Brabantse worstenbroodjes

(12)

Wie kent ze niet? Maak deze typisch Brabantse worstenbroodjes zelf in een uur tijd. Recept voor 12 worstenbroodjes of 6 personen. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Lunch Calorieën 286 calorieën p.p.
Brabantse worstenbroodjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 400 gram gemengd gehakt
  • 480 gram bloem
  • 130 ml volle melk
  • 7 gram gist
  • 1 theelepel suiker
  • 3.5e eetlepel boter
  • 240 ml lauwwarm water
  • 2 sneetjes witbrood
  • 2 eieren (1 afgebeeld)
  • Snuf nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
Brabantse worstenbroodjes Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Keukenmachine met deeghaak
  • Kom
  • Soepkom
  • Oven + bakplaat
  • Vochtige keukendoek
  • Bakpapier
  • Siliconen kwast
  • Deegroller

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Lunch Calorieën 286 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/brabantse-worstenbroodjes


Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Verwarm 65 ml volle melk tot iets warmer dan lauw en roer er dan 7 gram gist en een theelepel suiker doorheen. Wacht 5 tot 10 minuten totdat er schuim op het mengsel ontstaat. 

Smelt de boter en zet opzij. Voeg bloem en een eetlepel zout toe aan de kom van de keukenmachine en meng er het gist-mengsel doorheen. Giet de gesmolten boter samen met 240 ml lauwwarm water langzaam erbij. 

Meng totdat er een zacht deeg ontstaat. Zet opzij en laat tenminste 15 minuten lang rusten. Kneed het deeg na de wachttijd een aantal minuten tot het deeg elastisch is en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg een uur rijzen, of tot het in grootte is verdubbeld. 

Bedek een bakplaat met bakpapier en verhit de oven voor tot een temperatuur van 220 graden Celsius. 

Brabantse worstenbroodjes
Brabantse worstenbroodjes

De Brabantse worstenbroodjes afbakken – 30 minuten

Plaats 2 sneetjes witbrood in een kom of soepkom en giet de andere helft van de melk eroverheen. Het brood zal de melk absorberen en zal daardoor erg zacht worden. Knijp de melk dan uit het brood en voeg het uitgeknepen brood toe aan een andere kom. 

Voeg daar het gemengd gehakt en een ei aan toe. Meng goed door elkaar met behulp van je handen. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Rol het mengsel in 12 worstjes en leg deze op een schoon bord. Plaats de worstjes in de koelkast totdat het deeg klaar is. 

Kneed het deeg nogmaals en verdeel dit in 12 even grote ballen. Rol de ballen uit tot een ovale vorm met een deegroller en plaats er een worstje op. Vouw het deeg naar binnen toe en rol het dan naar boven om het worstenbroodje dicht te maken. Controleer of je het worstje niet meer kunt zien.

Leg de worstenbroodjes op het bakpapier en laat wat ruimte tussen de broodjes over. Klop een ei samen met een scheutje melk en bestrijk de worstenbroodjes met het ei en melk mengsel. Bak de worstenbroodjes in 15 tot 20 minuten gaar, of tot goudbruin. Geniet van je zelfgemaakte Brabantse worstenbroodjes!


Waardeer dit recept!
12 stemmen

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!