Risolles
😍 27Geweldig
😋 5Lekker
😲 4Verrassend
😕 3Matig

Risolles

Zelf risolles maken is makkelijker dan je misschien zult denken. Dunne flensjes met een heerlijke en makkelijke vulling worden gepaneerd en daarna gefrituurd, de perfecte Indonesische snack!

1 uur 30 minuten
10 personen
Risolles ingrediënten

Recept risolles

Ingrediënten

10 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-09-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Bijgewerkt op: 17-01-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur 30 minuten

De vulling maken – 30 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de wortels en snijd deze in kleine blokjes, zorg ervoor dat ze niet te groot zijn anders zal het dichtvouwen lastiger gaan.

Was de prei en snijd deze in dunne halve ringen. Was het selderijblad en snijd dit vrij fijn. 

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe en bak tot het gehakt rul is.

Voeg de wortel, prei en erwtjes toe en bak nog ongeveer 10 minuten. Roer regelmatig en breng op smaak met selderij, peper en zout.

Maak een papje van een eetlepel maizena en een eetlepel water en bindt hiermee de vulling een beetje. Laat de vulling vervolgens volledig afkoelen.

Flensjes maken – 30 minuten

Meng bloem samen met twee eieren, 2 theelepels zout en 800 ml water. Meng goed met een garde tot een glad beslag.

Verhit een beetje boter in een middelgrote bakpan en voeg een lepel beslag toe aan de pan. Draai cirkels met de lepel van binnen naar buiten om het deeg te verdelen. Zodra het beslag aan de bovenkant droog is geworden, draai je het flensje om. Bak nog kort aan de andere kant, de flensjes hoeven niet bruin te worden. 

Verplaats het flensje naar een groot bord en herhaal voor het resterende beslag. Leg de flensjes op elkaar en laat ze volledig afkoelen.

De risolles afmaken – 30 minuten

Maak opnieuw een papje van een eetlepel maizena en een eetlepel water en zet opzij. Leg een flensje voor je op het aanrecht. Leg een flinke lepel vulling aan de onderkant en vouw de zijkanten over de vulling heen. Rol dan de onderkant over de vulling heen en plak dicht met het maizena papje.

Risolles maken - stap 1
Risolles maken - stap 1
Risolles maken - stap 2
Risolles maken - stap 2
Risolles maken - stap 3
Risolles maken - stap 3

Het is belangrijk dat de risolles goed dicht zijn, anders zal de vulling er tijdens het frituren uit lopen. Herhaal voor de resterende vulling en flensjes. Je kunt hier ongeveer 20 risolles mee maken.

Risolles maken - stap 4
Risolles maken - stap 4

Zet drie borden of kommetjes klaar; eentje met een laag bloem, de tweede met 2 losgeklopte eieren en een derde met een laag paneermeel.

Haal de risolles eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Zorg er telkens voor dat ze volledig bedekt zijn.

Risolles maken - stap 5
Risolles maken - stap 5

Verhit een flinke laag olie in een pan met dikke bodem. Frituur de gepaneerde risolles tot deze mooi goudbruin zijn, dit zal ongeveer 4 tot 5 minuten duren.

Frituur niet teveel risolles tegelijk, anders zullen ze minder mooi worden. 

Risolles
Risolles

Laat de risolles uitlekken op keukenpapier om overtillige olie op te vangen. Herhaal voor de resterende risolles en serveer direct met bijvoorbeeld chilisaus. Eet smakelijk!

Tips!

Wanneer worden risolles gegeten?

Risolles zijn vaak een onderdeel van een rijsttafel, maar ze worden ook vaak als snack gegeten.

Kan ik risolles invriezen?

Je kunt de risolles makkelijk invriezen, doe dit dan direct na het paneren. Plaats de ongebakken risolles op een bord met bakpapier en zet in de vriezer. 

Zodra ze bevroren zijn kun je ze van het bord afhalen en in een hersluitbare zak doen. Op deze manier kun je ze los uit de vriezer halen, zonder dat ze allemaal aan elkaar vast zitten.

Kunnen de risolles in de oven?

Je kunt de risolles eventueel bakken in de oven, maar voor echte risolles behoren ze gefrituurd te worden.

Kan ik risolles opnieuw opwarmen?

Je kunt de risolles opnieuw opwarmen in de oven, airfryer of eventueel in de magnetron.

Kan ik ook risolles maken met loempiavellen?

Voor echte risolles gebruik je flensjes/pannenkoekjes, maar je kunt eventueel ook loempiavellen gebruiken.

Wat vind je van dit recept?

