De abrikoos is een echte zomervrucht met een zoete smaak. Meestal wordt deze gedroogd gebruikt, maar een verse abrikoos is een echte verwennerij.
De abrikoos is een steenvrucht die zowel in zoete en hartige gerechten gebruikt wordt. De gedroogde abrikoos is vaak zoeter dan de verse, hieraan is geen extra suiker toegevoegd maar de smaak is simpelweg zeer geconcentreerd.
Abrikoos is een zoete vrucht, maar bevat nauwelijks calorieën. De abrikoos bevat veel provitamine A en vitamine B en C.
Daarnaast ook rijk aan kalium, vezels, magnesium, fosfor en nog veel meer.
Het hoogseizoen van verse abrikozen is van juni tot augustus. Gedroogde abrikozen zijn echter het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X |
Een verse abrikoos is nogal fragiel en houdt niet van kou. Bewaar abrikozen daarom niet in de koelkast, maar op de fruitschaal. De abrikozen zijn dan maximaal 2 dagen houdbaar.
Abrikozen rijpen na het oogsten niet meer, kies daarom een abrikoos die een beetje zacht is en een zoete geur heeft.
Er bestaan tientallen rassen abrikozen. Zowel de smaak als het formaat verschilt per ras. Ook het seizoen dat er geoogst kan worden, kan verschillen.
Voedingswaarde | Per stuk gedroogde abrikoos |
---|---|
Energiewaarde | 26 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 1,3 gram |
Eiwitten | 0,3 gram plantaardig |
Koolhydraten | 5,3 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe eet je een abrikoos?
De schil van een abrikoos is eetbaar, de pit in de abrikoos niet. Als je de pit wilt verwijderen kun je met een klein mesje rond de pit snijden, draai dan de twee helften en verwijder de pit.
Hoeveel abrikozen per dag is gezond?
Het is aan te raden niet meer dan 3 abrikozen per dag te eten.
Een linzenvlaai is een klassieke Limburgse vlaai naar recept van mijn oma. Niet gevuld met linzen zoals je misschien denkt, maar met heerlijke jam.
Een heerlijke fruitsalade staat binnen een handomdraai op tafel is het ideale gerecht bij de barbecue of tijdens een warme dag. Extra lekker met het sappigste zomerfruit.
Deze abrikozen-ananas galette is makkelijk te maken zonder bakvorm. De combinatie van fruit en een snufje kaneel had je niet verwacht, toch? Zó lekker!
Heerlijk Frans dessert, een citroen flan met tutti frutti. Deze moet je gewoon een keer proberen, recept voor 6 personen.
Met dit recept voor een pittige kipfilet uit de slowcooker hoef je geen uren in de keuken te staan. Een lekker recept voor 4 kipfilets uit de slowcooker.
Geweldig vegetarisch hoofdgerecht voor een doordeweekse dag. Flespompoen gevuld met linzen en feta zit boordevol smaken die perfect in balans zijn.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.