Kookgids - Asperge

Kookgids - Asperge

Het seizoen voor asperges is relatief kort en een favoriet bij velen maar hoe kies je de beste asperges en hoe kun je deze het beste bewaren?


De asperge is bij velen favoriet, zowel de witte asperges in een klassieke bereiding als de groene asperge. Er bestaan ook paarse asperges, deze zijn niet altijd goed verkrijgbaar en daardoor bij velen onbekend.

Asperges zijn een lente groente, ze worden doorgaans geoogst van april tot juni en ze veranderen van kleur afhankelijk van de blootstelling aan de zon. De wilde asperges zijn niet zo bekend in Nederland, deze zijn vrij fijn en hebben een prachtige groene kleur en zijn licht bitter.

De gezondsheidsvoordelen van asperges

Asperges bevatten zeer weinig calorieën en ze zijn een goede bron van vitamine B9, vitamine K, koper en ijzer. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, de groene en paarse asperges zijn zelfs nog rijker aan antioxidanten. Bij bloedarmoede is het aan te raden asperges te eten.

Wanneer is het asperge seizoen?

Traditioneel begint het asperge seizoen op de 2e donderdag van april en eindigt op 24 juni (Sint Jan). Bij een warm voorjaar zijn de asperges al eerder verkrijgbaar, vaak al vanaf eind maart. Asperges kun je normaal gesproken kopen vanaf april tot en met juni.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX

Hoe kun je asperges het beste bewaren?

Om asperges zo lang mogelijk te bewaren, kun je de asperges het beste inpakken met een vochtige theedoek en op een koele en donkere plek bewaren. Het liefst in de koelkast, maar de koude kelder is ook een optie. 

Kan ik asperges invriezen?

Je kunt asperges eventueel ook invriezen, maar ze zijn vers natuurlijk het allerlekkerste. Als je ze wilt invriezen kun je deze het beste eerst schillen en de kontjes er alvast af snijden.

Hoe kook je asperges?

Je kunt asperges koken in een speciale asperge pan, maar je kunt ze ook zachtjes koken in een grote pan. Kook ze ongeveer 15 minuten, ze zijn gaar als je ze lichtjes kunt buigen. 

Hoe kies je de beste asperges?

Asperges zijn er in veel verschillende maten en diktes. Voor witte asperges is het niet altijd zo dat ze minder mals zijn. Asperges kunnen draderig en houterig zijn, dit kun je vaak zien aan de kopjes en kontjes. Als deze droog en gescheurd zijn, zijn ze meestal minder lekker. 

Soorten asperges

  • Witte asperges: een fijne delicate smaak. Doordat de witte asperge nauwelijks zon ziet, behoudt deze zijn witte kleur
  • Paarse asperges: een milde en verfijnde smaak. De paarse asperges hebben meer zon gezien voor ze worden geoogst
  • Groene asperges: een verfijnde en nootachtige smaak. De groene asperges hebben net zoals de paarse soort meer zon gezien
  • Wilde asperges: zeer dunne asperges met een licht bittere smaak.

VoedingswaardePer asperge (40 gram)
Energiewaarde8 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels0,7 gram
Eiwitten0,4 gram plantaardig
Koolhydraten1,2 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Asperge: Veel gestelde vragen

Hoe lang asperges koken?

Kook asperges in ruim water met zout ongeveer 10 tot 15 minuten. Ze zijn klaar als je ze lichtjes kunt buigen. 

Maak een smaakvol water van de schillen en kontjes van de asperges, voeg hier een klont boter en zout aan toe. Je kunt eventueel ook nog foelie toevoegen.

Hoe lang groene asperges koken?

Groene asperges hoef je maar enkele minuten te koken.

Groene asperges zijn echter het lekkerste als je deze niet in water kookt. Beetgaar het lekkerste van de grill, barbecue, oven of uit de pan.

Hoe bereid je asperges?

Je kunt asperges koken in (smaakvol) water, maar je kunt ze ook dun snijden en dan bakken in de pan. Ook van de barbecue of uit de oven zijn asperges super lekker.

Hoeveel asperges per persoon?

Hoeveel asperges je per persoon serveert hangt af wat je er nog meer bij eet. Voor een hoofdgerecht zijn 7 asperges meestal voldoende.

Voor een voorgerecht zijn 3 asperges al meer dan genoeg.

Lekkere recepten met asperge


Paaspizza

Paaspizza

Kom in de paassferen met deze heerlijke zelfgemaakte paaspizza. Een pizza met asperges, artisjokharten en eieren. Recept voor 4 personen (2 pizza's), klaar in 20 minuten.

Gepaneerde asperges

Gepaneerde asperges

Deze gepaneerde asperges met een heerlijke dipsaus zijn de perfecte snack tijdens de lente. Je borrel is niet compleet zonder deze heerlijke asperges in een krokant jasje.

Salade met groene asperges

Salade met groene asperges

Een salade met groene asperges, ei en aardappeltjes is een heerlijke lente salade voor een lichte maaltijd. Een groene asperge salade is tevens ook de perfecte lunch salade.

Witte asperges met Serrano ham

Witte asperges met Serrano ham

OMG YES, het aspergeseizoen is gestart! Ben je ook net zo enthousiast? Begin het seizoen nog beter met dit witte asperges met Serrano ham recept.

Groene aspergesalade met warme geitenkaas

Groene aspergesalade met warme geitenkaas

Tijdens de lunch is deze groene aspergesalade met warme geitenkaas een aanrader. Met een simpele dressing en heerlijke knoflookcroutons.

Gestoomde noordzeekrab

Gestoomde noordzeekrab

Heerlijk geurig gerecht, deze mooie gestoomde noordzeekrab. Klaar in ongeveer een half uurtje, recept voor twee personen.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.