Een prachtige kool met een wit hart en omgeven door groene bladeren. De bloemkool kan ook een paars, groen of oranje hart hebben, afhankelijk van de gekozen soort.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 19-08-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 29-09-2022
Bloemkool komt oorspronkelijk uit Europa en is lid van de kruisbloemigenfamilie, een familie met bijna 400 soorten. Bloemkool is een veelzijdige groente die je kunt koken, roosteren in de oven, gratineren, in quiches of in pasta om er maar een paar te noemen.
Bloemkool is een caloriearme groente met 26 calorieën per 100 gram.
Bloemkool is rijk aan vitamines en mineralen. Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen en draagt ook bij aan de goede gezondheid van botten, kraakbeen, tanden en tandvlees. Het is ook een goede bron van vezels, die goed zijn voor de darmen.
Bloemkool is van juni tot november verkrijgbaar van Nederlandse bodem.
Bloemkool is lang houdbaar in de groentela van de koelkast. Om deze langer te bewaren kun je bloemkool heel makkelijk invriezen. Het beste kun je de bloemkool dan verdelen in roosjes en deze blancheren. De bloemkoolroosjes kun je dan in zakken of bakken invriezen.
Kies een bloemkool waarvan de bladeren groen zijn en niet vergeeld. Bekijk vervolgens de onderkant van je bloemkool, deze behoort netjes afgesneden te zijn. De witte bloemkool mag geen vlekken hebben. Het hart moet ook compact zijn en de trossen stevig verpakt om de stelen eronder niet te zien.
Er bestaan verschillende soorten bloemkool, in de kleuren paars, rood, oranje en geel. De bereidingswijze en smaak zijn vrijwel gelijk als de witte bloemkool. Er is ook een puntige groene soort, dat is de romanesco.
Hoe bereid je bloemkool?
De meest bekende manier is bloemkool verdelen in roosjes, hier kun je vervolgens heel veel mee doen. Je kunt de roosjes koken, maar ook bakken in de pan of roosteren in de oven.
Je kunt de roosjes ook paneren en vervolgens frituren en zo zijn er nog veel meer manieren om de roosjes te verwerken. Je kunt de bloemkool ook in zijn geheel roosteren in de oven of bereiden op de barbecue.
Hoe lang bloemkool koken?
Bloemkoolroosjes kun je het beste 5 tot 10 minuten lang koken in kokend water met zout. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de roosjes.
Kook de bloemkool het beste niet te lang, dan zullen de roosjes uit elkaar vallen en te zacht zijn.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.