Kookgids - Uien

Kookgids - Uien

Gele uien, witte uien, rode uien, roze uien, zoete uien, sjalotjes, bosui en nog veel meer. Een smaakmaker en het begin van vele smaakvolle gerechten.


Uien kunnen je aan het huilen brengen, maar dat is het helemaal waard want de ui is een onmisbaar ingrediënt in de keuken.

De gezondheidsvoordelen van uien

Uien bevatten veel antioxidanten, zoals selenium, vitamine C en quercetine (flavonoïde). 

Uien zijn een goede bron van vezels, met name inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora.

Uien helpen ook bij het afvoeren van vocht, waardoor ze vochtophoping tegen gaan.

Wanneer zijn uien verkrijgbaar?

Uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je uien het beste bewaren?

Droge uien kunnen het beste op een koele en donkere plek worden bewaard, om te voorkomen dat ze gaan doorschieten ofwel het kiemingsproces te stoppen.

Verse uien zoals bosui en lente ui kunnen ongeveer een week bewaard worden in de groentelade van de koelkast.

Hoe kies je de juiste uien?

Let bij het kopen van uien als eerste of ze beginnen te kiemen. Daarnaast moeten de uien stevig aanvoelen en geen beschadigingen hebben.

Als er kleine vliegjes rond de uien te vinden zijn, is dit een teken dat ze beginnen te schimmelen.

Soorten uien

Er zijn meer dan 1000 soorten uien, waarin de gele ui de meest gebruikte ui is. De gele ui is eigenlijk helemaal niet geel van kleur. Deze ui kunnen wij als ‘de standaard’ ui soort, maar de gele ui bestaat dan weer uit veel verschillende soorten rassen.

Al die uien rassen worden onderverdeeld op kleur, waarin we 4 soorten onderscheiden:

  • gele uien
  • witte uien
  • rode uien
  • roze uien

De lente uien en bosuien behoren tot de witte uien, ze zijn een vroege uiensoort. Bekijk hier wat het verschil is tussen een lente ui en een bosui.

Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien, ze groeien namelijk net zoals knoflook aan een bol. Maar ze worden vaak wel gebruikt net zoals een ui, daarom horen ze er toch een beetje bij.

VoedingswaardePer stuk (100 gram)
Energiewaarde37 kcal
Vet0,2 gram
Voedingsvezels2,7 gram
Eiwitten1,3 gram plantaardig
Koolhydraten6,3 gram
Natrium/zout0,01 gram zout
Suikers4,5 gram
BronVoedingscentrum.nl


Uien: Veel gestelde vragen

Hoe groeien uien?

Uien groeien onder de grond. Het zaadje wordt eerst een klein uitjes, ook wel pootuien of plantuien genoemd. Deze stop je in de grond en daar groeit de bol uit zoals wij die kennen.

Waarom huil je van uien?

Zodra je een mes in een ui zet maak je de cellen stuk. Hierbij komt een gas synpropaanthial-S-oxide vrij.

Zodra het vocht op je ogen contact maken met dit gas ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan de tranen rollen. De vrijgekomen tranen zijn ook vocht, waardoor er meer zwavelzuur ontstaat.

Lekkere recepten met ui


Pasta met champignonsaus

Pasta met champignonsaus

Deze heerlijke romige champignonsaus zet je in 15 minuten op tafel. Serveer met spaghetti en stukjes walnoot. Heerlijk doordeweeks gerecht!

Vindaloo

Vindaloo

Een vindaloo curry wordt gemaakt met varkensvlees en heel veel kruiden en dat maakt deze curry extra lekker. Een populaire curry met knoflook, gember en meer.

Sperziebonen salade

Sperziebonen salade

Deze sperziebonen salade is een perfect bijgerecht, klaar in een handomdraai. Knapperige sperziebonen, een frisse vinaigrette met citroen en een sjalotje, meer heb je niet nodig.

Pasta met balsamico kastanjechampignons

Pasta met balsamico kastanjechampignons

Er zit flink wat smaak in deze pasta met kastanjechampignons in balsamicoazijn. Recept voor 4 personen, klaar in iets meer dan een half uur.

Pasta met saucijs, tomaten en spinazie

Pasta met saucijs, tomaten en spinazie

Gebruik saucijzen eens in een pasta. Deze pasta met saucijs, tomaten en spinazie heeft een krachtige smaak. Heerlijk doordeweeks gerecht.

Zelf pastasaus maken (basisrecept)

Zelf pastasaus maken (basisrecept)

Zelf pastasaus maken van verse tomaten is makkelijk en zit bomvol smaak. Dit basisrecept kun je naar smaak aanpassen met meer of minder kruiden.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.