Pinsa romana is een pizzasoort met een ontzettend luchtig deeg. Het deeg wordt extra luchtig door verschillende soorten bloem, veel water en een lange rijstijd.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 10-08-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 26 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng de bloemsoorten (rijstmeel, sojabloem en tarwebloem) samen met de gist in de kom van de elektrische mixer.
Voeg 200 ml koud water toe en kneed het deeg ongeveer 3 minuten. Voeg geleidelijk de rest van het water samen met een eetlepel zout en een eetlepel olijfolie toe en blijf kneden.
Blijf ongeveer 10 minuten kneden tot een soepel en elastisch deeg.
Besprenkel een kom met een beetje olie en leg hier de deegbal in.
Zet de deegbal in de koelkast voor ongeveer 24 uur, of tot het deeg ongeveer dubbel zo groot is geworden.
Bestuif het aanrecht met bloem en verplaats het deeg naar het aanrecht. Verdeel de deegbal in 6 gelijke delen.
Besprenkel een bakplaat met olijfolie. Druk de punten van het deeg naar binnen en maak zo een ronde vorm van elk deel.
Herhaal voor de andere 5 delen deeg en plaats alle deegballetjes omgekeerd op de bakplaat besprenkeld met olijfolie.
Bestuif de deegballetjes met een beetje bloem en dek af met huishoudfolie. Laat de balletjes nu 2 tot 3 uur rijzen op een warme plek.
Terwijl het deeg staat te rijzen kun je de toppings van de pinsa romana voorbereiden. Hiervoor kun je naar smaak ingrediënten gebruiken, zoals tomatensaus, mozzarella, chorizo en verse basilicum.
Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur mogelijk. Gebruik bij voorkeur een pizzasteen voor het beste resultaat.
Bestuif het werkblad met bloem en plaats een deegballetje op het aanrecht. De deegballetjes zijn vrij zacht, dus je kunt deze het beste verplaatsen met een deegschraper.
Bestuif een pizzaschep met bloem. Druk het deegballetje met je handen platter tot het ongeveer 15 cm bij 25 cm is en verplaats dit dan naar een pizzaschep.
Besmeer de pinsa romana met een laagje olijfolie en leg deze in de hete oven. Haal deze na een paar minuten uit de oven en verdeel hier bijvoorbeeld een beetje tomatensaus, mozzarella en eventueel chorizo over.
Bak de pinsa romana hierna nog enkele minuten tot het deeg gaar is en de kaas gesmolten is.
Serveer de pinsa romana direct met verse basilicum en herhaal voor de resterende 5 deegballetjes, eet smakelijk!
Wat is pinsa romana?
Een pinsa romana is een combinatie van een pizza en een focaccia. De korst is extra knapperig met een zachte en luchtige binnenkant.
Waarom verschillende soorten bloem in pinsa romana?
De rijstbloem zorgt ervoor dat water beter wordt vastgehouden, waardoor het deeg extra luchtig is.
De sojabloem maakt het deeg extra bros en knapperig.
Ik kan geen sojabloem vinden, wat nu?
Sojabloem is lastiger te vinden, vervang sojabloem voor kikkererwtenmeel want dat is goed verkrijgbaar bij de toko.
Kan ik de rijstijd verkorten?
Deeg rijst sneller op kamertemperatuur dan in de koelkast. Het resultaat zal dan echter niet hetzelfde zijn.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.