Garam masala, een Indiase kruidenmix, is bijna overal te koop. Je kunt deze natuurlijk ook zelf samen stellen, als je garam masala bijvoorbeeld op is en je onderstaande kruiden wel nog in de kast hebt.
Of misschien kun je de kruidenmix in het buitenland niet altijd even makkelijk vinden. Deze kruidenmix heeft niet echt een vast recept, het kan vaak verschillen welke kruiden er precies in zitten.
- 6 kardemom peulen
- 2 theelepels korianderzaad
- 1,5e eetlepel kruidnagels
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 4 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels kaneel
Je kunt bovenstaande kruiden al gemalen gebruiken, dan hoef je ze enkel met elkaar te mengen. Als je kardemom peulen gebruikt, dien je de peulen eerst te verwijderen en de inhoud met een vijzel te vermalen.
De kruidnagels en zwarte peperkorrels kun je ook gemakkelijk zelf vermalen met een vijzel. Kaneelstokken zijn iets moeilijker te vermalen, maar het is mogelijk.
Het koriander- en komijnzaad kun je vermalen maar je kunt ze ook eventueel heel laten.
Tip: de hele kruiden kun je voor meer smaak eventueel eerst kort roosteren in een droge koekenpan voor je deze gaat vermalen.
Je kunt deze kruidenmix vervolgens gebruiken in vele soorten gerechten, zoals de bekende tikka masala, een vegetarische eiercurry, in deze heerlijke samosa's en nog veel meer.