Kersen
😍 0Geweldig
😋 1Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over kersen

Kersen zijn een gezonde keuze, en wist je dat er wereldwijd meer dan 600 kersensoort bestaan? Kun je kersen invriezen en wanneer is het kersen seizoen?

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 26-06-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-06-2023

Inhoudsopgave

De kers is een lente vrucht die de zonnige dagen aankondigt, het is namelijk de eerste steenvrucht die vroeg in het jaar al rijp is. Kersen kun je zo vanaf de boom eten, maar je kunt ze ook verwerken in heerlijke zoete baksels, toetjes of hartige gerechten. 

De gezondheidsvoordelen van kersen

Kersen zijn rijk aan antioxidanten, vitamine A, B, C en E, kalium, magnesium, ijzer, calcium en fosfor. Kersen staan erom bekend dat ze ontstekingsremmend zijn en ze helpen mee aan een sterk immuunsysteem.

Wanneer zijn kersen verkrijgbaar?

Het kersenseizoen is relatief kort, de vroege soorten zijn verkrijgbaar vanaf eind mei en de latere soorten zijn verkrijgbaar tot augustus.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X

Hoe kun je kersen het beste bewaren?

Kersen zijn fragile vruchten, ze worden snel zacht en krijgen rotte plekjes. Het beste kun je kersen op de dag van aankoop direct eten of gebruiken.

Je kunt de kersen enkele dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Als de kersen koud zijn, zullen ze minder lekker zijn. Haal ze dus een half uur vooraf uit de koelkast.

Kan ik kersen invriezen?

Je kunt kersen prima invriezen, je kunt ze dan het beste eerst ontpitten en dan invriezen.

Hoe kies je de juiste kersen?

Let er als eerste op dat de kersen geen plekjes hebben, dan zullen ze namelijk sneller bederven. De kersen behoren glanzend en vol van kleur te zijn, maar onthoud dat niet alle kersensoorten donkerrood zijn. 

Let ook op de steeltjes, deze moeten groen zijn en stevig vastzitten aan de kersen.

Soorten kersen

Er zijn meer dan 600 soorten kersen. Deze kun je indelen in zoete en zure kersen, de zure kersen worden soms ook wel krieken genoemd. 

De allerbekenste kers is de Burlat (Bigarreau Burlat), dit is een Franse kers en is een vroege soort met een donkerrode kleur en zacht vruchtvlees.

Voedingswaarde
Per 200 gram verse kersen
Energiewaarde
114 kcal
Vet
0,8 gram
Voedingsvezels
1,8 gram
Eiwitten
1,8 gram plantaardig
Koolhydraten
32 gram
Natrium/zout
0,01 gram zout

Tips!

Hoe gezond zijn kersen?

Kersen staan erom bekend dat ze ontstekingsremmend zijn en ze helpen mee aan een sterk immuunsysteem. Ze bevatten voornamelijk veel vitamine A en C.

Daarnaast helpen ze voor een sneller spierherstel na het sporten.

Wanneer kersen plukken?

Wanneer je kersen kunt plukken is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst het ras van de kersen, sommige zijn vroeger rijp dan andere rassen.

Daarnaast is het weer een grote factor, als het vanaf maart relatief warm is zullen de kersen eerst rijp zijn.

Wat vind je van deze kookgids?

1 waardering
😍
0
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Kersen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met kersen

32 resultaten gevonden
1
2
...
8
Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.