Bloemkool
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over bloemkool

Een prachtige kool met een wit hart en omgeven door groene bladeren. De bloemkool kan ook een paars, groen of oranje hart hebben, afhankelijk van de gekozen soort.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 19-08-2022.

Bijgewerkt op: 29-09-2022

Inhoudsopgave

Bloemkool komt oorspronkelijk uit Europa en is lid van de kruisbloemigenfamilie, een familie met bijna 400 soorten. Bloemkool is een veelzijdige groente die je kunt koken, roosteren in de oven, gratineren, in quiches of in pasta om er maar een paar te noemen.

De gezondheidsvoordelen van bloemkool

Bloemkool is een caloriearme groente met 26 calorieën per 100 gram. 

Bloemkool is rijk aan vitamines en mineralen. Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen en draagt ook bij ​​aan de goede gezondheid van botten, kraakbeen, tanden en tandvlees. Het is ook een goede bron van vezels, die goed zijn voor de darmen.

Wanneer is bloemkool verkrijgbaar?

Bloemkool is van juni tot november verkrijgbaar van Nederlandse bodem.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je bloemkool het beste bewaren?

Bloemkool is lang houdbaar in de groentela van de koelkast. Om deze langer te bewaren kun je bloemkool heel makkelijk invriezen. Het beste kun je de bloemkool dan verdelen in roosjes en deze blancheren. De bloemkoolroosjes kun je dan in zakken of bakken invriezen.

Hoe kies je de juiste bloemkool?

Kies een bloemkool waarvan de bladeren groen zijn en niet vergeeld. Bekijk vervolgens de onderkant van je bloemkool, deze behoort netjes afgesneden te zijn. De witte bloemkool mag geen vlekken hebben. Het hart moet ook compact zijn en de trossen stevig verpakt om de stelen eronder niet te zien.

Bloemkoolsoorten

Er bestaan verschillende soorten bloemkool, in de kleuren paars, rood, oranje en geel. De bereidingswijze en smaak zijn vrijwel gelijk als de witte bloemkool. Er is ook een puntige groene soort, dat is de romanesco.

Voedingswaarde
Per 100 gram bloemkool
Energiewaarde
92 kJ
22 kcal
Vet
0,4 gram
Voedingsvezels
2,3 gram
Eiwitten
2 gram plantaardig
Koolhydraten
1,8 gram
Natrium/zout
0,010 gram natrium
0,025 gram zout
Vitamines
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,063 mg
Vitamine C 22 mg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 0,1 mg

Tips!

Hoe bereid je bloemkool?

De meest bekende manier is bloemkool verdelen in roosjes, hier kun je vervolgens heel veel mee doen. Je kunt de roosjes koken, maar ook bakken in de pan of roosteren in de oven. 

Je kunt de roosjes ook paneren en vervolgens frituren en zo zijn er nog veel meer manieren om de roosjes te verwerken. Je kunt de bloemkool ook in zijn geheel roosteren in de oven of bereiden op de barbecue.

Hoe lang bloemkool koken?

Bloemkoolroosjes kun je het beste 5 tot 10 minuten lang koken in kokend water met zout. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de roosjes.

Kook de bloemkool het beste niet te lang, dan zullen de roosjes uit elkaar vallen en te zacht zijn.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Bloemkool"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met bloemkool

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.