Kookgids - Citroengras

Kookgids - Citroengras

Citroengras heeft een frisse citroenachtige smaak die je gerechten een heerlijke smaak zal geven. Citroengras is ook wel bekend als sereh.


Citroengras is een tropische plant die als smaakmaker gebruikt wordt in veel gerechten. Citroengras wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken.

De gezondheidsvoordelen van citroengras

Citroengras heeft een zeer positief effect op de spijsvertering. Citroengras heeft ook een positief effectief bij vermoeidheid, koorts, verkoudheid of griep. Dit komt o.a. door de ontstekingsremmende eigenschappen van citroengras.

Etherische olie van citroengras wordt vaak gebruikt tegen spier- gewrichts- en reumatische pijn.

Wanneer is citroengras verkrijgbaar?

Citroengras is het hele jaar door verkrijgbaar. Behalve vers citroengras is het ook verkrijgbaar in de diepvries, citroengras puree in een potje en in poedervorm.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je citroengras het beste bewaren?

In de groentelade van de koelkast is vers citroengras een week houdbaar. Je kunt de stengels ook gemakkelijk invriezen.

Hoe kies je de juiste citroengras?

De kleur van een verse citroengras stengel behoort helder lichtgroen te zijn, zonder beschadigingen. De uiteindes mogen niet uitgedroogd zijn.

Soorten citroengras

Er bestaan ongeveer 50 soorten citroengras. Sommige soorten zijn iets geuriger dan andere soorten.

Zo wordt de essentiële olie uit de Ceylon citroengras gehaald. 

VoedingswaardePer 100 gram
Energiewaarde99 kcal
Vet0,49 gram
Eiwitten1.82 gram plantaardig
VitaminesVitamine 1 6 mg
Vitamine C 2.6 mg
Koolhydraten25.31 gram
Natrium/zout0,006 gram sodium
0,723 gram zout
BronNutrition-and-you.com


Citroengras: Veel gestelde vragen

Waar koop je citroengras?

Vers citroengras is te koop bij de toko en de grotere supermarkt.

Hoe gebruik je citroengras?

Citroengras stengels worden meestal gebruikt om mee te koken of stoven. Als je de stengels eerst zal kneuzen of er een knoop in legt zal de citroengras zijn smaak en geur nog meer afgeven.

Als de stengel citroengras vers is, kun je deze eventueel pureren tot deze glad is. Als de stengel al iets ouder is, zal deze minder lekker zijn om te eten omdat er dan draden in de citroengras puree blijven zitten.

Lekkere recepten met citroengras


Indonesische Rendang

Indonesische Rendang

Zelf Indonesische Rendang maken is makkelijker dan je denkt. Een heerlijke runderstoof met limoen, kokos en véél smaakmakers. Serveer met rijst.

Saoto soep

Saoto soep

Deze saoto soep zit boordevol smaak door de combinatie van kruidige bouillon met krokante toppings. Een Surinaamse maaltijdsoep, een aanrader voor elke dag van het jaar.

Ovengebakken kokos-kippendijen

Ovengebakken kokos-kippendijen

Kippendijen hebben meer smaak dan kipfilets. Deze ovengebakken kokos-kippendijen serveer je met gele rijst en gebakken paksoi.

Oosterse sperziebonen

Oosterse sperziebonen

Oosterse sperziebonen zijn een simpel en geweldig bijgerecht dat je bijvoorbeeld bij rijst en zelfgemaakte loempia's kunt serveren.

Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling

Lemper ajam - kleefrijst met kipvulling

Je hebt ze vast wel eens gezien bij de toko, lemper ajam. Oftewel kleefrijst gevuld met kruidige kip. Het duurt even, maar dan heb je ook echt iets! Mm!

Chutney van kweepeer

Chutney van kweepeer

Deze chutney van kweepeer is zoet en zuur tegelijk, perfect om als bijgerecht te serveren. Een makkelijke manier om kweeperen in te maken.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.