Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof

(24)

Zodra het buiten kouder wordt, zetten we weer vaker verwarmende stoofpotjes op tafel. Bijvoorbeeld deze spezzatino, ofwel een Italiaanse kalfsstoof, ook lekker met rundvlees. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 28-09-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023

Kooktijd 2 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 800 gram kalfs stoofvlees (of runder stoofvlees)
  • 300 gram gerookte spekjes
  • 1 ui
  • 1 bleekselderij stengel
  • scheut olijfolie
  • klont roomboter
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse salie
  • 2 eetlepels bloem
  • zwarte peper en zout naar smaak
  • 400 ml kalfsbouillon
  • 2 wortelen
  • 150 ml witte wijn
Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • braadpan met deksel
  • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 2 uur 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/spezzatino-italiaanse-kalfsstoof


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de ui en snijd deze fijn. Was de bleekselderij stengel en snijd deze in stukjes. Schil de wortel en snijd deze in plakjes.

Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van het kalfsvlees, maar onthoud dat vet smaak geeft aan het vlees. Snijd het vlees in vrij kleine stukjes en bestrooi met peper en zout.

Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof
Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof

Spezzatino afmaken – 2 uur + 30 minuten

Verhit een klont boter samen met een scheut olijfolie in een braadpan. Bedek de stukjes vlees met een dun laagje bloem en bak het vlees mooi bruin. Je kunt het vlees het beste in delen bakken om ze mooi rondom dicht te schroeien.

Voeg de spekjes samen met de ui toe aan het stoofvlees en bak enkele minuten mee. Bak de wortel en bleekselderij nog ongeveer 5 minuten mee.

Voeg de salie, rozemarijn, tijm en laurierblaadjes toe en blus het geheel af met witte wijn.

Voeg 400 ml kalfsbouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra de stoofpot kookt en laat de spezzatino ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.

Breng op smaak met zwarte peper en zout. Verwijder de kruiden en serveer deze Italiaanse stoof bijvoorbeeld met friet, aardappelpuree of pasta. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
24 stemmen

Spezzatino - Italiaanse kalfsstoof: Veel gestelde vragen

Wat is spezzatino?

Spezzatino is stoofvlees op Italiaanse wijze. Dit stoofpotje wordt gemaakt met kalfs-, rund-, lams- of varkensvlees.

Kan ik de spekjes weglaten?

Je kunt de spekjes in deze stoofpot prima weglaten. Gebruik dan wel meer peper en zout om de stoofpot toch hartiger te maken.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.