Citroengras heeft een frisse citroenachtige smaak die je gerechten een heerlijke smaak zal geven. Citroengras is ook wel bekend als sereh.
Citroengras is een tropische plant die als smaakmaker gebruikt wordt in veel gerechten. Citroengras wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken.
Citroengras heeft een zeer positief effect op de spijsvertering. Citroengras heeft ook een positief effectief bij vermoeidheid, koorts, verkoudheid of griep. Dit komt o.a. door de ontstekingsremmende eigenschappen van citroengras.
Etherische olie van citroengras wordt vaak gebruikt tegen spier- gewrichts- en reumatische pijn.
Citroengras is het hele jaar door verkrijgbaar. Behalve vers citroengras is het ook verkrijgbaar in de diepvries, citroengras puree in een potje en in poedervorm.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
In de groentelade van de koelkast is vers citroengras een week houdbaar. Je kunt de stengels ook gemakkelijk invriezen.
De kleur van een verse citroengras stengel behoort helder lichtgroen te zijn, zonder beschadigingen. De uiteindes mogen niet uitgedroogd zijn.
Er bestaan ongeveer 50 soorten citroengras. Sommige soorten zijn iets geuriger dan andere soorten.
Zo wordt de essentiële olie uit de Ceylon citroengras gehaald.
Voedingswaarde | Per 100 gram |
---|---|
Energiewaarde | 99 kcal |
Vet | 0,49 gram |
Eiwitten | 1.82 gram plantaardig |
Vitamines | Vitamine 1 6 mg Vitamine C 2.6 mg |
Koolhydraten | 25.31 gram |
Natrium/zout | 0,006 gram sodium 0,723 gram zout |
Bron | Nutrition-and-you.com |
Waar koop je citroengras?
Vers citroengras is te koop bij de toko en de grotere supermarkt.
Hoe gebruik je citroengras?
Citroengras stengels worden meestal gebruikt om mee te koken of stoven. Als je de stengels eerst zal kneuzen of er een knoop in legt zal de citroengras zijn smaak en geur nog meer afgeven.
Als de stengel citroengras vers is, kun je deze eventueel pureren tot deze glad is. Als de stengel al iets ouder is, zal deze minder lekker zijn om te eten omdat er dan draden in de citroengras puree blijven zitten.
Zelf Indonesische Rendang maken is makkelijker dan je denkt. Een heerlijke runderstoof met limoen, kokos en véél smaakmakers. Serveer met rijst.
Bak je eigen zeebaars met citroengras en gember, recept voor 4 personen. Serveer met rijst en een lekkere salade, klaar in 45 minuten.
Een heerlijke kip en courgette spies van de barbecue is makkelijk te maken. Met een marinade van o.a. citroengras, tijm en paprikapoeder.
Pepesan ikan is een bekend visgerecht uit Indonesië met een beetje pit en boordevol kruiden. Heerlijk gestoomde makreel met een zelfgemaakte boemboe.
Telor Kuning, ofwel eieren in een kruidige kokossaus, zijn een perfect bijgerecht bij de rijsttafel. Een Indonesische klassieker met ontzettend veel smaak.
Zin in een hartige soep? Maak dan deze Maleisische noedelsoep met kip, ook wel bekend als Soto Ayam. Een vullende soep, boordevol kruiden.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.