Er bestaan vele soorten artisjok, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komen. Heb jij al eens een verse artisjok gegeten?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 01-02-2023.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 01-02-2023
De verse artisjok is voor velen vrij onbekend, meestal worden de potjes artisjokharten of artisjokbodems gebruikt. Een verse artisjok is het allerlekkerste met een vinaigrette, met dit perfecte voorgerecht waan jij je direct in het Middellandse zeegebied.
De artisjok heeft weinig calorieën en valt ontzettend licht. De eetbare delen van artisjok bevatten bestanddelen die het cholesterolgehalte helpen te verlagen. Artisjok is tevens ook rijk aan vezels, vitamines C en B9, kalium, ijzer en mangaan.
Verse artisjok is verkrijgbaar van maart tot september. Artisjok uit pot of blik is het hele jaar door verkrijgbaar.
In de groentelade van de koelkast is de artisjok enkele dagen houdbaar. Je kunt de artisjok het beste waren met een deel van de steel er nog aan. Als de artisjok al gekookt is, kun je deze maar een dag bewaren.
Bij het kopen van artisjok let je als eerste erop dat de bladeren strak tegen elkaar aan moeten zitten, als ze al deels open staan zal de artisjok taaier zijn. Let erop dat de bladeren geen zwarte vlekken aan de uiteindes hebben en dicht opeengepakte compacte bladeren heeft.
De kleur is erg belangrijk, bij een groene soort is deze op zijn best als deze mooi helder groen is. Bij de paarse soort moeten de bladeren mooi helder paars zijn.
Er bestaan vele soorten artisjok, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komen. Zo onderscheiden we de groene en de paarse artisjok.
Hoe eet je artisjok?
Als een artisjok gaar is kun je de blaadjes er makkelijk één voor één afhalen. Schraap met je tanden het zachte deel aan de onderkant van het blaadje af.
Als je alle blaadjes hebt gehad kom je bij de kern. Verwijder het hooi, ofwel de stugge draden, en zo houd je de artisjokbodem over.
Hoe lang artisjok koken?
Hoe lang artisjok moet koken is afhankelijk van het formaat en de soort verse artisjok. Gemiddeld duurt het een half uur voor de artisjok gaar is.
Kook de artisjok altijd in ruim water met citroen om verkleuren te voorkomen. Leg iets zwaars op de artisjok zodat ze niet gaan drijven.
Hoe weet je of een artisjok gaar is?
Je kunt controleren of de artisjok gaar is door er met een mesje in te prikken, als dit gemakkelijk gaat zijn ze zacht genoeg.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.