Er bestaan vele soorten artisjok, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komen. Heb jij al eens een verse artisjok gegeten?
De verse artisjok is voor velen vrij onbekend, meestal worden de potjes artisjokharten of artisjokbodems gebruikt. Een verse artisjok is het allerlekkerste met een vinaigrette, met dit perfecte voorgerecht waan jij je direct in het Middellandse zeegebied.
De artisjok heeft weinig calorieën en valt ontzettend licht. De eetbare delen van artisjok bevatten bestanddelen die het cholesterolgehalte helpen te verlagen. Artisjok is tevens ook rijk aan vezels, vitamines C en B9, kalium, ijzer en mangaan.
Verse artisjok is verkrijgbaar van maart tot september. Artisjok uit pot of blik is het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
In de groentelade van de koelkast is de artisjok enkele dagen houdbaar. Je kunt de artisjok het beste waren met een deel van de steel er nog aan. Als de artisjok al gekookt is, kun je deze maar een dag bewaren.
Bij het kopen van artisjok let je als eerste erop dat de bladeren strak tegen elkaar aan moeten zitten, als ze al deels open staan zal de artisjok taaier zijn. Let erop dat de bladeren geen zwarte vlekken aan de uiteindes hebben en dicht opeengepakte compacte bladeren heeft.
De kleur is erg belangrijk, bij een groene soort is deze op zijn best als deze mooi helder groen is. Bij de paarse soort moeten de bladeren mooi helder paars zijn.
Er bestaan vele soorten artisjok, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komen. Zo onderscheiden we de groene en de paarse artisjok.
Voedingswaarde | Per 100 gram verse artisjok |
---|---|
Energiewaarde | 52 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Voedingsvezels | 1,5 gram |
Eiwitten | 2,4 gram plantaardig |
Koolhydraten | 9,5 gram |
Natrium/zout | 0,07 gram zout |
Bron | Voedingswaardetabel.nl |
Hoe eet je artisjok?
Als een artisjok gaar is kun je de blaadjes er makkelijk één voor één afhalen. Schraap met je tanden het zachte deel aan de onderkant van het blaadje af.
Als je alle blaadjes hebt gehad kom je bij de kern. Verwijder het hooi, ofwel de stugge draden, en zo houd je de artisjokbodem over.
Hoe lang artisjok koken?
Hoe lang artisjok moet koken is afhankelijk van het formaat en de soort verse artisjok. Gemiddeld duurt het een half uur voor de artisjok gaar is.
Kook de artisjok altijd in ruim water met citroen om verkleuren te voorkomen. Leg iets zwaars op de artisjok zodat ze niet gaan drijven.
Hoe weet je of een artisjok gaar is?
Je kunt controleren of de artisjok gaar is door er met een mesje in te prikken, als dit gemakkelijk gaat zijn ze zacht genoeg.
Een kip alfredo pizza is een pizza met witte saus ipv een saus op basis van tomaat. Heerlijk met artisjok, spekjes en 2 soorten kaas.
Een avocado salade met kip zit boordevol smaken met o.a. limoen en een vleugje wasabi. Extra lekker met gegrilde kip en gekookte eieren.
Artisjokken met sjalot-vinaigrette is een gerecht waarbij merkbaar is dat eenvoud ook heerlijk kan zijn. Recept voor 2 personen.
Geniet van een pittige kippendijen tomaten pasta, of gebruik artisjokharten voor een vegetarische versie van dit gerecht. Klaar in een half uur.
Deze artisjok met kip en aardappeltjes uit de oven kunnen ook gegaard worden in de braadpan. Een makkelijk, heerlijk zomers eenpansgerecht.
Deze gebakken artisjok met rauwe ham is ontzettend romig en vol van smaak. Gebruik brood om in de saus te dippen tijdens de lunch of als voorgerecht.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.