Spaghetti vongole is een klassiek Italiaans gerecht met lichte smaken. Een perfecte pasta om indruk te maken tijdens een etentje, terwijl deze pasta snel klaar is.
Een spaghetti vongole, officieel pasta alle vongole, is een klassiek Italiaans gerecht met venusschelpen, knoflook, witte wijn en peterselie. Een eenvoudig gerecht met veel smaak die de smaak van de vongole (venusschelpen) het beste tot het recht laten komen.
Deze klassieke pasta kent zijn oorsprong in de regio Campanië, in het zuiden van Italië. Waan je op een zonnig terras met deze fantastische lichte pasta, extra lekker met een wit wijntje en een knapperige salade.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 03-02-2025, dit recept is voor 2 personen en duurt 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-02-2025
Was de venusschelpen 3 keer in koud stromend water om er zeker van te zijn dat er geen zand meer in zit.
Vul een grote pan met water en een flinke snuf zout en breng aan de kook.
Pel de knoflooktenen en plet deze met een koksmes, maar laat de knoflooktenen heel.
Hak de platte peterselie fijn en zet opzij.
Kook de spaghetti 5 minuten lang in het kokende water, zorg ervoor dat deze niet te gaar is aangezien je de pasta verder zult garen in het vocht van de schelpen.
Verhit ondertussen 4 eetlepels olijfolie samen met de hele knoflooktenen op laag vuur. Laat de olie zachtjes de knoflooksmaak absorberen en verwijder dan de knoflook.
Zet het vuur hoog en voeg de schelpen toe aan de pan. Bak de schelpen ongeveer 3 minuten op hoog vuur en blus af met de witte wijn.
De venusschelpen zijn goed wanneer ze open gaan, schelpen die niet open gaan kun je het beste weggooien voor de veiligheid.
Voeg de spaghetti samen met 2 soeplepels van het pasta water en de fijngehakte peterselie toe en kook het geheel op hoog vuur tot het vocht grotendeels is verdampt. Dit zal ongeveer 5 minuten duren.
Breng op smaak met peper en zout en serveer direct met een partje of plakje citroen. Eet smakelijk!
Kan ik pasta vongole vooraf maken?
Je kunt een pasta vongole het beste direct na het maken serveren, aangezien de versheid van de schelpen zeer belangrijk is. De schelpen zullen bij het opnieuw opwarmen te gaar worden, waardoor ze taai kunnen worden.
Je kunt alle ingrediënten wel vooraf alvast klaar zetten, dan hoef je deze alleen nog maar te koken, bakken en samen te voegen vlak voor het serveren.
Horen er tomaten in pasta vongole?
In de klassieke pasta alle vongole horen geen tomaten, het wordt gemaakt van een lichte en simpele saus met knoflook, olijfolie, witte wijn en peterselie zodat de smaken van de vongole (venusschelpen) goed tot hun recht komen.
In sommige delen van Italië (voornamelijk aan de westkust) worden tomaten toegevoegd, dan heet het een pasta alle vongole rosso, ofwel een rode pasta met venusschelpen.
Per 1 persoonsportie:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
100 | gram | spaghetti | gluten | 359.00 | 67.00 g | 3.70 g | 3.00 g | 0.30 g | 13.50 g | 3.40 g | 20.00 mg | 1.60 mg | 30.00 mg | 60.00 mg | 160.00 mg | 200.00 mg | 0.15 mg | 1.60 mg | - | - | - | - | 0.06 mg | 0.17 mg | 0.07 mg | 0.06 mg | - | 8.00 µg | - | - | - |
300 | gram | venusschelpen | schaaldieren, vis, weekdieren | 255.00 | 6.00 g | 1.50 g | 3.00 g | 0.60 g | 48.00 g | - | 750.00 mg | 3.00 mg | 120.00 mg | 90.00 mg | 900.00 mg | 600.00 mg | 0.30 mg | 3.00 mg | 120.00 µg | 75.00 µg | 6.00 mg | 3.00 mg | 30.00 mg | 0.06 mg | 0.15 mg | 0.30 mg | 4.50 µg | 36.00 µg | 1.50 mg | 0.30 µg | - |
1 | knoflooktenen | 9.80 | 1.96 g | 0.06 g | 0.01 g | - | 0.42 g | 0.13 g | 0.28 mg | 0.10 mg | 11.90 mg | 1.40 mg | 42.00 mg | 9.10 mg | 0.02 mg | 0.07 mg | 0.11 µg | - | 0.98 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 0.28 µg | - | - | - | ||
2 | eetlepel | olijfolie | 247.24 | 0.06 g | - | 27.94 g | 4.06 g | - | - | 0.28 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
60 | ml | witte wijn | sulfiet | 48.00 | 0.30 g | 0.30 g | - | - | 0.12 g | - | 1.20 mg | 0.36 mg | 6.00 mg | 6.00 mg | 48.00 mg | 9.00 mg | 0.04 mg | 0.12 mg | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - |
5 | takje | platte peterselie | 5.95 | 0.26 g | - | 0.03 g | - | 0.77 g | 0.79 g | 5.25 mg | 1.31 mg | 7.00 mg | 8.75 mg | 148.75 mg | 22.75 mg | 0.01 mg | 0.16 mg | - | - | 28.00 mg | - | 0.16 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | 0.03 mg | - | 21.00 µg | - | - | - | |
peper en zout | 8.79 | 2.27 g | 0.02 g | 0.11 g | 0.05 g | 0.36 g | 0.89 g | 678.27 mg | 0.18 mg | 8.00 mg | 2.66 mg | 22.17 mg | 3.03 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 1.03 µg | 0.04 µg | 2.67 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.35 µg | 0.16 mg | 5.73 µg | - | |||
0.25 | citroen | 10.80 | 1.95 g | 0.90 g | 0.12 g | - | 0.15 g | 0.66 g | 0.60 mg | 0.03 mg | 3.00 mg | 3.00 mg | 45.00 mg | 6.00 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | - | 13.50 mg | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 2.40 µg | - | - | - | ||
944.57 | 79.80 g | 6.49 g | 34.22 g | 5.01 g | 63.32 g | 5.87 g | 1455.88 mg | 6.58 mg | 185.90 mg | 171.81 mg | 1365.92 mg | 849.88 mg | 0.55 mg | 5.00 mg | 121.14 µg | 75.04 µg | 51.15 mg | 3.00 mg | 30.22 mg | 0.29 mg | 0.29 mg | 0.46 mg | 4.50 µg | 68.03 µg | 1.66 mg | 6.03 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!