Er zijn meer dan 1000 verschillenden soorten mango's, een sappig en zoete vrucht die bij velen geliefd is. Hoe bewaar je mango het beste en wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Mango is het lekkerste als deze volledig rijp is, heerlijk om zo te eten of heerlijk in de lekkerste toetjes of zelfs in hartige gerechten.
Een mango is rijk aan vezels, vitamine C en bètacaroteen. Daarnaast bevat mango ook vitamine B9, vitamine B6 en mangaan.
Mango is het hele jaar verkrijgbaar, maar de oogst periode loopt meestal van juni tot december.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
Een mango wordt vezelig als deze te rijp is en te lang bewaard wordt. Bewaar een mango bij voorkeur op een koele plek, maar niet in de koelkast. Zo kun je een rijpe mango enkele dagen bewaren.
Als je een harde mango hebt en je wilt het rijpingsproces versnellen kun je de mango op kamertemperatuur bewaren.
Je kunt mango prima invriezen. Snijd de mango dan eerst in stukjes en vries deze in een zakje of bakje in.
De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van een mango. Voel dus aan de mango, als deze soepel maar licht in te drukken is zal de mango rijp zijn.
Er bestaan meer dan 1000 verschillenden soorten mango's.
De meest bekende mango soorten:
Voedingswaarde | Per mango (280 gram) |
---|---|
Energiewaarde | 185 kcal |
Vet | 0,6 gram |
Voedingsvezels | 4,5 gram |
Eiwitten | 1,7 gram plantaardig |
Koolhydraten | 40 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 38,9 gram suikers |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe snijd je een mango?
Het makkelijkste is om een mango eerst te schillen met een dunschiler. Vervolgens kun je plakken snijden tot aan de pit. Herhaal dit voor alle kanten tot je enkel de pit overhoudt.
Je kunt eventueel ook de mango in grote stukken snijden langs de pit. Snijd het vruchtvlees vervolgens in blokjes tot aan de schil. Buig de schil om en snijd de blokjes van de schil eraf.
Wanneer is een mango rijp?
Een mango is rijp wanneer deze zacht is. Je kunt dit voorzichtig voelen door er heel lichtje in te drukken met je vinger.
Deze zoetzure kip met paksoi en mango is een makkelijke doordeweekse maaltijd met veel groenten en rijst. Met een simpele zoetzure saus.
Suikervrije toetjes hoeven niet moeilijk te zijn. Deze suikervrije mango plakjes zijn gemarineerd met een siroop van vanille, honing en meer!
Zin in iets kouds en zoets? Deze yoghurt met mango is super lekker op hete dagen. We raden aan om hiervan altijd een bakje in je vriezer te bewaren. Zo makkelijk!
Een zomerse burger met witte kool en mango is klaar binnen 20 minuten. Een tikkeltje pittig voor een perfecte match met de zoete mango.
Een Paas cakerol met mango is heerlijk fris, zoet en extra lekker met chocolade paaseitjes. Met een makkelijke zachte en luchtige cake.
Een tortilla met kip en mango is een makkelijke en snelle maaltijd. Serveer het eens met een mango puree in plaats van mango stukjes. Klaar binnen 20 min.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.