Spaghetti vongole: klassieke pasta met venusschelpen
😍 6 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Spaghetti vongole

Spaghetti vongole is een klassiek Italiaans gerecht met lichte smaken. Een perfecte pasta om indruk te maken tijdens een etentje, terwijl deze pasta snel klaar is.

25 minuten
2 personen

Een spaghetti vongole, officieel pasta alle vongole, is een klassiek Italiaans gerecht met venusschelpen, knoflook, witte wijn en peterselie. Een eenvoudig gerecht met veel smaak die de smaak van de vongole (venusschelpen) het beste tot het recht laten komen.

Deze klassieke pasta kent zijn oorsprong in de regio Campanië, in het zuiden van Italië. Waan je op een zonnig terras met deze fantastische lichte pasta, extra lekker met een wit wijntje en een knapperige salade.

Spaghetti vongole ingrediënten

Recept spaghetti vongole

Ingrediënten

2 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept spaghetti vongole allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-02-2025, dit recept is voor 2 personen en duurt 25 minuten.

Bijgewerkt op: 09-02-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
25 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Was de venusschelpen 3 keer in koud stromend water om er zeker van te zijn dat er geen zand meer in zit.

Vul een grote pan met water en een flinke snuf zout en breng aan de kook.

Pel de knoflooktenen en plet deze met een koksmes, maar laat de knoflooktenen heel.

Hak de platte peterselie fijn en zet opzij.

Spaghetti vongole: klassieke pasta met venusschelpen
Spaghetti vongole: klassieke pasta met venusschelpen

Spaghetti vongole maken – 15 minuten

Kook de spaghetti 5 minuten lang in het kokende water, zorg ervoor dat deze niet te gaar is aangezien je de pasta verder zult garen in het vocht van de schelpen.

Verhit ondertussen 4 eetlepels olijfolie samen met de hele knoflooktenen op laag vuur. Laat de olie zachtjes de knoflooksmaak absorberen en verwijder dan de knoflook.

Zet het vuur hoog en voeg de schelpen toe aan de pan. Bak de schelpen ongeveer 3 minuten op hoog vuur en blus af met de witte wijn.

De venusschelpen zijn goed wanneer ze open gaan, schelpen die niet open gaan kun je het beste weggooien voor de veiligheid.

Zelf pasta vongole maken
Zelf pasta vongole maken

Voeg de spaghetti samen met 2 soeplepels van het pasta water en de fijngehakte peterselie toe en kook het geheel op hoog vuur tot het vocht grotendeels is verdampt. Dit zal ongeveer 5 minuten duren.

Breng op smaak met peper en zout en serveer direct met een partje of plakje citroen. Eet smakelijk!

Tips!

Kan ik pasta vongole vooraf maken?

Je kunt een pasta vongole het beste direct na het maken serveren, aangezien de versheid van de schelpen zeer belangrijk is. De schelpen zullen bij het opnieuw opwarmen te gaar worden, waardoor ze taai kunnen worden.

Je kunt alle ingrediënten wel vooraf alvast klaar zetten, dan hoef je deze alleen nog maar te koken, bakken en samen te voegen vlak voor het serveren.

Horen er tomaten in pasta vongole?

In de klassieke pasta alle vongole horen geen tomaten, het wordt gemaakt van een lichte en simpele saus met knoflook, olijfolie, witte wijn en peterselie zodat de smaken van de vongole (venusschelpen) goed tot hun recht komen.

In sommige delen van Italië (voornamelijk aan de westkust) worden tomaten toegevoegd, dan heet het een pasta alle vongole rosso, ofwel een rode pasta met venusschelpen.

Wat vind je hiervan?

6 waarderingen
😍
6
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
944.57 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
79.80 g
6.49 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
34.22 g
5.01 g
Eiwitten
63.32 g
Vezels
5.87 g
Natrium
1455.88 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
100 gram spaghetti gluten 359.00 67.00 g 3.70 g 3.00 g 0.30 g 13.50 g 3.40 g 20.00 mg 1.60 mg 30.00 mg 60.00 mg 160.00 mg 200.00 mg 0.15 mg 1.60 mg - - - - 0.06 mg 0.17 mg 0.07 mg 0.06 mg - 8.00 µg - - -
300 gram venusschelpen schaaldieren, vis, weekdieren 255.00 6.00 g 1.50 g 3.00 g 0.60 g 48.00 g - 750.00 mg 3.00 mg 120.00 mg 90.00 mg 900.00 mg 600.00 mg 0.30 mg 3.00 mg 120.00 µg 75.00 µg 6.00 mg 3.00 mg 30.00 mg 0.06 mg 0.15 mg 0.30 mg 4.50 µg 36.00 µg 1.50 mg 0.30 µg -
1 knoflooktenen 9.80 1.96 g 0.06 g 0.01 g - 0.42 g 0.13 g 0.28 mg 0.10 mg 11.90 mg 1.40 mg 42.00 mg 9.10 mg 0.02 mg 0.07 mg 0.11 µg - 0.98 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.03 mg - 0.28 µg - - -
2 eetlepel olijfolie 247.24 0.06 g - 27.94 g 4.06 g - - 0.28 mg - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
60 ml witte wijn sulfiet 48.00 0.30 g 0.30 g - - 0.12 g - 1.20 mg 0.36 mg 6.00 mg 6.00 mg 48.00 mg 9.00 mg 0.04 mg 0.12 mg - - - - - - 0.01 mg 0.01 mg - - - - -
5 takje platte peterselie 5.95 0.26 g - 0.03 g - 0.77 g 0.79 g 5.25 mg 1.31 mg 7.00 mg 8.75 mg 148.75 mg 22.75 mg 0.01 mg 0.16 mg - - 28.00 mg - 0.16 mg 0.02 mg 0.05 mg 0.03 mg - 21.00 µg - - -
peper en zout 8.79 2.27 g 0.02 g 0.11 g 0.05 g 0.36 g 0.89 g 678.27 mg 0.18 mg 8.00 mg 2.66 mg 22.17 mg 3.03 mg 0.02 mg 0.02 mg 1.03 µg 0.04 µg 2.67 mg - - - - 0.01 mg - 0.35 µg 0.16 mg 5.73 µg -
0.25 citroen 10.80 1.95 g 0.90 g 0.12 g - 0.15 g 0.66 g 0.60 mg 0.03 mg 3.00 mg 3.00 mg 45.00 mg 6.00 mg 0.02 mg 0.03 mg - - 13.50 mg - - 0.02 mg 0.01 mg 0.01 mg - 2.40 µg - - -
    944.57 79.80 g 6.49 g 34.22 g 5.01 g 63.32 g 5.87 g 1455.88 mg 6.58 mg 185.90 mg 171.81 mg 1365.92 mg 849.88 mg 0.55 mg 5.00 mg 121.14 µg 75.04 µg 51.15 mg 3.00 mg 30.22 mg 0.29 mg 0.29 mg 0.46 mg 4.50 µg 68.03 µg 1.66 mg 6.03 µg -
0 reacties op "Spaghetti vongole"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.