Gele uien, witte uien, rode uien, roze uien, zoete uien, sjalotjes, bosui en nog veel meer. Een smaakmaker en het begin van vele smaakvolle gerechten.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 20-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-07-2022
Uien kunnen je aan het huilen brengen, maar dat is het helemaal waard want de ui is een onmisbaar ingrediënt in de keuken.
Uien bevatten veel antioxidanten, zoals selenium, vitamine C en quercetine (flavonoïde).
Uien zijn een goede bron van vezels, met name inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora.
Uien helpen ook bij het afvoeren van vocht, waardoor ze vochtophoping tegen gaan.
Uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Droge uien kunnen het beste op een koele en donkere plek worden bewaard, om te voorkomen dat ze gaan doorschieten ofwel het kiemingsproces te stoppen.
Verse uien zoals bosui en lente ui kunnen ongeveer een week bewaard worden in de groentelade van de koelkast.
Let bij het kopen van uien als eerste of ze beginnen te kiemen. Daarnaast moeten de uien stevig aanvoelen en geen beschadigingen hebben.
Als er kleine vliegjes rond de uien te vinden zijn, is dit een teken dat ze beginnen te schimmelen.
Er zijn meer dan 1000 soorten uien, waarin de gele ui de meest gebruikte ui is. De gele ui is eigenlijk helemaal niet geel van kleur. Deze ui kunnen wij als ‘de standaard’ ui soort, maar de gele ui bestaat dan weer uit veel verschillende soorten rassen.
Al die uien rassen worden onderverdeeld op kleur, waarin we 4 soorten onderscheiden:
De lente uien en bosuien behoren tot de witte uien, ze zijn een vroege uiensoort. Bekijk hier wat het verschil is tussen een lente ui en een bosui.
Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien, ze groeien namelijk net zoals knoflook aan een bol. Maar ze worden vaak wel gebruikt net zoals een ui, daarom horen ze er toch een beetje bij.
Hoe groeien uien?
Uien groeien onder de grond. Het zaadje wordt eerst een klein uitjes, ook wel pootuien of plantuien genoemd. Deze stop je in de grond en daar groeit de bol uit zoals wij die kennen.
Waarom huil je van uien?
Zodra je een mes in een ui zet maak je de cellen stuk. Hierbij komt een gas synpropaanthial-S-oxide vrij.
Zodra het vocht op je ogen contact maken met dit gas ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan de tranen rollen. De vrijgekomen tranen zijn ook vocht, waardoor er meer zwavelzuur ontstaat.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.