Het seizoen voor asperges is relatief kort en een favoriet bij velen maar hoe kies je de beste asperges en hoe kun je deze het beste bewaren?
De asperge is bij velen favoriet, zowel de witte asperges in een klassieke bereiding als de groene asperge. Er bestaan ook paarse asperges, deze zijn niet altijd goed verkrijgbaar en daardoor bij velen onbekend.
Asperges zijn een lente groente, ze worden doorgaans geoogst van april tot juni en ze veranderen van kleur afhankelijk van de blootstelling aan de zon. De wilde asperges zijn niet zo bekend in Nederland, deze zijn vrij fijn en hebben een prachtige groene kleur en zijn licht bitter.
Asperges bevatten zeer weinig calorieën en ze zijn een goede bron van vitamine B9, vitamine K, koper en ijzer. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, de groene en paarse asperges zijn zelfs nog rijker aan antioxidanten. Bij bloedarmoede is het aan te raden asperges te eten.
Traditioneel begint het asperge seizoen op de 2e donderdag van april en eindigt op 24 juni (Sint Jan). Bij een warm voorjaar zijn de asperges al eerder verkrijgbaar, vaak al vanaf eind maart. Asperges kun je normaal gesproken kopen vanaf april tot en met juni.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X |
Om asperges zo lang mogelijk te bewaren, kun je de asperges het beste inpakken met een vochtige theedoek en op een koele en donkere plek bewaren. Het liefst in de koelkast, maar de koude kelder is ook een optie.
Je kunt asperges eventueel ook invriezen, maar ze zijn vers natuurlijk het allerlekkerste. Als je ze wilt invriezen kun je deze het beste eerst schillen en de kontjes er alvast af snijden.
Je kunt asperges koken in een speciale asperge pan, maar je kunt ze ook zachtjes koken in een grote pan. Kook ze ongeveer 15 minuten, ze zijn gaar als je ze lichtjes kunt buigen.
Asperges zijn er in veel verschillende maten en diktes. Voor witte asperges is het niet altijd zo dat ze minder mals zijn. Asperges kunnen draderig en houterig zijn, dit kun je vaak zien aan de kopjes en kontjes. Als deze droog en gescheurd zijn, zijn ze meestal minder lekker.
Voedingswaarde | Per asperge (40 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 8 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 0,7 gram |
Eiwitten | 0,4 gram plantaardig |
Koolhydraten | 1,2 gram |
Natrium/zout | 0 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe lang asperges koken?
Kook asperges in ruim water met zout ongeveer 10 tot 15 minuten. Ze zijn klaar als je ze lichtjes kunt buigen.
Maak een smaakvol water van de schillen en kontjes van de asperges, voeg hier een klont boter en zout aan toe. Je kunt eventueel ook nog foelie toevoegen.
Hoe lang groene asperges koken?
Groene asperges hoef je maar enkele minuten te koken.
Groene asperges zijn echter het lekkerste als je deze niet in water kookt. Beetgaar het lekkerste van de grill, barbecue, oven of uit de pan.
Hoe bereid je asperges?
Je kunt asperges koken in (smaakvol) water, maar je kunt ze ook dun snijden en dan bakken in de pan. Ook van de barbecue of uit de oven zijn asperges super lekker.
Hoeveel asperges per persoon?
Hoeveel asperges je per persoon serveert hangt af wat je er nog meer bij eet. Voor een hoofdgerecht zijn 7 asperges meestal voldoende.
Voor een voorgerecht zijn 3 asperges al meer dan genoeg.
Witte asperges met koude Franse mousselinesaus is een echte klassieker. Je kunt de asperges warm, lauwwarm en zelfs koud eten. Makkelijker kan bijna niet!
Lunch tip: Witte asperge met ham spread voor op een toastje of voor op brood. Romige spread die ook nog eens heel makkelijk te maken is.
Deze aspergesoep met spekjes, ei en peterselie zit boordevol smaak. Heerlijk romig zonder het toevoegen van room.
Tijdens de lunch is deze groene aspergesalade met warme geitenkaas een aanrader. Met een simpele dressing en heerlijke knoflookcroutons.
Deze romige aspergesoep is licht en zeer smaakvol. Gemaakt zonder pakjes, klaar in ongeveer een uurtje tijd. Recept voor 10 personen.
Makkelijk te volgen recept voor een lekkere groene aspergesoep met aspergetips en knoflook croutons. Ook heel erg lekker als voorgerecht!
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.