Kookgids - Aardpeer

Kookgids - Aardpeer

Aardperen kun je zowel warm als koud eten. Deze ouderwetse groentesoort is prachtig en er bestaan verschillende soorten.


De aardpeer is relatief onbekend en staat erom bekend dat ze moeilijk te schillen is. Een aardpeer heeft een subtiel zoete smaak en heeft qua smaak iets weg van een artisjok. Dat verklaart waarom de aardpeer ook wel als bijnaam ‘Jeruzalem artisjok’ heeft. Daarnaast worden aardperen ook wel topinamboer of knolzonnebloem genoemd.

De gezondheidsvoordelen van aardpeer

Aardperen bevatten weinig calorieën, maar veel vitamine B en vezels. Ze zijn extra goed voor de darmen omdat ze goede bacteriën ontwikkelen in de darmen en de stoelgang stimuleren.

Aardperen bevatten geen zetmeel, wat een groot voordeel is m.b.t. diabetes.

Wanneer is aardpeer verkrijgbaar?

De aardpeer is een wintergroente die nog kort na de winter verkrijgbaar blijft, namelijk van november tot maart.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX XX

Hoe kun je aardpeer het beste bewaren?

Aardperen drogen snel uit, je kunt ze dus niet heel erg lang bewaren. Bewaar ze maximaal een week in een plastic zak in de groentelade van de koelkast.

Hoe kies je de juiste aardpeer?

Aardperen kunnen verschillende kleuren hebben, van geel tot roze of paarsachtig met een crèmekleurige binnenkant.

Let erop dat de aardperen stevig aanvoelen en niet uitgedroogd zijn. Kies eventueel aardperen die het minst kronkelig zijn, dan zullen ze minder lastig schoon te maken zijn.

Soorten aardpeer

Er bestaan verschillende soorten aardperen, de standaard aardperen zijn lichtgeel van kleur en zeer onregelmatig van vorm. De meestvoorkomende aardperen zijn echter roze/paarsachtig en minder onregelmatig van vorm.

VoedingswaardePer 100 gram aardpeer
Energiewaarde81 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels18 gram
Eiwitten2,5 gram plantaardig
Koolhydraten17,5 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingswaardetabel.nl


Aardpeer: Veel gestelde vragen

Is aardpeer een aardappel?

Een aardpeer groeit net als aardappels onder grond, maar de aardpeer is familie van de zonnebloem. De knollen die onder de grond groeien zijn eetbaar, hieruit groeien hele hoge planten die in de herfst gele bloemen geven. Deze bloemen lijken ook wel iets op kleine zonnebloemen.

Is een aardpeer gezond?

De aardpeer is rijk aan vezels, vitamines en mineralen en geeft veel energie. Ze zijn goed voor de darmflora en geven een voldaan gevoel.

Kun je aardpeer rauw eten?

Verse aardpeer kun je rauw eten, deze is lichtzoet en krokant.

Lekkere recepten met aardpeer


Gratin van aardpeer

Gratin van aardpeer

Een gratin van aardpeer met spekjes, prei en een krokante kaas laag is heerlijk op een koude dag. Klaar binnen 50 minuten. Recept voor 4 personen.

Geroosterde aardperen

Geroosterde aardperen

Vergeten groente die je heerlijk als bijgerecht kunt serveren bij vlees, vis of in een salade. Klaar in een half uur, recept voor 4 personen.

Boerenkool stamppot met aardpeer

Boerenkool stamppot met aardpeer

Een boerenkool stamppot met aardpeer is een heerlijke variatie op de ouderwetse boerenkoolstamppot. Aardperen zijn een vergeten groenten die bomvol smaak zitten en ook nog eens gezond zijn.

Aardpeersoep

Aardpeersoep

Een heerlijke romige aardpeersoep is een smaakvolle soep die perfect is voor de herfst en feestdagen. Extra lekker met hazelnoten en een vleugje nootmuskaat.

Aardpeersoep met scampi's

Aardpeersoep met scampi's

Maak een heerlijke soep met deze vergeten groente. Een aardpeersoep met scampi's is heerlijk romig. Recept voor 6 personen, klaar in 40 minuten tijd.

Aardpeer uit de oven

Aardpeer uit de oven

Aardpeer uit de oven is een makkelijk en gezond bijgerecht welke niet heel bekend is. Een ouderwetse groentesoort met een lichtzoete smaak die iets weg heeft van artisjok.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.