Zelf garam masala maken
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf garam masala maken

Zelf garam masala maken is makkelijk, je kunt de kruiden zelf vermalen met een vijzel of met al gemalen kruiden is deze kruidenmix nog makkelijker te maken!

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 17-01-2020.

Bijgewerkt op: 11-02-2023

Garam masala, een Indiase kruidenmix, is bijna overal te koop. Je kunt deze natuurlijk ook zelf samen stellen, als je garam masala bijvoorbeeld op is en je onderstaande kruiden wel nog in de kast hebt. 

Of misschien kun je de kruidenmix in het buitenland niet altijd even makkelijk vinden. Deze kruidenmix heeft niet echt een vast recept, het kan vaak verschillen welke kruiden er precies in zitten. 

  • 6 kardemom peulen
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 1,5e eetlepel kruidnagels
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 4 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels kaneel
Ingrediënten om zelf garam masala te maken
Ingrediënten om zelf garam masala te maken

Je kunt bovenstaande kruiden al gemalen gebruiken, dan hoef je ze enkel met elkaar te mengen. Als je kardemom peulen gebruikt, dien je de peulen eerst te verwijderen en de inhoud met een vijzel te vermalen.

De kruidnagels en zwarte peperkorrels kun je ook gemakkelijk zelf vermalen met een vijzel. Kaneelstokken zijn iets moeilijker te vermalen, maar het is mogelijk.

Het koriander- en komijnzaad kun je vermalen maar je kunt ze ook eventueel heel laten. 

Tip: de hele kruiden kun je voor meer smaak eventueel eerst kort roosteren in een droge koekenpan voor je deze gaat vermalen.

Zelf garam masala maken
Zelf garam masala maken

Je kunt deze kruidenmix vervolgens gebruiken in vele soorten gerechten, zoals de bekende tikka masala, een vegetarische eiercurry, in deze heerlijke samosa's en nog veel meer.

Tips!

Wat kan ik in plaats van een vijzel gebruiken?

Je kunt ook een kleine elektrische koffiemolen gebruiken om de garam masala kruiden fijn te vermalen. Een kleine handmolen werkt ook prima.

Waar komt garam masala vandaan?

Oorspronkelijk komt garam masala uit de Noord-Indiase keuken. Echter wordt deze kruidenmix ook veelvuldig gebruikt in landen zoals India, Bangladesh, Afghanistan en Sri Lanka.

Waarom zou ik zelf garam masala maken?

Je kunt in de meeste supermarkten kant-en-klare garam masala kopen, wel zo handig toch!

Behalve dat je zelf kunt bepalen wat de samenstelling van de kruiden gaat zijn is het ook veel smaakvoller om zelf je eigen kruidenmix te maken.

De kruidenmix die je in de supermarkt kunt kopen ligt er al een langere tijd en verliezen over het algemeen genomen ook smaak.

Wat vind je van deze blog?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zelf garam masala maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.