Wat is dat precies, suikervrij?
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Wat is dat precies, suikervrij?

Een term die je regelmatig ziet en hoort, veel suikervrije recepten en voedingsmiddelen bevatten alsnog suikers en zoetstoffen. Hoe zit dat precies?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 14-12-2021.

Bijgewerkt op: 15-02-2022

Voor mij een bekende term, ik ben namelijk suikervrij opgevoed en mijn moeder eet nog steeds suikervrij. Bij ons thuis vroeger geen kast vol met snoep, koek en ander zoetigheid.

Al van jongs af aan ben ik gewend dat er bij ons thuis niets uit pakjes en zakjes op tafel kwam, nagenoeg alles werd zelfgemaakt zodat er met zekerheid geen geraffineerde suiker (en o.a. kleurstof) in zou zitten.

Natuurlijke vervangers en producten gezoet met bijvoorbeeld honing werden bij de reformwinkel gekocht. Gelukkig is het tegenwoordig veel gangbaarder en zijn er steeds meer producten te koop in de supermarkten. Deze producten zijn t.o.v. 30 jaar geleden mede door vraag en aanbod goedkoper geworden. 

Sinaasappel cheesecake
Sinaasappel cheesecake

In de loop van de jaren heb ik dus al vaak suikervrije recepten gemaakt, maar eigenlijk kan ik beter spreken van suikerarme recepten

Een volledig suikervrij dieet is namelijk vrijwel onmogelijk, aangezien er in veel voedingsmiddelen ook suikers zit. Dit zijn echter langzame suikers en deze verschillen van snelle suikers. 

Simpel gezegd betekent een suikervrij dieet dat alle vormen van geraffineerde suiker wordt vermeden.

Geraffineerde suikers

In de volksmond spreekt men nagenoeg altijd van suikervrij als men bedoeld zonder geraffineerde suikers, hiermee wordt o.a. kristalsuiker bedoeld. Geraffineerde suikers zijn bewerkt en tijdens het raffineren worden goede stoffen uit de suiker gehaald. Het lichaam heeft deze vezels, vitamines en mineralen wel nodig om de suiker goed te kunnen verteren. 

Als er veel geraffineerde suikers worden gegeten, heeft het lichaam het zwaar om deze allemaal te verteren. De problemen die er dan kunnen ontstaan hebben vooral betrekking op de hormoonhuishouding, je immuunsysteem en je suikerstofwisseling.

Suikervrije kokosballetjes
Suikervrije kokosballetjes

Ongeraffineerde suikers

Ongeraffineerde suikers zijn ook wel natuurlijke suikers, ofwel ze zijn onbewerkt en hebben hun natuurlijke voedingsstoffen behouden. De vezels, vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om de suiker goed te kunnen verteren zitten hier nog in. 

Ongeraffineerde suikers zitten voornamelijk in fruit en honing.

Er zit ook nog een verschil tussen andere soorten suikers, deze zijn wel bewerkt maar zo minimaal dat het minder effect heeft op het lichaam als deze in kleine hoeveelheden worden gegeten. Denk hierbij aan kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en agavesiroop. Grote hoeveelheden langzame suikers hebben hetzelfde effect als snelle suikers.

Bij een suikervrij dieet wordt er dus verschil gemaakt tussen snelle en langzame suikers, aangezien deze beide op een verschillende manier worden opgenomen in ons lichaam.

Koolhydraten en vezels

Suiker in de geraffineerde vorm is in feite een koolhydraat. Er bestaan vele soorten koolhydraten, de ene wordt sneller in de bloedbaan opgenomen dan de ander. 

De snelheid waarmee het wordt opgenomen is ook wel bekend als de glycemische index. In principe geldt hoe lager deze index hoe beter, aangezien deze vezels langzaam hun energie afgeven. Hierdoor krijg je minder bloedspiegel schommelingen.

Bananenbrood zonder suiker
Bananenbrood zonder suiker

Deze schommelingen ontstaan echter wel als je voedingsmiddelen met bijvoorbeeld veel suiker eet, aangezien deze een hoge glycemische index hebben. Deze producten geven je een snelle energie boost, maar vlak erna zakt deze enorm snel. Hierdoor kun je een suikerdip krijgen, hierdoor heb je minder energie en kun je je slap en futloos voelen.

Dit heeft te maken met je alvleesklier, deze gaat direct na het eten van een product met een hoge glycemische index veel insuline aanmaken. Dit doet de alvleesklier om de suiker af te breken. 

Door het snel zakken van de suikers ga je opnieuw behoefte krijgen aan suikers, en dan is de visuele cirkel rond. Meer snelle suikers betekent meer insuline en een snelle bloedsuikerdaling, hierdoor krijg je weer behoefte aan het eten van suikers. Je stofwisseling heeft het hier maar zwaar mee.

Als je last hebt van schommelende suikers noemen ze dit een hypoglykemie. Hier is veel over te vinden op internet en kun je zelfs een testje doen om te kijken of jouw suikers teveel schommelen.
 

Wat vind je van deze blog?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Wat is dat precies, suikervrij?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.