Aardappelen zijn ontzettend veelzijdig en een goede bron van zetmeel en vitamine C.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 20-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 30-10-2023
De aardappel is er in vele soorten en maten voor de lekkerste aardappelpuree tot perfect geroosterde aardappeltjes en meer.
Naast koolhydraten bevat aardappel ook ontzettend veel zetmeel en vitamine C.
De aardappel is een groente die een goede bron van kalium is. Een aardappel bestaat voor 80% uit water en bevat slechts 80 kcal per 100 gram.
Nieuwe aardappelen - ofwel vroege aardappelen - uit Nederland zijn verkrijgbaar vanaf juni of juli. De nieuwe aardappelen die al in april in de winkels verschijnen komen meestal uit het Middelllandse zeegebied.
Nieuwe aardappelen staan erom bekend dat ze een dunne schil hebben en een lichtzoete smaak.
Aardappelen in het algemeen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, afhankelijk van de soort. Elke maand van het jaar is er wel een aardappelsoort in het seizoen.
Aardappelen kun je het beste in de kelder of een andere donkere en koele plek bewaren.
Bewaar aardappelen echter niet in de koelkast, door de kou gaan ze snel achterhoud aangezien het zetmeel dan wordt omgezet in suiker. Door het vocht in de koelkast kunnen ze ook snel gaan rotten.
Let erop dat de aardappele stevig is, geen rotte of zachte plekken heeft maar ook niet deels groen is. Let er ook op dat de aardappel geen uitlopers heeft.
Let er ook op dat je de juiste aardappel kiest voor het gerecht dat je ermee gaat maken. Gebruik bijvoorbeeld kruimige aardappelen voor aardappelpuree en vastkokende aardappelen als de aardappel na het garen steviger moet blijven.
Er bestaan ontzettend veel soorten aardappels, zo heeft elk land zijn eigen favorieten.
De populairste aardappelrassen:
Hoe lang moet je aardappelen koken?
De kooktijd is afhankelijk van de soort en het formaat van de aardappel. Aardappelen die in stukken zijn gesneden zijn meestal na 15 tot 20 minuten gaar. Je kunt dit controleren door er met een vork in te prikken.
Hoeveel aardappelen per persoon?
Een gemiddelde portie aardappelen voor de hoofdmaaltijd is zo'n 250 - 300 gram per persoon.
Is aardappel groente?
In Nederland wordt de aardappel gezien als graanproduct.
In Nederland wordt de aardappel gek genoeg niet gezien als groente, terwijl de rest van de wereld dit wel als groente ziet. Het is ook veel logischer om de aardappel als groente te benoemen, het is namelijk een knol net zoals bijvoorbeeld de koolraap.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.