Deze mapo tofu is een echte klassieker uit de Sichuanese keuken (Chinese provincie). Een pittige saus met heerlijke tofu en gehakt.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-11-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Laat de tofu uitlekken en vul een grote kom met heet water. Voeg dan een ruime hoeveelheid zout toe. Snijd de tofu dan in blokjes van ongeveer 2 cm, leg ze dan in het gezouten water.
Snijd het teentje knoflook en 2 kleine chilipepertjes in zo fijn mogelijke stukjes. Snijd ook de 2 lente-uien in kleinere stukjes. Verwijder de schil van de gember met behulp van een eetlepel en snijd of rasp deze fijn.
Bereid ook alvast 175 ml runderbouillon voor.
Voeg een scheutje zonnebloemolie toe aan de wok en zet het vuur hoog. Bak het gehakt rul en haal het gehakt dan uit de wok en voeg toe aan een kommetje.
Zet het vuur op een middel-hoge stand en voeg ongeveer 5 tot 6 eetlepels zonnebloemolie toe.
Laat opwarmen, voeg dan 3 eetlepels chilibonenpasta toe en gebruik een spatel om deze goed door de hete olie heen te mengen. Bak de chilibonenpasta in de hete olie totdat een mooie en rode olie ontstaat.
Voeg nu 1 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen en de in stukjes gesneden chilipepertjes toe en bak deze mee voor een aantal minuten. Zet het vuur wat lager en voeg nu de knoflook en gember toe.
Meng alles goed door elkaar heen. Schep nu de in blokjes gesneden tofu uit de kom met behulp van een schuimspaan. Voeg de tofu toe aan de wok samen met 175 ml runderbouillon.
Verdeel nu ook het gehakt door de mapo tofu heen. Meng de tofu voorzichtig door de saus heen samen met de Sichuan peper en breng aan de kook. Laat de mapo tofu nog een aantal minuten koken, zodat de smaken goed in de tofu in zullen trekken.
Meng 1 eetlepel maizena en een scheutje water in een klein bakje en voeg deze toe aan de wok. Hierdoor zal de saus mooi dik worden en de saus zal beter aan de tofu blijven plakken.
Voeg ¾e van de lenteui toe en zet het vuur na een aantal minuten uit. Serveer de mapo tofu met bijvoorbeeld gekookte witte rijst en de rest van de lenteui. Eet smakelijk!
Wat voor soort tofu kan ik het beste gebruiken voor mapo tofu?
Gebruik een soort tofu dat tijdens het bakken niet uit elkaar valt. Gebruik bijvoorbeeld geen “silky tofu".
Is mapo tofu vegetarisch?
Dit gerecht is niet vegetarisch, maar je kunt heel simpel het gehakt vervangen voor een vegetarische variant. Vervang dan ook de runderbouillon voor groentebouillon.
Hoe lang kan ik de mapo tofu bewaren?
Mits goed afgedekt in een luchtdichte bak, kun je de mapo tofu tot zeker 2 dagen na bereiden nog gebruiken.
Invriezen is niet zo lekker aangezien het vocht in de tofu dan af kan breken na het ontdooien, je hebt dan kans dat de tofu helemaal afbreekt.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.