Aardappelen zijn ontzettend veelzijdig en een goede bron van zetmeel en vitamine C.
De aardappel is er in vele soorten en maten voor de lekkerste aardappelpuree tot perfect geroosterde aardappeltjes en meer.
Naast koolhydraten bevat aardappel ook ontzettend veel zetmeel en vitamine C.
De aardappel is een groente die een goede bron van kalium is. Een aardappel bestaat voor 80% uit water en bevat slechts 80 kcal per 100 gram.
Nieuwe aardappelen - ofwel vroege aardappelen - uit Nederland zijn verkrijgbaar vanaf juni of juli. De nieuwe aardappelen die al in april in de winkels verschijnen komen meestal uit het Middelllandse zeegebied.
Nieuwe aardappelen staan erom bekend dat ze een dunne schil hebben en een lichtzoete smaak.
Aardappelen in het algemeen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, afhankelijk van de soort. Elke maand van het jaar is er wel een aardappelsoort in het seizoen.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Aardappelen kun je het beste in de kelder of een andere donkere en koele plek bewaren.
Bewaar aardappelen echter niet in de koelkast, door de kou gaan ze snel achterhoud aangezien het zetmeel dan wordt omgezet in suiker. Door het vocht in de koelkast kunnen ze ook snel gaan rotten.
Let erop dat de aardappele stevig is, geen rotte of zachte plekken heeft maar ook niet deels groen is. Let er ook op dat de aardappel geen uitlopers heeft.
Let er ook op dat je de juiste aardappel kiest voor het gerecht dat je ermee gaat maken. Gebruik bijvoorbeeld kruimige aardappelen voor aardappelpuree en vastkokende aardappelen als de aardappel na het garen steviger moet blijven.
Er bestaan ontzettend veel soorten aardappels, zo heeft elk land zijn eigen favorieten.
De populairste aardappelrassen:
Voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energiewaarde | 353 kcal |
Vet | 0,3 gram |
Voedingsvezels | 1,6 gram |
Eiwitten | 2 gram plantaardig |
Koolhydraten | 3,3 gram |
Natrium/zout | 0,004 gram natrium 0,010 gram zout |
Vitamines | Vitamine B1 0,06 mg Vitamine B12 0,00 µg Vitamine B2 0,01 mg Vitamine B6 0,187 mg Vitamine C 9 mg Vitamine D 0,0 µg Vitamine E 0,1 mg |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe lang moet je aardappelen koken?
De kooktijd is afhankelijk van de soort en het formaat van de aardappel. Aardappelen die in stukken zijn gesneden zijn meestal na 15 tot 20 minuten gaar. Je kunt dit controleren door er met een vork in te prikken.
Hoeveel aardappelen per persoon?
Een gemiddelde portie aardappelen voor de hoofdmaaltijd is zo'n 250 - 300 gram per persoon.
Is aardappel groente?
In Nederland wordt de aardappel gezien als graanproduct.
In Nederland wordt de aardappel gek genoeg niet gezien als groente, terwijl de rest van de wereld dit wel als groente ziet. Het is ook veel logischer om de aardappel als groente te benoemen, het is namelijk een knol net zoals bijvoorbeeld de koolraap.
Een hutspot ovenschotel is 2 heerlijke dingen combineren. Want wat is er lekkerder dan een stamppot? Een stamppot met een krokante kaaslaag!
Een gladde en smeuïge aardappelpuree met bieslook is een heerlijk bijgerecht. Simpel en toch extra lekker door de verse bieslook.
Deze Oekraïense hartige Borscht (rode bietensoep) ziet er niet alleen heel gaaf uit, hij smaakt ook fantastisch! Een goed gevulde soep met kool, wortel en rode bieten.
Deze gnocchi met tomatensaus zijn heerlijk zacht en worden geserveerd met een simpele tomatensaus. Klaar in een uur tijd.
Deze vegetarische bloemkool broccoli soep is super makkelijk om te maken met weinig ingrediënten. Staat binnen een half uur op tafel.
Lekker doordeweeks recept, een bloemkoolschotel met ham en kaas. Recept voor 4 personen, klaar in minder dan een uur tijd.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.