Asperge
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over asperge

Het seizoen voor asperges is relatief kort en een favoriet bij velen maar hoe kies je de beste asperges en hoe kun je deze het beste bewaren?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 14-03-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-03-2023

Inhoudsopgave

De asperge is bij velen favoriet, zowel de witte asperges in een klassieke bereiding als de groene asperge. Er bestaan ook paarse asperges, deze zijn niet altijd goed verkrijgbaar en daardoor bij velen onbekend.

Asperges zijn een lente groente, ze worden doorgaans geoogst van april tot juni en ze veranderen van kleur afhankelijk van de blootstelling aan de zon. De wilde asperges zijn niet zo bekend in Nederland, deze zijn vrij fijn en hebben een prachtige groene kleur en zijn licht bitter.

De gezondsheidsvoordelen van asperges

Asperges bevatten zeer weinig calorieën en ze zijn een goede bron van vitamine B9, vitamine K, koper en ijzer. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, de groene en paarse asperges zijn zelfs nog rijker aan antioxidanten. Bij bloedarmoede is het aan te raden asperges te eten.

Wanneer is het asperge seizoen?

Traditioneel begint het asperge seizoen op de 2e donderdag van april en eindigt op 24 juni (Sint Jan). Bij een warm voorjaar zijn de asperges al eerder verkrijgbaar, vaak al vanaf eind maart. Asperges kun je normaal gesproken kopen vanaf april tot en met juni.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X

Hoe kun je asperges het beste bewaren?

Om asperges zo lang mogelijk te bewaren, kun je de asperges het beste inpakken met een vochtige theedoek en op een koele en donkere plek bewaren. Het liefst in de koelkast, maar de koude kelder is ook een optie. 

Kan ik asperges invriezen?

Je kunt asperges eventueel ook invriezen, maar ze zijn vers natuurlijk het allerlekkerste. Als je ze wilt invriezen kun je deze het beste eerst schillen en de kontjes er alvast af snijden.

Hoe kook je asperges?

Je kunt asperges koken in een speciale asperge pan, maar je kunt ze ook zachtjes koken in een grote pan. Kook ze ongeveer 15 minuten, ze zijn gaar als je ze lichtjes kunt buigen. 

Hoe kies je de beste asperges?

Asperges zijn er in veel verschillende maten en diktes. Voor witte asperges is het niet altijd zo dat ze minder mals zijn. Asperges kunnen draderig en houterig zijn, dit kun je vaak zien aan de kopjes en kontjes. Als deze droog en gescheurd zijn, zijn ze meestal minder lekker. 

Soorten asperges

  • Witte asperges: een fijne delicate smaak. Doordat de witte asperge nauwelijks zon ziet, behoudt deze zijn witte kleur
  • Paarse asperges: een milde en verfijnde smaak. De paarse asperges hebben meer zon gezien voor ze worden geoogst
  • Groene asperges: een verfijnde en nootachtige smaak. De groene asperges hebben net zoals de paarse soort meer zon gezien
  • Wilde asperges: zeer dunne asperges met een licht bittere smaak.

Voedingswaarde
Per asperge (40 gram)
Energiewaarde
8 kcal
Vet
0 gram
Voedingsvezels
0,7 gram
Eiwitten
0,4 gram plantaardig
Koolhydraten
1,2 gram
Natrium/zout
0 gram zout

Tips!

Hoe lang asperges koken?

Kook asperges in ruim water met zout ongeveer 10 tot 15 minuten. Ze zijn klaar als je ze lichtjes kunt buigen. 

Maak een smaakvol water van de schillen en kontjes van de asperges, voeg hier een klont boter en zout aan toe. Je kunt eventueel ook nog foelie toevoegen.

Hoe lang groene asperges koken?

Groene asperges hoef je maar enkele minuten te koken.

Groene asperges zijn echter het lekkerste als je deze niet in water kookt. Beetgaar het lekkerste van de grill, barbecue, oven of uit de pan.

Hoe bereid je asperges?

Je kunt asperges koken in (smaakvol) water, maar je kunt ze ook dun snijden en dan bakken in de pan. Ook van de barbecue of uit de oven zijn asperges super lekker.

Hoeveel asperges per persoon?

Hoeveel asperges je per persoon serveert hangt af wat je er nog meer bij eet. Voor een hoofdgerecht zijn 7 asperges meestal voldoende.

Voor een voorgerecht zijn 3 asperges al meer dan genoeg.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Asperge"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met asperge

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.