Aalbessen vallen in de categorie 'rood fruit', maar er zijn behalve rode bessen ook o.a. witte, gele en roze bessen.
Aalbessen zijn heerlijk fris en een tikje zuur qua smaak, een favoriet in desserts en gebak. De rode besjes zijn ook lekker in een hartig gerecht, zoals in een salade.
Aalbessen bevatten veel water en zijn daardoor dorstlessend. Ze zijn rijk aan vezels waardoor ze goed zijn voor de darmen.
Ze zijn daarnaast rijk aan vitamine C, kalium, fosfor, calcium, maar vooral ijzer. Ook bevatten aalbessen antioxidanten, waardoor ze een beschermde werking tegen hart- en vaatziekten hebben.
Het hoogseizoen van aalbessen is van juni tot augustus, maar aalbessen uit Nederland zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X |
Aalbessen kun je het beste zo snel mogelijk gebruiken, ze kunnen namelijk maar maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard aangezien ze erg kwetsbaar zijn.
Kies aalbessen die er fris van kleur uit zien, kijk vooral naar de besjes op de bodem van het bakje. Aalbessen zijn erg kwetsbaar dus de onderste besjes zijn het snelst niet meer mooi.
Er bestaan heel veel soorten aalbessen, naast verschillende rassen bestaan er ook meerdere kleuren. Behalve rode besjes bestaan er ook witte, roze en gele bessen.
Naast de kleine aalbessen bestaan er ook kruisbessen (stekelbessen), deze zijn er ook in verschillende kleuren en zijn iets groter dan aalbessen.
Voedingswaarde | Per 100 gram aalbessen |
---|---|
Energiewaarde | 36 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 3,4 gram |
Eiwitten | 1,1 gram plantaardig |
Koolhydraten | 4,4 gram |
Natrium/zout | 0 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Wat is het verschil tussen rode bessen en aalbessen?
Er zit geen verschil tussen rode bessen en aalbessen, er zijn wel verschillen in rassen. Zo zijn er vroege rassen en wat latere rassen, dit heeft te maken met het seizoen waarin de bessen rijp zijn.
Wat voor soort bessen zijn er?
Er zijn veel soorten bessen, deze zijn volop verkrijgbaar in de zomermaanden. Behalve aalbessen zijn er o.a. ook kruisbessen, blauwe bessen, bosbessen, vlierbessen, jeneverbessen, gojibessen en nog veel meer.
Het beste aan de zomer is het fruit, zoveel lekker fruit. Met al dat zomerse fruit kun je deze heerlijke roze besjes en meringue taart maken!
Deze witte chocolademousse is ontzettend luchtig en een tikje zoet. Door de combinatie met het frisse en zurige van het rood fruit de perfecte combinatie.
Zoet en zuur dessert, perfect in balans. Zomerse luchtige rood fruit en roomkaas souffle is klaar in een half uur. Recept voor 4 personen.
Maak elk feest compleet met deze heerlijke feesttaart met zomervruchten en witte chocolade. Recept voor 12 personen, klaar in 1 uur 20 minuten.
Een ontbijt met pannenkoeken is volgens velen het ultieme weekend ontbijtje. Deze rode bieten pannenkoeken zijn naast ontzettend lekker ook nog eens gezond.
Een spoom is een heerlijk verfrissende cocktail die geserveerd wordt als tussengerecht van een meergangen menu, met als doel de smaakpupillen te neutraliseren.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.