar.
Ovengerechten zijn ideaal om doordeweeks te maken, zonder al teveel moeite zet jij deze heerlijke aubergine lasagne op tafel!
Een couscous met groenten en kippenpoten is een heerlijke doordeweekse maaltijd. Boordevol groenten en kruiden, en nog vlug klaar ook!
Ajvar is een lekkere saus gemaakt van geroosterde paprika's en aubergine. Maak het heel makkelijk zelf met behulp van dit simpele recept.
Deze parmigiana van gefrituurde aubergines is een vegetarisch recept met kaas, tomatensaus en verse kruiden. Zó lekker. Deze moet je een keer uitproberen!
Een kruidige Indiase curry-kokossoep met kip wordt nog lekkerder met een zelfgemaakte curry pasta. Klaar in ongeveer 40 minuten, heerlijk als lunch.
Sla het vlees over met deze heerlijke vegetarische taco's. Vol heerlijke smaken en enorm lekker. Recept voor 4 personen, klaar in minder dan een half uur.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.