Ouderwetse appelcompote is het allerlekkerste omdat er stukjes appel in zitten. Zelf appelcompote maken is heel makkelijk met weinig ingrediënten.
Een appelcompote is een heerlijk bijgerecht of toetje, extra lekker met stukjes appel en kaneel. Lichtzoet met een vleugje vanille welke een goede combinatie is met gestoofde rode kool.
De hoeveelheid suiker is afhankelijk van de soort appels die je gebruikt, ik maakte gebruik van Golden Delicious appels uit onze tuin en houd van een niet te zoete appelcompote.
Je kunt verschillende soorten appels gebruiken voor het maken van appelcompote, traditioneel wordt er gebruik gemaakt van Goudreinette appels. Dit komt omdat deze soort appels stevig en lichtzuur zijn, waardoor ze niet echt geschikt zijn om zo te eten.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-10-2023, dit recept is voor 10 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Niet te groot, maar ook niet te klein.
Plaats de stukjes appel in een grote pan en voeg direct rasp en sap toe van anderhalve citroen om verkleuren te voorkomen.
Voeg 4 zakjes vanille suiker samen met 2 kaneelstokken en 400 ml water toe. Zet het vuur middelhoog en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur dan laag en laat de appels rustig gaar worden. Laat de appels niet te lang koken want dan zal het appelmoes worden, je wilt juist dat er nog stukjes in zitten voor een appelcompote.
De appelcompote is klaar na ongeveer 20 minuten, je kunt deze dan direct zo heet mogelijk inmaken in glazen potten of je bewaart de appelcompote maximaal 3 dagen in de koelkast.
Welke appels voor appelcompote?
Vaak worden voor het maken van appelcompote of appelmoes goudreinetten gebruikt, maar je kunt o.a. ook Jonagold, Elstar of Golden Delicious gebruiken. Je kunt ook een combinatie van verschillende appelrassen gebruiken.
Hoe kan ik appelcompote het beste bewaren?
Je kunt appelcompote het beste inmaken, dit doe je door de appelcompote zo heet mogelijk in steriele potten te doen.
Je kunt de potten met deksel een aantal minuten koken in kokend water om deze te steriliseren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.