Risolles

(22)

Zelf risolles maken is makkelijker dan je misschien zult denken. Dunne flensjes met een heerlijke en makkelijke vulling worden gepaneerd en daarna gefrituurd, de perfecte Indonesische snack!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-09-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-01-2024

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Lunch
Risolles

Ingrediënten


  • 500 gram gehakt (rund of half-om-half)
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 2 wortels
  • 200 gram erwtjes
  • halve prei
  • paar takjes bladselderij
  • peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel maizena + extra
  • flinke handvol paneermeel
  • frituurolie zoals zonnebloemolie
  • chilisaus om erbij te serveren

Ingrediënten flensjes

  • 400 gram bloem + extra
  • 4 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 800 ml water + extra

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan
  • houten lepel
  • grote kom
  • garde
  • middelgrote bakpan
  • spatel
  • 3 diepe borden en kommen
  • pan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • keukenpapier

Risolles Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/risolles


De vulling maken – 30 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de wortels en snijd deze in kleine blokjes, zorg ervoor dat ze niet te groot zijn anders zal het dichtvouwen lastiger gaan.

Was de prei en snijd deze in dunne halve ringen. Was het selderijblad en snijd dit vrij fijn. 

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe en bak tot het gehakt rul is.

Voeg de wortel, prei en erwtjes toe en bak nog ongeveer 10 minuten. Roer regelmatig en breng op smaak met selderij, peper en zout.

Maak een papje van een eetlepel maizena en een eetlepel water en bindt hiermee de vulling een beetje. Laat de vulling vervolgens volledig afkoelen.

Flensjes maken – 30 minuten

Meng bloem samen met twee eieren, 2 theelepels zout en 800 ml water. Meng goed met een garde tot een glad beslag.

Verhit een beetje boter in een middelgrote bakpan en voeg een lepel beslag toe aan de pan. Draai cirkels met de lepel van binnen naar buiten om het deeg te verdelen. Zodra het beslag aan de bovenkant droog is geworden, draai je het flensje om. Bak nog kort aan de andere kant, de flensjes hoeven niet bruin te worden. 

Verplaats het flensje naar een groot bord en herhaal voor het resterende beslag. Leg de flensjes op elkaar en laat ze volledig afkoelen.

De risolles afmaken – 30 minuten

Maak opnieuw een papje van een eetlepel maizena en een eetlepel water en zet opzij. Leg een flensje voor je op het aanrecht. Leg een flinke lepel vulling aan de onderkant en vouw de zijkanten over de vulling heen. Rol dan de onderkant over de vulling heen en plak dicht met het maizena papje.

Risolles maken - stap 1
Risolles maken - stap 1
Risolles maken - stap 2
Risolles maken - stap 2
Risolles maken - stap 3
Risolles maken - stap 3

Het is belangrijk dat de risolles goed dicht zijn, anders zal de vulling er tijdens het frituren uit lopen. Herhaal voor de resterende vulling en flensjes. Je kunt hier ongeveer 20 risolles mee maken.

Risolles maken - stap 4
Risolles maken - stap 4

Zet drie borden of kommetjes klaar; eentje met een laag bloem, de tweede met 2 losgeklopte eieren en een derde met een laag paneermeel.

Haal de risolles eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Zorg er telkens voor dat ze volledig bedekt zijn.

Risolles maken - stap 5
Risolles maken - stap 5

Verhit een flinke laag olie in een pan met dikke bodem. Frituur de gepaneerde risolles tot deze mooi goudbruin zijn, dit zal ongeveer 4 tot 5 minuten duren.

Frituur niet teveel risolles tegelijk, anders zullen ze minder mooi worden. 

Risolles
Risolles

Laat de risolles uitlekken op keukenpapier om overtillige olie op te vangen. Herhaal voor de resterende risolles en serveer direct met bijvoorbeeld chilisaus. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-09-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-01-2024


Waardeer dit recept!
22 stemmen

Risolles: Veel gestelde vragen

Wanneer worden risolles gegeten?

Risolles zijn vaak een onderdeel van een rijsttafel, maar ze worden ook vaak als snack gegeten.

Kan ik risolles invriezen?

Je kunt de risolles makkelijk invriezen, doe dit dan direct na het paneren. Plaats de ongebakken risolles op een bord met bakpapier en zet in de vriezer. 

Zodra ze bevroren zijn kun je ze van het bord afhalen en in een hersluitbare zak doen. Op deze manier kun je ze los uit de vriezer halen, zonder dat ze allemaal aan elkaar vast zitten.

Kunnen de risolles in de oven?

Je kunt de risolles eventueel bakken in de oven, maar voor echte risolles behoren ze gefrituurd te worden.

Kan ik risolles opnieuw opwarmen?

Je kunt de risolles opnieuw opwarmen in de oven, airfryer of eventueel in de magnetron.

Kan ik ook risolles maken met loempiavellen?

Voor echte risolles gebruik je flensjes/pannenkoekjes, maar je kunt eventueel ook loempiavellen gebruiken.

0 reacties op Risolles

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.