Kookgids - Aardappelen

Kookgids - Aardappelen

Aardappelen zijn ontzettend veelzijdig en een goede bron van zetmeel en vitamine C.


De aardappel is er in vele soorten en maten voor de lekkerste aardappelpuree tot perfect geroosterde aardappeltjes en meer.

De gezondheidsvoordelen van aardappelen

Naast koolhydraten bevat aardappel ook ontzettend veel zetmeel en vitamine C. 

De aardappel is een groente die een goede bron van kalium is. Een aardappel bestaat voor 80% uit water en bevat slechts 80 kcal per 100 gram.

Wanneer zijn nieuwe aardappelen verkrijgbaar?

Nieuwe aardappelen - ofwel vroege aardappelen - uit Nederland zijn verkrijgbaar vanaf juni of juli. De nieuwe aardappelen die al in april in de winkels verschijnen komen meestal uit het Middelllandse zeegebied.

Nieuwe aardappelen staan erom bekend dat ze een dunne schil hebben en een lichtzoete smaak.

Aardappelen in het algemeen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, afhankelijk van de soort. Elke maand van het jaar is er wel een aardappelsoort in het seizoen.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je aardappelen het beste bewaren?

Aardappelen kun je het beste in de kelder of een andere donkere en koele plek bewaren. 

Bewaar aardappelen echter niet in de koelkast, door de kou gaan ze snel achterhoud aangezien het zetmeel dan wordt omgezet in suiker. Door het vocht in de koelkast kunnen ze ook snel gaan rotten.

Hoe kies je de juiste aardappelen?

Let erop dat de aardappele stevig is, geen rotte of zachte plekken heeft maar ook niet deels groen is. Let er ook op dat de aardappel geen uitlopers heeft.

Let er ook op dat je de juiste aardappel kiest voor het gerecht dat je ermee gaat maken. Gebruik bijvoorbeeld kruimige aardappelen voor aardappelpuree en vastkokende aardappelen als de aardappel na het garen steviger moet blijven.

Soorten aardappel

Er bestaan ontzettend veel soorten aardappels, zo heeft elk land zijn eigen favorieten.

De populairste aardappelrassen:

  • Bildstar
  • Bintje
  • Doré
  • Eigenheimer
  • Frieslander
  • Irene
  • Opperdoes
  • Roseval
  • Truffelaardappel (vitelotte)

VoedingswaardePer 100 gram
Energiewaarde353 kcal
Vet0,3 gram
Voedingsvezels1,6 gram
Eiwitten2 gram plantaardig
Koolhydraten3,3 gram
Natrium/zout0,004 gram natrium
0,010 gram zout
VitaminesVitamine B1 0,06 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B2 0,01 mg
Vitamine B6 0,187 mg
Vitamine C 9 mg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 0,1 mg
BronVoedingscentrum.nl


Aardappelen: Veel gestelde vragen

Hoe lang moet je aardappelen koken?

De kooktijd is afhankelijk van de soort en het formaat van de aardappel. Aardappelen die in stukken zijn gesneden zijn meestal na 15 tot 20 minuten gaar. Je kunt dit controleren door er met een vork in te prikken.

Hoeveel aardappelen per persoon?

Een gemiddelde portie aardappelen voor de hoofdmaaltijd is zo'n 250 - 300 gram per persoon.

Is aardappel groente?

In Nederland wordt de aardappel gezien als graanproduct.

In Nederland wordt de aardappel gek genoeg niet gezien als groente, terwijl de rest van de wereld dit wel als groente ziet. Het is ook veel logischer om de aardappel als groente te benoemen, het is namelijk een knol net zoals bijvoorbeeld de koolraap.

Lekkere recepten met aardappel


Draadjesvlees à la oma

Draadjesvlees à la oma

Dit overheerlijke recept voor draadjesvlees komt van mijn oma. Ik eet het nog regelmatig bij mijn vader, want is het zo'n ouderwets lekker stukje vlees!

Bloemkool broccoli soep

Bloemkool broccoli soep

Deze vegetarische bloemkool broccoli soep is super makkelijk om te maken met weinig ingrediënten. Staat binnen een half uur op tafel.

Zuurkoolschotel met ananas

Zuurkoolschotel met ananas

Een zuurkoolschotel met ananas is verrassend lekker. De combinatie zuur, zoet en kruiden past perfect bij elkaar. Met een heerlijke krokante laag kaas!

Aardappel-knolselderijpuree

Aardappel-knolselderijpuree

Een smeuïge aardappel-knolselderijpuree die makkelijk te maken is en daarom het perfecte bijgerecht met extra groenten. Heerlijk romig en zacht van smaak.

Andijvie stamppot

Andijvie stamppot

Andijvie stamppot is ouderwets lekker met spek en rauwe andijvie. Precies zoals mijn oma dit altijd maakte, comfort food op zijn best. Klaar in 20 minuten.

Maleisische noedelsoep met kip

Maleisische noedelsoep met kip

Zin in een hartige soep? Maak dan deze Maleisische noedelsoep met kip, ook wel bekend als Soto Ayam. Een vullende soep, boordevol kruiden.


Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!