39 waarderingen
😍
27
Geweldig
😋
5
Lekker
😲
4
Verrassend
😕
3
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
360.23 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
40.05 g
2.66 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
12.09 g
4.69 g
Eiwitten
19.63 g
Vezels
3.38 g
Natrium
749.94 mg
Mineralen
Ijzer
1.55 mg
Calcium
47.77 mg
Magnesium
34.15 mg
Kalium
34.15 mg
Fosfor
213.4 mg
Koper
0.18 mg
Zink
3.37 mg
Jodium
8.64 µg
Selenium
7.38 µg
Vitamines
Vitamine C
18.01 mg
Vitamine D
0.43 mg
Vitamine A
0.15 mg
Vitamine B1
0.17 mg
Vitamine B2
0.19 mg
Vitamine B6
0.29 mg
Vitamine B12
0.55 µg
Foliumzuur
43.15 µg
Vitamine E
0.3 mg
Vitamine K
1.21 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
4 reacties op "Risolles"
Ysa zegt op 27-09-2024
Ik heb eigenlijk enkele tips..... Ik vind het recept niet slecht, hij lijkt op mijn eeuwenoude recept. Tot ik zag dat er maizena gebruikt werd... Het zou eigenlijk gewoon bloem moeten zijn. Op deze hoeveelheid zeker 2 el die je nog even mee bakt met de vulling zodat het gaar wordt. Dan iets meer vloeistof, melk of bouillon/water. Ong.1 glas. Erbij gieten tot je een smeuïg wat ragout-achtig geheel hebt. Goed afkoelen voordat je gaat wikkelen. En alstublieft niet serveren met zoete chilisaus...zo jammer! Eet liever met scherpe mosterd of anders sriracha saus of sambal. En nog een ding: risolles (en andere snacks) zijn nooit een onderdeel van de rijsttafel. Zonde toch? Zij staan op zichzelf en horen bij koffie of thee (of borrel). Maar je mag ze natuurlijk eten wanneer je maar wilt, haha. En gebruik maar witte peper ipv zwart.... Verder goed recept.
Véronique zegt op 30-09-2024
Hallo Ysa, bedankt voor je bericht! Dat verklaart waarom het zo op de jouwe lijkt, dit is ook een eeuwenoud familierecept van een Indonesische vriendin. Vroeger was dit daar soms wel eens onderdeel van een rijsttafel, daar ken ik ze juist van. Maar ze zijn zeker mega lekker als snack, net zoals een loempia. Ik weet niet precies waar je hebt gelezen dat ik zwarte peper gebruik, want dat is niet zo. Veel liefs en een fijne avond, Véronique
Ysa zegt op 10-11-2024
Hallo Veronique, ik kwam toevallig langs en zag toe onze reacties. Wat leuk! Van die peper: inderdaad had ik dat nergens gelezen. En bij mijn recept staat alleen: veel witte peper..... Ik bak de flensjes ook alleen aan 1 kant. Op de gebakken kant gaat de vulling, de gaten maar ongebakken kant wordt licht gepaneerd en gebakken. Ik las ook nu pas over het invriezen. Ik vries ze altijd gebakken in en warm ze dan op on de oven. Eens heb ik de gewikkelde risolles ongebakken bewaard in de koelkast, maar de volgende dag waren de randen open gebarsten en waren het 2 helften met vulling ertussen..bakken was onmogelijk omdat de vulling er dan uit loopt. Dat durf ik dus niet meer. Ik neem aan dat je dat probleem niet hebt met het invriezen want dan zou je het niet doen. Heb jij misschien een idee waarom ze bij mij kapot gingen? Ik bak ze nu altijd meteen na het paneren, maar dat is zon werk, zenuwslopend, haha... Met vriendelijke groet, Ysa
Véronique zegt op 11-11-2024
Hi Ysa, bedankt voor je reactie! Waarom bak je de flensjes maar aan 1 kant? Ik vind ze zelf net iets steviger en makkelijker te rollen als ze kort aan beide kanten zijn gebakken. Bij het ongebakken bewaren in de koelkast zal het flensje zacht worden door de vulling. Hierdoor zal deze uit elkaar vallen, wat niet het geval is bij ongebakken invriezen. Zodra je ze dan uit de vriezer haalt, zou ik ze niet eerst laten ontdooien aangezien de kans op scheuren groter is (omdat de flensjes dan weer zacht worden). Direct na het paneren bakken om ze in te vriezen kan zeker ook, maar ik vind het zelf lekkerder om ze vanuit de vriezer te bakken ipv op te warmen. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.