Gele uien, witte uien, rode uien, roze uien, zoete uien, sjalotjes, bosui en nog veel meer. Een smaakmaker en het begin van vele smaakvolle gerechten.
Uien kunnen je aan het huilen brengen, maar dat is het helemaal waard want de ui is een onmisbaar ingrediënt in de keuken.
Uien bevatten veel antioxidanten, zoals selenium, vitamine C en quercetine (flavonoïde).
Uien zijn een goede bron van vezels, met name inuline, een prebiotische vezel die goed is voor de darmflora.
Uien helpen ook bij het afvoeren van vocht, waardoor ze vochtophoping tegen gaan.
Uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Droge uien kunnen het beste op een koele en donkere plek worden bewaard, om te voorkomen dat ze gaan doorschieten ofwel het kiemingsproces te stoppen.
Verse uien zoals bosui en lente ui kunnen ongeveer een week bewaard worden in de groentelade van de koelkast.
Let bij het kopen van uien als eerste of ze beginnen te kiemen. Daarnaast moeten de uien stevig aanvoelen en geen beschadigingen hebben.
Als er kleine vliegjes rond de uien te vinden zijn, is dit een teken dat ze beginnen te schimmelen.
Er zijn meer dan 1000 soorten uien, waarin de gele ui de meest gebruikte ui is. De gele ui is eigenlijk helemaal niet geel van kleur. Deze ui kunnen wij als ‘de standaard’ ui soort, maar de gele ui bestaat dan weer uit veel verschillende soorten rassen.
Al die uien rassen worden onderverdeeld op kleur, waarin we 4 soorten onderscheiden:
De lente uien en bosuien behoren tot de witte uien, ze zijn een vroege uiensoort. Bekijk hier wat het verschil is tussen een lente ui en een bosui.
Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien, ze groeien namelijk net zoals knoflook aan een bol. Maar ze worden vaak wel gebruikt net zoals een ui, daarom horen ze er toch een beetje bij.
Voedingswaarde | Per stuk (100 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 37 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Voedingsvezels | 2,7 gram |
Eiwitten | 1,3 gram plantaardig |
Koolhydraten | 6,3 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 4,5 gram |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe groeien uien?
Uien groeien onder de grond. Het zaadje wordt eerst een klein uitjes, ook wel pootuien of plantuien genoemd. Deze stop je in de grond en daar groeit de bol uit zoals wij die kennen.
Waarom huil je van uien?
Zodra je een mes in een ui zet maak je de cellen stuk. Hierbij komt een gas synpropaanthial-S-oxide vrij.
Zodra het vocht op je ogen contact maken met dit gas ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan de tranen rollen. De vrijgekomen tranen zijn ook vocht, waardoor er meer zwavelzuur ontstaat.
Je kunt zelfgemaakte piccalilly een jaar lang bewaren! Heerlijk met de meeste witvis of stinkende kazen. Recept voor een grote pan piccalilly.
Erg verfrissende salade met gemarineerde kippendijen en watermeloen, het lekkerst in de zon! Serveer met brood voor een complete maaltijd.
Wil je eens zelf falafel maken? Deze falafels zijn vol van smaak, vegetarisch en klaar in 45 minuten. Heerlijk smeuïg, kruidig en extra lekker met een frisse yoghurtsaus.
Ken jij de Belgische boulet? Deze heerlijke snacks van de frietkot (frituur) zijn makkelijk zelf te maken. Een heerlijke smaakvolle en krokante kip gehaktbal.
Een makkelijke wortelsalade met maar een paar ingrediënten. Ideaal als bijgerecht bij vlees, vis of tijdens de barbecue. Klaar binnen 15 minuten. Recept voor 6 personen.
Zapiekanka is een heerlijk broodje uit Polen met gebakken champignons, ui, kaas en tomatenketchup. Recept voor twee personen.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.