Kip uit de oven

(12)

Malse kip begint met goede kwaliteit kip, maar er zijn nog meer aandachtspunten voor de perfecte hele kip uit de oven. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur 35 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Kip uit de oven

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 hele kip van ongeveer 1,5 kg
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • scheutje olijfolie
Kip uit de oven Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • gietijzeren pan of ovenschaal
  • optioneel: keukentouw
  • vleesthermometer
  • aluminiumolie
  • snijplank
  • scherp (fileer)mes
  • groot bord of schaal

Bereiding


Kooktijd 1 uur 35 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kip-uit-de-oven


Voorbereiding – 30 minuten

Haal de kip een half uur vooraf uit de koelkast. Je kunt eventueel keukentouw gebruiken om de poten dicht te binden als dit nog niet het geval is.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet ook de gietijzeren pan alvast in de oven.

Kip uit de oven roosteren – 1 uur + 5 minuten

Meng 2 theelepels gerookte paprikapoeder samen met 1 theelepel zwarte peper, 1 theelepel zout, 1 theelepel gedroogde tijm en 2 theelepels knoflookpoeder.

Verdeel de kruiden over de hele kip en plaats de gekruide kip in de hete gietijzeren pan. Besprenkel de kip met een klein beetje olijfolie en zet de kip in het midden van de oven.

Rooster de kip een half uur en besprenkel deze dan met de sappen in de pan. Zo krijgt de kip nog meer smaak.

Rooster de kip dan nogmaals een half uur in de oven, de kip is gaar en mals binnen ongeveer een uur. Wanneer je de kip te lang zal roosteren, zal deze droog worden. 

Gebruik bij voorkeur een thermometer om te controleren of de kip gaar is. Steek de thermometer in het dikste deel van de kip, zodra de kerntemperatuur minimaal 70 graden is, is de kip gaar.

De beste temperatuur is niet warmer dan 72 graden, omdat de kip dan minder mals zal zijn.

Kip uit de oven
Kip uit de oven

Kip aansnijden

Gebruik een warm bord of warme schaal om het vlees tijdens het snijden op te leggen. Dit voorkomt dat de gesneden stukken kip te snel zullen afkoelen.

  • Leg de kip op een snijplank en bedek met aluminiumfolie. Laat de kip 5 tot 10 minuten rusten alvorens aan te snijden, zo blijven de sappen in de kip.
  • Verwijder als eerste beide poten. Trek aan de dij en draai deze weg van de kip, zo wordt het gewricht zichtbaar en zie je precies waar je het mes moet plaatsen om de poot eraf te snijden.
  • Verwijder de vleugels, dit kun je op dezelfde manier doen als de poten.
  • Verwijder nu de filets door met een scherp mes langs het bot te snijden aan één kant. Voel met de punt van het mes langs het bot zodat je zo veel mogelijk vlees van de ribben af zal snijden. Herhaal voor de tweede kipfilet.
  • Draai het kippenkarkas om en haal de kippenoesters uit het karkas. Deze vind je in 2 kuiltjes bij de ruggengraat en zijn ontzettend mals.


Waardeer dit recept!
12 stemmen

Kip uit de oven: Veel gestelde vragen

Kan ik ook knoflooktenen gebruiken?

Je kunt ook eventueel knoflooktenen gebruiken i.p.v. knoflookpoeder. Knoflooktenen worden sneller donkerder van kleur in de oven.

Hoe lang moet een hele kip garen?

Een hele kip van ongeveer 1,5 kip is gaar binnen 60 tot 70 minuten, afhankelijk van de oven.

Voor hoeveel personen is een hele kip?

Een hele kip van ongeveer 1,5 kg is genoeg voor 4 personen.


Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!