Pinsa romana

(18)

Pinsa romana is een pizzasoort met een ontzettend luchtig deeg. Het deeg wordt extra luchtig door verschillende soorten bloem, veel water en een lange rijstijd.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-08-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 26 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-01-2024

Kooktijd 26 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Vegetarische recepten
Pinsa romana

Ingrediënten


  • 500 gram bloem + extra
  • 50 gram rijstmeel
  • 30 gram sojabloem of kikkererwtenmeel
  • 5 gram droge gist
  • 400 ml koud water
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie + extra

Voor de topping:

  • mozzarella
  • chorizo
  • verse basilicum.

Kookgerei nodig


  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • grote bakplaat
  • huishoudfolie
  • deegschraper
  • oven
  • optioneel: pizzasteen
  • pizzaschep

Pinsa romana Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 26 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Vegetarische recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pinsa-romana


Voorbereiding – 15 minuten + dag wachttijd

Meng de bloemsoorten (rijstmeel, sojabloem en tarwebloem) samen met de gist in de kom van de elektrische mixer.

Voeg 200 ml koud water toe en kneed het deeg ongeveer 3 minuten. Voeg geleidelijk de rest van het water samen met een eetlepel zout en een eetlepel olijfolie toe en blijf kneden.

Blijf ongeveer 10 minuten kneden tot een soepel en elastisch deeg. 

Pinsa romana - stap 2
Pinsa romana - stap 1

Besprenkel een kom met een beetje olie en leg hier de deegbal in.

Zet de deegbal in de koelkast voor ongeveer 24 uur, of tot het deeg ongeveer dubbel zo groot is geworden.

Pinsa romana - stap 1
Pinsa romana - stap 2

Bestuif het aanrecht met bloem en verplaats het deeg naar het aanrecht. Verdeel de deegbal in 6 gelijke delen.

Pinsa romana - stap 3
Pinsa romana - stap 3

Besprenkel een bakplaat met olijfolie. Druk de punten van het deeg naar binnen en maak zo een ronde vorm van elk deel. 

Herhaal voor de andere 5 delen deeg en plaats alle deegballetjes omgekeerd op de bakplaat besprenkeld met olijfolie.

Pinsa romana - stap 4
Pinsa romana - stap 4
Pinsa romana - stap 5
Pinsa romana - stap 5
Pinsa romana - stap 6
Pinsa romana - stap 6

Bestuif de deegballetjes met een beetje bloem en dek af met huishoudfolie. Laat de balletjes nu 2 tot 3 uur rijzen op een warme plek.

Terwijl het deeg staat te rijzen kun je de toppings van de pinsa romana voorbereiden. Hiervoor kun je naar smaak ingrediënten gebruiken, zoals tomatensaus, mozzarella, chorizo en verse basilicum.

Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur mogelijk. Gebruik bij voorkeur een pizzasteen voor het beste resultaat.

Pinsa romana - stap 7
Pinsa romana - stap 7

De pinsa romana afmaken – 30 minuten

Bestuif het werkblad met bloem en plaats een deegballetje op het aanrecht. De deegballetjes zijn vrij zacht, dus je kunt deze het beste verplaatsen met een deegschraper.

Bestuif een pizzaschep met bloem. Druk het deegballetje met je handen platter tot het ongeveer 15 cm bij 25 cm is en verplaats dit dan naar een pizzaschep. 

Pinsa romana - stap 8
Pinsa romana - stap 8
Pinsa romana - stap 9
Pinsa romana - stap 9

Besmeer de pinsa romana met een laagje olijfolie en leg deze in de hete oven. Haal deze na een paar minuten uit de oven en verdeel hier bijvoorbeeld een beetje tomatensaus, mozzarella en eventueel chorizo over.

Bak de pinsa romana hierna nog enkele minuten tot het deeg gaar is en de kaas gesmolten is.

Pinsa romana - stap 11
Pinsa romana - stap 10
Pinsa romana - stap 10
Pinsa romana - stap 11

Serveer de pinsa romana direct met verse basilicum en herhaal voor de resterende 5 deegballetjes, eet smakelijk!

Pinsa romana
Pinsa romana
Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-08-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 26 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-01-2024


Waardeer dit recept!
18 stemmen

Pinsa romana: Veel gestelde vragen

Wat is pinsa romana?

Een pinsa romana is een combinatie van een pizza en een focaccia. De korst is extra knapperig met een zachte en luchtige binnenkant.

Waarom verschillende soorten bloem in pinsa romana?

De rijstbloem zorgt ervoor dat water beter wordt vastgehouden, waardoor het deeg extra luchtig is.

De sojabloem maakt het deeg extra bros en knapperig.

Ik kan geen sojabloem vinden, wat nu?

Sojabloem is lastiger te vinden, vervang sojabloem voor kikkererwtenmeel want dat is goed verkrijgbaar bij de toko.

Kan ik de rijstijd verkorten?

Deeg rijst sneller op kamertemperatuur dan in de koelkast. Het resultaat zal dan echter niet hetzelfde zijn.

0 reacties op Pinsa romana

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.