Kookgids - Aalbessen

Kookgids - Aalbessen

Aalbessen vallen in de categorie 'rood fruit', maar er zijn behalve rode bessen ook o.a. witte, gele en roze bessen.


Aalbessen zijn heerlijk fris en een tikje zuur qua smaak, een favoriet in desserts en gebak. De rode besjes zijn ook lekker in een hartig gerecht, zoals in een salade.

De gezondheidsvoordelen van aalbessen

Aalbessen bevatten veel water en zijn daardoor dorstlessend. Ze zijn rijk aan vezels waardoor ze goed zijn voor de darmen.

Ze zijn daarnaast rijk aan vitamine C, kalium, fosfor, calcium, maar vooral ijzer. Ook bevatten aalbessen antioxidanten, waardoor ze een beschermde werking tegen hart- en vaatziekten hebben.

Wanneer zijn aalbessen verkrijgbaar?

Het hoogseizoen van aalbessen is van juni tot augustus, maar aalbessen uit Nederland zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXX

Hoe kun je aalbessen het beste bewaren?

Aalbessen kun je het beste zo snel mogelijk gebruiken, ze kunnen namelijk maar maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard aangezien ze erg kwetsbaar zijn.

Hoe kies je de juiste aalbessen?

Kies aalbessen die er fris van kleur uit zien, kijk vooral naar de besjes op de bodem van het bakje. Aalbessen zijn erg kwetsbaar dus de onderste besjes zijn het snelst niet meer mooi.

Soorten aalbessen

Er bestaan heel veel soorten aalbessen, naast verschillende rassen bestaan er ook meerdere kleuren. Behalve rode besjes bestaan er ook witte, roze en gele bessen. 

Naast de kleine aalbessen bestaan er ook kruisbessen (stekelbessen), deze zijn er ook in verschillende kleuren en zijn iets groter dan aalbessen.

VoedingswaardePer 100 gram aalbessen
Energiewaarde36 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels3,4 gram
Eiwitten1,1 gram plantaardig
Koolhydraten4,4 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Aalbessen: Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen rode bessen en aalbessen?

Er zit geen verschil tussen rode bessen en aalbessen, er zijn wel verschillen in rassen. Zo zijn er vroege rassen en wat latere rassen, dit heeft te maken met het seizoen waarin de bessen rijp zijn. 

Wat voor soort bessen zijn er?

Er zijn veel soorten bessen, deze zijn volop verkrijgbaar in de zomermaanden. Behalve aalbessen zijn er o.a. ook kruisbessen, blauwe bessen, bosbessen, vlierbessen, jeneverbessen, gojibessen en nog veel meer.

Lekkere recepten met aalbessen


Vanille mousse met rood fruit

Vanille mousse met rood fruit

Een luchtige vanille mousse met rood fruit is het ideale snelle toetje tijdens de feestdagen. Een groots effect voor weinig moeite en te maken met weinig ingrediënten. Extra lekker met frambozen en mini schuimpjes.

Dutch baby pancake

Dutch baby pancake

Je zou denken dat een Dutch baby pancake uit Nederland komt, maar deze super luchtige pannenkoek uit de oven komt uit Amerika. Extra lekker met vers fruit en vanille room.

Madeleines met aalbessen

Madeleines met aalbessen

Deze madeleines met aalbessen zijn heerlijke luchtige cakejes met rode besjes en witte chocolade. Een zomerse lekkernij voor bij de koffie of thee.

Karnemelk panna cotta

Karnemelk panna cotta

Maak zelf een Italiaanse karnemelk panna cotta, heerlijk romig en zó klaar. Serveer met lekkere rode besjes of ander rood fruit.

Witte chocolademousse met rood fruit

Witte chocolademousse met rood fruit

Deze witte chocolademousse is ontzettend luchtig en een tikje zoet. Door de combinatie met het frisse en zurige van het rood fruit de perfecte combinatie.

Eton mess met rode bessen

Eton mess met rode bessen

Een nog simpelere versie van de klassieke Engelse Eton mess. Extra lekker met verkruimelde zoete meringues, slagroom en zure besjes in deze eton mess met rode bessen.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.