Ohmydish.nl


Knoflook

De meeste gerechten beginnen met knoflook, er zijn ontzettend veel soorten maar waar komt knoflook oorspronkelijk vandaan?

Knoflook

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Allium sativum
  • Familienaam:¬†Leliefamilie (Leliaceae)
  • Overige namen:¬†Boerentheriaak, knuiflook
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:¬†Garlic
    • Frans:¬†Ail
    • Duits:¬†Knoblauch
    • Italiaans:¬†Aglio
    • Spaans:¬†Aio
  • Oorsprong:¬†Het steppengebied van Midden-Azi√ę; het is door de kruisvaarders mee naar Europa gebracht.
  • Vindplaats:¬†In Nederland zowel gekweekt als verwilderd.
  • Kweek:¬†Poot de bolsegmentjes met het puntje naar boven ongeveer 2 centimeter diep in losse grond op 15 centimeter afstand van elkaar op een zonnige plek. Bescherm ze tegen strenge vorst.
  • Verduurzamen:¬†Rooi de bolletjes in juli-augustus zodra de bladeren gaan verwelken. Droog ze op een schaduwrijke droge plaats. De bolletjes die in de grond gebleven zijn, lopen het volgend jaar weer uit. Knoflook kan vers, gedroogd als poeder, en als knoflookzout gebruikt worden. Elk klimaat levert een knoflook met iets andere smaak.
  • Toepassing spijs en drank:¬†Knoflook kan rauw, gepeld en liefst uitgeknepen met een knoflookpers gebruikt worden in salades, azijnen, tafeloli√ęn, etc. Overdrijf echter niet; het inwrijven van een slakom of een stuk vlees met een doorgesneden teentje is vaak al voldoende. Overdaad schaadt de darmen. Meegekookt met warme spijzen en soepen is knoflook beter verteerbaar en vooral aroma-verbeterend, zonder zelf te veel op de voorgrond te treden. Er zijn beroemde Griekse (shortkalia) en Franse (a √Įoli en vouille) knoflooksausen.
Knoflook Knoflook


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/knoflook


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Akkerleeuweklauw
Volgend blog →
Komijn

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.