Ohmydish.nl


Shepherd's pie met zoete aardappel

Deze shepherd's pie met zoete aardappel is misschien nog wel lekkerder dan de klassieker. Een heerlijke ovenschotel met lamsgehakt, puree en kaas.

1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Shepherd's pie met zoete aardappel

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram lamsgehakt
  • 2 grote zoete aardappelen
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • 2 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 350 ml kippenbouillon
  • 1 grote wortel
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 eetlepels Worcestershiresaus
  • Anderhalve theelepel tomatenpuree
  • 240 ml rode wijn
  • Flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas
Shepherd's pie met zoete aardappel ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • rasp
  • snijplank + koksmes
  • grote bakpan
  • houten lepel
  • dunschiller
  • oven
  • grote ovenschaal
  • Fijne zeef + grote lepel of aardappelstamper

Bereiden


1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/shepherds-pie-met-zoete-aardappel


Voorbereiding – 45 minuten

Rasp de ui, wortel en 2 tenen knoflook en zet opzij. Verhit olijfolie in een grote bakpan. Bak het lamsgehakt ongeveer 5 minuten op middel-hoog vuur.

Voeg de geraspte ui, wortels en knoflook toe en bak nog enkele minuten langer. 

Voeg Worcestershiresaus, tomatenpuree en de takjes rozemarijn en tijm toe. Bak nogmaals 3 - 4 minuten, en blijf continue roeren. 

Shepherd's pie met zoete aardappel
Shepherd's pie met zoete aardappel

Giet 240 ml rode wijn erbij en reduceer deze, totdat deze vrijwel helemaal verdampt is. Voeg kippenbouillon toe, en breng aan de kook. Kook tot het lamsvlees ingedikt is. 

Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd deze in stukken. Kook de zoete aardappel in de grote pan gaar. Giet de aardappels af en pureer deze, dit kun je doen door deze door een fijne zeef te wrijven met behulp van een grote (soep) lepel of met een aardappelstamper.

Voeg een klontje boter en een klein scheutje melk toe en meng tot een smeuïge puree. Meng er een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas doorheen. Breng de puree en het gehaktmengsel op smaak met peper en zout.

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. 

De shepherd's pie met zoete aardappel afmaken – 25 minuten

Verwijder de takjes tijm en rozemarijn en verdeel het lamsgehakt over de bodem van de ovenschaal. Schep er dan een laag puree overheen en bedek de puree met extra Parmezaanse kaas.

Bak de shepherds pie 20 minuten lang in de oven, of tot deze mooi goudbruin is. Eet smakelijk!

Shepherd's pie met zoete aardappel: veelgestelde vragen

Kan ik het lamsgehakt vervangen?

Je kunt het lamsgehakt eventueel vervangen door rundergehakt of half-om-half gehakt, maar dan zal het geen ‘shepherd’s pie' meer zijn. Met rundergehakt heet het namelijk een ‘cottage pie’.

Kan ik andere kaas gebruiken?

Je kunt eventueel de Parmezaanse kaas vervangen door een andere soort geraspte kaas, zoals bijvoorbeeld Grana padano, jonge kaas of Gruyère.

Wat vind jij van dit recept?
17 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Arancello maken
Volgend recept →
Gebakken paprikasalade

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.